6:52 Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Μάξιμος Σενετάκης: «SYRIZA Channel µε κρατικό χρήµα»

Μάξιμος Σενετάκης: «SYRIZA Channel µε κρατικό χρήµα»

Η κατάθεση Καλογρίτσα έδειξε ότι ο Νίκος Παππάς παρενέβη για να φτιάξει το «SYRIZA Channel με κρατικό χρήμα και μπροστινό τον κ. Καλογρίτσα» τονίζει με συνέντευξή του στην «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας ∆ημοκρατίας, Μάξιμος Σενετάκης, ο οποίος απαντά σε ερωτήματα για την υπόθεση του αεροπλάνου και της Λευκορωσίας, την πρόσφατη φωτιά και το άνοιγμα του τουρισμού. 

Συνέντευξη τον ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ       

Κύριε Σενετάκη,  η χώρα μας εν τέλει πιάστηκε στον ύπνο στο θέμα του αεροπλάνου που το «κατέβασε» η Λευκορωσία; Το ερώτημα αφορά την αντίδραση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.  

Ούτε πως «πιάστηκε στον ύπνο» η ΕΥΠ μπορώ να σκεφτώ, ούτε πως εκτέθηκε η Ελλάδα, όπως λέει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. ∆εν μπορώ να σκεφτώ δηλαδή πώς θα μπορούσε να αποτρέψει η ΕΥΠ ή η Ελλάδα μια άλλη χώρα, τη Λευκορωσία, να κάνει αεροπειρατεία σε αεροσκάφος για να συλλάβει δημοσιογράφο που θεωρεί αντικαθεστωτικό. Ποιο είναι λοιπόν το θέμα που συζητάμε; Το ότι έτυχε το αεροσκάφος να εκτελεί δρομολόγιο που ξεκίνησε από την Αθήνα ή ότι υπάρχουν ακόμα ευρωπαϊκές χώρες που λειτουργούν με όρους σοβιετίας; ∆ιότι για μένα, και όχι μόνο, αυτό είναι το θέμα. Θεωρώ λοιπόν θετικό ότι η ΕΕ κινήθηκε με αίσθημα ενότητας και ευθύνης στο ζήτημα της Λευκορωσίας και προσδιόρισε με μεγάλη ταχύτητα ένα πλαίσιο αποφάσεων σε επίπεδο Συμβουλίου, το οποίο είναι αντίστοιχο της σοβαρότητας της πράξης. Και ακόμα πιο θετικό ότι ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός που συνέβαλε αποφασιστικά ώστε το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων να γίνει πιο αυστηρό για τη Λευκορωσία και ζήτησε την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς και της Σαπέγκα. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο την επιβολή κυρώσεων όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε επιχειρήσεις της Λευκορωσίας που έχουν ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στη χώρα. Όπως και το ότι κάλεσε το Συμβούλιο να εξετάσει την επιβολή επιπλέον τομεακών οικονομικών κυρώσεων είναι μια ξεκάθαρη στάση, μια διαυγής πολιτική θέση που δίνει καταλυτική απάντηση σε αστείους χαρακτηρισμούς περί… έκθεσης της χώρας.

Είδαμε τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Στην πρόσφατη φωτιά ολιγώρησε ή όχι ο κρατικός μηχανισμός; 

Στην πρόσφατη πυρκαγιά ο κρατικός μηχανισμός με το αρμόδιο όργανό του, την Πολιτική Προστασία, όχι μόνο δεν ολιγώρησε, αλλά λειτούργησε αποτελεσματικά ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα. Πρέπει να καταλάβουμε πια ότι η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει για να αντιληφθεί ότι η ατομική ευθύνη είναι καθοριστικός παράγοντας για να ζούμε και να ευημερούμε στον τόπο μας. ∆εν νοείται να δημιουργείται τέτοιος κίνδυνος και να προκαλείται τέτοια ζημιά από προσωπική αμέλεια. Αυτή είναι η πτυχή που πρέπει να φωτίσει η δημόσια συζήτηση. Φυσικά υπάρχει και η πτυχή της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού να αποτρέπει αρχικά και να παρεμβαίνει καθοριστικά σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Για την ενίσχυση και οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας δεν υπάρχει μόνο πολιτική βούληση. Υπάρχει πολιτική απόφαση. Και αυτή υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στην πλειονότητα των πολιτών.

Πώς βλέπετε το άνοιγμα του τουρισμού, ποια είναι τα μηνύματα που έρχονται από την περιφέρειά σας;  

Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Το είχα πει μήνες πριν, ότι φέτος ο τουρισμός θα πάει πολύ καλά. Μέχρι στιγμής η πρόβλεψη επιβεβαιώνεται. Προ ημερών άνοιξε η κρουαζιέρα. Το λιμάνι του Ηρακλείου επιλέχθηκε ως homeport από τον τουριστικό κολοσσό TUI Cruises. Ήδη χιλιάδες τουρίστες κάνουν κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, με σημείο εκκίνησης το Ηράκλειο. Παράλληλα ήρθε και η απόφαση της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19, που πιστεύουμε ότι θα δώσει λύση στις τουριστικές αγορές, όπως η βρετανική. 

Μια ελληνική πρόταση που έγινε δεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πρωτοφανή ταχύτητα για τις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Μια πρόταση που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, καθώς προφυλάσσει το τουριστικό μας προϊόν και προάγει τη δική μας βαριά βιομηχανία, τον Τουρισμό. Το να υπάρχει σήμερα έτοιμος ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός που θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή για να διευκολύνεται η μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών εντός της ΕΕ, χωρίς διαχωρισμούς, διακρίσεις και παραβίαση προσωπικών δεδομένων, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Να θυμίσω ότι κάποιοι στην Ευρώπη αντιδρούσαν στην ελληνική ιδέα και κάποιοι στην Ελλάδα τη χλεύαζαν και την υπονόμευαν…  Όμως αυτά ανήκουν στον βαρύ χειμώνα που πέρασε. Τώρα κοιτάμε το φωτεινό καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας. Μετά από μια περίοδο περιορισμών, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν μεγάλη ανάγκη να ταξιδέψουν. Και εμείς είμαστε εδώ για να τους προσφέρουμε αυτό που τόσο καλά γνωρίζουμε. Τη φιλοξενία μας!

Θα ήθελα το σχόλιό σας για τα όσα μαθαίνουμε σχετικά με την προανακριτική επιτροπή για τον κ. Παππά και την κατάθεση του κ. Καλογρίτσα.

Είναι ξεκάθαρο -ο κ. Καλογρίτσας το επιβεβαιώνει απερίφραστα- ότι κεντρικό ρόλο στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είχε ο Νίκος Παππάς. Υπήρχε δηλαδή σαφής πολιτική παρέμβαση και παρασκηνιακή μεθόδευση για να ελεγχθεί το τηλεοπτικό τοπίο. ∆ηλαδή δεν ήταν ένας διαγωνισμός αμερόληπτος και καθαρός, όπως ισχυριζόταν η τότε κυβέρνηση, «για να βάλει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο…  Ήταν για να δημιουργηθεί το SYRIZA Channel με κρατικό χρήμα και μπροστινό τον κ. Καλογρίτσα.

Είναι επίσης σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με κάθε λογής τερτίπια να υπονομεύσει τη θεσμική διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής. Πρωτοστατούντος του Παύλου Πολάκη σκαρφίζονται οτιδήποτε για να αλλοιώσουν τη διαδικασία. Θα θυμίσω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έσερναν πολιτικούς τους αντιπάλους σε προανακριτικές. Ουδείς εξ αυτών αρνήθηκε να παραστεί. Ουδείς αρνήθηκε να υπονομεύσει το έργο των επιτροπών, παρότι ήταν ξεκάθαρα στημένες και προσανατολισμένες για πολιτικές διώξεις. 

Σχεδόν όλες κατέπεσαν. Κανένα στοιχείο. Μόνο λάσπη. Η οποία επεστράφη προφανώς. Θα έλεγα λοιπόν ότι και ο κ. Παππάς αν πράγματι αισθάνεται ότι δεν έχει κάτι να κρύψει, αν πράγματι δεν φοβάται τις αποκαλύψεις, όχι μόνο να βοηθήσει, αλλά να ενθαρρύνει το έργο της προανακριτικής. 

Αλλιώς επιβαρύνει την ήδη επιβαρυμένη πολιτική του θέση και επιβαρύνει γενικά την πολιτική αξιοπιστία του κόμματός του.

Διαβάστε ακόμη

Top News

           

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας