18:17 Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν: Μερική πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια - Ρωσικές εξαγωγές μέσω Τουρκίας

Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν: Μερική πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια - Ρωσικές εξαγωγές μέσω Τουρκίας

Για άλλη μία φορά σε πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν με τον τελευταίο να παίζει τα παιχνίδια του Ρώσου προέδρου σε βάρος της Δύσης και των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί.

Η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, η οποία διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν.

Η συνάντηση των δυο ηγετών έγινε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και επικεντρώθηκε στη συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας για τη μεταφορά από τα ουκρανικά λιμάνια, καθώς και στις ενεργειακές σχέσεις που διατηρούν.

«Η Τουρκία έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες διαδρομές για τις αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ακόμα και στην Ευρώπη. Ο TurkStream λειτουργεί ομαλά» σχολίασε ο Πούτιν στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, προσθέτοντας πως το ένα τέταρτο των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλια. «Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία μας για την προμήθεια φυσικού αερίου ρωσικής προέλευσης στην Τουρκία, προβλέπει πληρωμή του 25% των προμηθειών αυτών σε ρούβλια. Η συμφωνία αυτή τίθεται άμεσα σε ισχύ», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε, παράλληλα τον Τούρκο ομόλογό του για τη συμβολή του στην εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά, σημειώνοντας πως οι συμφωνίες που αφορούν το πυρηνικού εργοστάσιο Ακούγιου στην περιοχή Γκιουλνάρ της Μερσίνας, υπογράφηκαν χθες. «Ελπίζουμε πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023» ανέφερε.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ακόμα πως «οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα ότι μπορούν επίσης να εξάγουν τα προϊόντα μας μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί».

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις μας στην Τουρκική Δημοκρατία σε όλους τους τομείς που σας ενδιαφέρουν», είπε ο Πούτιν σε άλλο σημείο της συνάντησης με τον Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χαβά τους οι Τούρκοι! Νουμάν Κουρτουλμούς προς Ελλάδα: «Μην την πατήσετε όπως οι Ουκρανοί»

Τουρκία: Ο Ερντογάν σχεδιάζει drones για χημικό πόλεμο αποκάλυψε το Nordic Monitor

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                  

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας