9:38 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας: Σε τροχιά ένταξης το Κίεβο αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας: Σε τροχιά ένταξης το Κίεβο αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε σήμερα τις “σημαντικές προσπάθειες” που καταβάλλει η Ουκρανία στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της για ένταξη στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνει χρονοδιάγραμμα ενώ το Κίεβο θα ήθελε την επίσπευση της διαδικασίας.

“Η ΕΕ αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που αποτελούν τη βάση του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας” ανέφεραν σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ θέλει να βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ένα μέτρο που ζητεί το Κίεβο αλλά είνα περίπλοκο νομικά για να εφαρμοστεί.

“Η ΕΕ θα εντείνει (…) τις προσπάθειές της ώστε να χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προκειμένου να στηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και για σκοπούς επανορθώσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο”, αναφέρεται στο κείμενο.

«Η Ουκρανία είναι ΕΕ και η ΕΕ Ουκρανία»
Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία είναι ΕΕ και η ΕΕ είναι Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το μέλλον της Ουκρανίας συνδέεται με την ΕΕ, συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσεπως δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως υπάρχουν ορισμένοι στόχοι τους οποίους πρέπει να εκπληρώσει το Κίεβο στο πλαίσιο της προσπάθειας ένταξής του.

Είπε ακόμη πως το επόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας θα θέτει στο στόχαστρο εξαρτήματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία δεν θα χάσει ούτε ημέρα» στην πορεία για την ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος και κάλεσε την ηγεσία της ΕΕ να διασφαλίσει πως οι κυρώσεις δεν θα επιτρέψουν στην Μόσχα να ανακτήσει την στρατιωτική της δύναμη.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης η Ουκρανία θα παλέψει για να κρατήσει την ανατολική πόλη «οχυρό» Μπαχμούτ για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί και κάλεσε τη Δύση να την προμηθεύσει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να βοηθήσει το Κίεβο να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή του Ντονμπάς.

«Κανείς δεν θα χαρίσει το Μπαχμούτ. Θα πολεμήσουμε όσο μπορούμε. Θεωρούμε το Μπαχμούτ το οχυρό μας», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία θα μπορέσει να κρατήσει το Μπαχμούτ και να απελευθερώσει το κατεχόμενο Ντονμπάς αν παραλάβει όπλα μεγάλου βεληνεκούς».

Σύσταση γραφείου ερευνών για τα “εγκλήματα της επίθεσης” της Μόσχας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία συμφώνησαν σύσταση στη Χάγη ενός γραφείου ερευνών, ενός είδους προσωρινής εισαγγελίας, με σκοπό τον συντονισμό της συγκέντρωσης αποδείξεων για το “έγκλημα της επίθεσης” της Ρωσίας.

“Υποστηρίζουμε τη σύσταση ενός διεθνούς κέντρου για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης στην Ουκρανία (ICPA) στη Χάγη”, αναφέρουν η ΕΕ και η Ουκρανία σε μια κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο.

Ο σκοπός του είναι “να συντονίσει την έρευνα για το έγκλημα της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, να διατηρήσει και να εφοδιάσει αποδείξεις για μελλοντικές δίκες”, διευκρινίζεται στο κείμενο.

Το κέντρο αυτό θεωρείται ένα προσωρινό στάδιο πριν από την ίδρυση ενός ειδικού δικαστηρίου για να δικάσει τους πιο υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους, ένα αίτημα του Κιέβου.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI) έχει δικαιοδοσία για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, αλλά όχι για τα “εγκλήματα της επίθεσης” της Ρωσίας, γιατί η Μόσχα και το Κίεβο δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη της Ρώμης με την οποία ιδρύθηκε το δικαστήριο.

Το έγκλημα της επίθεσης μπορεί να αποδοθεί στους πλέον υψηλόβαθμούς πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους μιας χώρας.

Η ΕΕ υποστηρίζει τη δημιουργία μιας δικαστικής αρχής που θα έχει δικαιοδοσία για τέτοια εγκλήματα, όμως η ακριβής μορφή της εγείρει νομικά θέματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δύο επιλογές: ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο, στη βάση μιας πολυμερούς διεθνούς συνθήκης, ή μια υβριδική δικαστική αρχή, που θα αναφέρεται στην ουκρανική νομοθεσία αλλά θα αποτελείται από διεθνείς δικαστές.

Η Ουκρανία θα ήθελε ένα ειδικό δικαστήριο που να μπορεί να δικάσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη βάση ενός ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Όμως ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία φοβούνται πως η σύσταση ενός τέτοιου δικαστηρίου δεν θα λάβει επαρκή υποστήριξη στον ΟΗΕ και ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός υβριδικού δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το κέντρο αυτό θα εγκατασταθεί στην έδρα της Eurojust, της υπηρεσίας της ΕΕ για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης.

Θα ενσωματωθεί στην “κοινή ομάδα έρευνας” που έχει ήδη συσταθεί από έξι χώρες της ΕΕ (Λιθουανία, Πολωνία, Εσθονία, Λετονία, Σλοβακία, Ρουμανία) και από την Ουκρανία και στην οποία συμμετέχει επίσης το γραφείο του εισαγγελέα του CPI.

«Τα κριτήρια της Κοπεγχάγης προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων»

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία θα ξεκινήσουν εφόσον κριθεί ότι πληρούνται τα απαιτούμενα κριτήρια, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ και χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό μήνυμα» την απονομή του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία το περασμένο καλοκαίρι.

«Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπής θα εισηγηθεί αναλόγως στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα», δήλωσε ο κ. Χέμπεστραϊτ, απαντώντας εμμέσως στο αίτημα που διατύπωσε χθες, Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του έτους.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε πολύ σημαντικό μήνυμα, ιδιαίτερα εάν συνέβαινε στην πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέτεινε ότι «το σημαντικό πολιτικό μήνυμα δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι», όταν η Ουκρανία αναγνωρίστηκε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα και τόνισε ότι το θέμα δεν είναι «να βελτιώσουμε» το μήνυμα, αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό μήνυμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσία: Το Κρεμλίνο προειδοποιεί για μια μεγαλύτερη απάντηση καθώς η Δύση στέλνει όπλα στην Ουκρανία

Politico: Η ΕΕ δεν θα «τρέξει» την ένταξη της Ουκρανίας- Παρά τις ελπίδες του Κιέβου

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας