16:25 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Συνέντευξη με τον Έλληνα chef των βασιλιάδων & διασήμων

Συνέντευξη με τον Έλληνα chef των βασιλιάδων & διασήμων

Τους σαγήνεψε όλους ο Έλληνας Νίκος Κουλούσιας, παγκοσμίου φήμης chef, ο οποίος από πολύ νεαρή ηλικία άρχισε να μαγειρεύει για μεγάλους ηγέτες. Είναι ο Έλληνας chef που μαγείρεψε για τον πριγκιπικό γάμο του Χάρι και της Μέγκαν, για τον Πούτιν για το δείπνο στο Ομάν στη μνήμη της πριγκίπισσας Νταϊάνας,και πάντα γύρω από το όνομά του «υπάρχουν και ακούγονται» προσωπικότητες που θέλουν να δοκιμάζουν συνεχώς τα γαστρονομικά του αριστουργήματα, όπως είναι ο πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, και ο «Σουλτάνος» Ερντογάν

Ο chef Νίκος Κουλούσιας το τελευταίο διάστημα κατοικεί μόνιμα στην Αίγυπτο, ωστόσο δραστηριοποιείται πολύ έντονα και στην Ελλάδα και όχι μόνο, δείχνοντάς μας το ταλέντο του στη γαστρονομία και τη μαγειρική. Κάνοντας περιοδεία στα νησιά του Αιγαίου αναζητά γεύσεις, ιστορία και έθιμα από κάθε τόπο, προσπαθώντας να παντρέψει αρώματα, χρώματα και γεύσεις και νοοτροπίες. Μιλάει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» για όλα όσα ετοιμάζει αλλά και τα μυστικά του, όπως το στιφάδο του που έμεινε αξέχαστο στον Πούτιν.

Συνέντευξη στην Άννα Τσιάλτα 

Πώς μπήκε η μαγειρική στη ζωή σου;

Η μαγειρική μπήκε από πολύ μικρή ηλικία στη ζωή μου. Να φανταστείτε ότι από τα 7 μου ήξερα τι θέλω να κάνω. Μου το είχε κολλήσει η γιαγιά μου.

Εποχιακός ξεκίνησες και κατέκτησες τον κόσμο; Πώς το κατάφερες αυτό;

Εγώ άκουγα πολλά γύρω από τη μαγειρική στη σταδιοδρομία μου. Γίνε chef να ταξιδέψεις λέγανε. Και ο χαρακτήρας μου είναι τέτοιος που αν δεν το δω με τα μάτια μου δεν θα το πιστέψω, οπότε αυτό ήταν ένα κίνητρο να πάρω τη βαλίτσα μου και να ταξιδέψω.
Γενικά, πρέπει να τολμάς για να δεις αυτό που ίσως άκουσες και να αποκαλύψεις αν είναι αλήθεια ή όχι.

Έχεις καταφέρει να επανδρώσεις μεγάλα εστιατόρια σε Αφρική, Αμερική, Ευρώπη. Με τόσο πλούσιο βιογραφικό και είσαι μόλις 37 ετών. Ποιοι παράγοντες θεωρείς ότι σε βοήθησαν να φτάσεις τόσο γρήγορα τόσο ψηλά;

Να πιστεύεις στον εαυτό σου. Να βάζεις τον επόμενο στόχο ακόμα και να δεν έχει ολοκληρώσει τον προηγούμενο. Πάντα να βάζεις άπιαστους στόχους, κάποια στιγμή θα τους πιάσεις.

Πες μου μυστικά για τους διάσημους;

Μυστικά δεν υπάρχουν, είναι άνθρωποι και πελάτες μου. Τους τηρώ όπως θα τηρήσω και κάποιον γνωστό μου που έρχεται να γευτεί και να απολαύσει τη γαστρονομία που θα του προσφέρω. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις φυσικά, αλλά αυτό έχει να κάνει με την προσωπική ασφάλεια του κάθε celebrity. Όπως το πριγκιπικό ζεύγος, πρωτόκολλο κ.λπ.

Για τον γάμο του Χάρι; Τα φαγητά, το μενού;

Τα φαγητά του μενού ήταν εκλεγμένα από τη φάρμα τους στο Ουίνσορ. Αυστηρά στο πρωτόκολλο δουλεύαμε, αλλά είχαμε και τη δική μας φινέτσα σε όλο αυτό .

Για τον Πούτιν; Τι θα ετοίμαζες και πώς σε έχει αντιμετωπίσει για το μενού σου;

Για τον κύριο Πούτιν είχα μαγειρέψει στιφάδο. Ελληνικό παραδοσιακό, με μια μοντέρνα νότα και τεχνικές του ‘τώρα’.
Έμεινε ευχαριστημένος διότι μας κάλεσε την επόμενη μέρα στο γραφείο του για να κλείσουμε μια συμφωνία Ρωσίας– Ελλάδας, γαστρονομικά.
Κάθε ελληνική Αρχή που θα ανεβαίνει για επίσκεψη, θα έχουμε την τιμή να τους μαγειρέψουμε και να αναδείξουμε την παράδοσή μας.

Ποια ήταν η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει σχετικά με τη μαγειρική και ποιος στην έδωσε;
Η καλύτερη συμβουλή ήταν από τους Rolling Stones. «Γίνε και εσύ μια Πέτρα της Γαστρονομίας keep Rolling».

Τι περιλάμβανε το γαμήλιο βασιλικό γεύμα του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του, Μέγκαν;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, έπρεπε να είχαμε υλικά από τη βασιλική φάρμα, αυστηρά του πρωτοκόλλου και φυσικά εποχιακά.

Βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ερντογάν κ.λπ. Και μετά ποιος; Ποια είναι τα σχέδιά σου;

Πρόσφατα έκανα το γεύμα εις μνήμη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Ομάν. Πρόσκληση από τον «Σουλτάνο», μαγειρεύω σε λίγο καιρό στο Ντουμπάϊ για ένα γκαλά που θα παραβρεθούν αρκετοί σταρ της showbiz. Και ετοιμάζομαι για Ινδία που έλαβα την πρόσκληση να παρευρεθώ ως κριτική επιτροπή στο «Masterchef»Ινδίας.

Τι κάνει ο Νίκος Κουλούσιας σήμερα; Σε τι φάση σας πετυχαίνουμε επαγγελματικά;

Ο Νίκος Κουλούσιας έχει δώσει βάση στην Αθήνα. Συνεργάζεται με τον κ. Οικονόμου που έχει κάποια από τα πιο μοντέρνα ιχθυοπωλεία της πόλης και πάμε να ανοίξουμε το νέο μας κατάστημα στην Ηλιούπολη.
Επίσης διδάσκω τη μαγειρική, όπως μου τη μάθανε κάποτε και εμένα στην Grand Foyer Πανόρμου. Μια ιδιωτική σχολή με μαγειρικό τομέα.

Είσαι μπαμπάς μιας γλυκύτατης κορούλας. Ποιο είναι το γεύμα που λατρεύει να της ετοιμάζεις;

Η κόρη μου τρώει τα πάντα. Αλλά το αγαπημένο της φαγητό είναι το ψάρι.Ό,τι έχει να κάνει με θαλασσινό.

Τα φαγητά που δημιουργείτε έχουν γεύση από Ελλάδα; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη γεύση που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους πελάτες σας;

Προσπαθούμε να μεταφέρουμε την Ελλάδα, το άρωμα της Ελλάδας στα πιάτα μας. Και αυτό είναι η πρόκληση που μας δίνει η κάθε χώρα. Διότι πρέπει να μαγειρέψουμε ελληνικά με τα δικά τους τα υλικά. Έτσι, λοιπόν, βγαίνει και μια καινούργια συνταγή.
Αγάπησαν πολύ το ρόλο κοτόπουλο με βερίκοκα και αφρό φέτας .

Τι είναι για εσένα η ευτυχία;

Ευτυχία για μένα είναι να μαγειρεύω. Να είμαι δυνατός και καλά στην υγεία μου για να μπορέσω να βρίσκομαι στις κουζίνες.

Να κλείσουμε τη συνέντευξή μας λίγο διαφορετικά… Μία γρήγορη και εύκολη συνταγή που θα δίνατε στους αναγνώστες μας ως chef… ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΜΠΑΜ.

 

Ρυζόγαλο με κρόκο Κοζάνης

Υλικά

1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
2-3 κλωστές κρόκου Κοζάνης
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
2 φλιτζάνια γάλα
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
3 ποτήρια νερό

Εκτέλεση

Ένα θρεπτικό επιδόρπιο που μπορείτε να ετοιμάσετε στη στιγμή!

Βράζουμε το ρύζι με το νερό σε μέτρια φωτιά ώσπου να απορροφηθεί το νερό. Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το γάλα στην άκρη και ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα στο ρύζι μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τον κρόκο Κοζάνης. Συνεχίζουμε να βράζουμε το ρύζι μας στο ανακατεύοντας συνεχώς.

Στο φλιτζάνι γάλα που κρατήσαμε, διαλύουμε το κορν φλάουρ και προσθέτουμε το μείγμα στο ρυζόγαλο. Ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου το μείγμα να αρχίσει να πήζει.

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε μπολάκια.

Μάλιστα chef!

 

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας