15:41 Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Συνελήφθη ο πρώην Πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν

Συνελήφθη ο πρώην Πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν

Ο αυτονομιστής πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, που ζει εξόριστος στο Βέλγιο από το 2017 μετά την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, συνελήφθη στην Ιταλία με εντολή ισπανικού δικαστηρίου, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Η ισπανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον καταλανό ηγέτη για ανταρσία, καθώς διατείνεται πως συνέβαλε στην οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία το 2017 που κηρύχθηκε παράνομο από τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Κάρλες Πουτζντεμόν ταξίδεψε χθες στο Αλγκέρο από τις Βρυξέλλες προκειμένου να επισκεφθεί τη διεθνή έκθεση Adifolk, να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη της Σαρδηνίας και άλλους ηγέτες του αντίστοιχου κινήματος ανεξαρτησίας της Σαρδηνίας. Παραμένει υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Alghero.

Ο Πουτζντεμόν έφυγε για πρώτη φορά από την Ισπανία το 2017 για να αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας, την οποία τα ισπανικά δικαστήρια είχαν κηρύξει αντισυνταγματική.

Τα βελγικά δικαστήρια έκτοτε έχουν αποκλείσει την έκδοση του ίδιου και άλλων πρώην Καταλανών ηγετών στην Ισπανία.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται. Ο πρώην Καταλανός πρόεδρος είχε επίσης συλληφθεί το 2018 στη Γερμανία, αλλά διέφυγε την έκδοση, αφού το δικαστήριο αποφάσισε να τον στείλει στην Ισπανία με λιγότερο σοβαρές κατηγορίες από ό, τι ζητούσαν οι αξιωματούχοι της Μαδρίτης. Το ένταλμα σύλληψης αποσύρθηκε στη συνέχεια.

Αυτή τη φορά στην Ιταλία, ο Πουτζντεμόν συνελήφθη με νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο τον Οκτώβριο του 2019, το οποίο στη συνέχεια ανεστάλη από Βέλγο δικαστή τον Ιανουάριο του 2020.

Ο Πουτζντεμόν, αν και ευρωβουλευτής, δεν έχει ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ασυλία καθώς του αφαιρέθηκε τον Μάρτιο. Ο ίδιος προσέφυγε στο Δικαστήριο της ΕΕ σε μια προσπάθεια να αναστείλει την απόφαση άρσης της ασυλίας του, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε τον Ιούλιο, αφήνοντάς τον εκτεθειμένο σε κάθε απόφαση δίωξης και πιθανή έκδοση στην Ισπανία.

Διαβάστε ακόμη

Η ισπανική κυβέρνηση θα δώσει χάρη στους φυλακισμένους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας

Για τέταρτη νύχτα συνεχίζονται οι ταραχές στην Καταλονία με αφορμή τη φυλάκιση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας