5:09 Κυριακή 26 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Σύνοδος Κορυφής: Οι "27" θα κλείσουν τον εναέριο χώρο της Ευρώπης για τη Λευκορωσία

Σύνοδος Κορυφής: Οι "27" θα κλείσουν τον εναέριο χώρο της Ευρώπης για τη Λευκορωσία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής για τη Λευκορωσία και το ενδεχόμενο να της επιβληθούν κυρώσεις, μετά την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θα ζητήσουν να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ενώ αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με προσχέδιο απόφασης.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι “27” αναμένεται να συμφωνήσουν στο να επιβληθούν κυρώσεις στο Μινσκ, ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως

Χαρακτηριστικό της σημερινής Συνόδου είναι πως η συζήτηση διεξάγεται χωρίς οι 27 ηγέτες να έχουν μαζί τους ηλεκτρονικές συσκευές. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς “για να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα της συζήτησης για τη Λευκορωσία και για τη Ρωσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε να διεξαχθεί η συζήτηση χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές”.

Την ανάγκη να υπάρξει “ισχυρή απάντηση στην “απολύτως απαράδεκτη” αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας, υπογράμμισε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η επικεφαλής της Κομισιόν χαρακτήρισε “εξοργιστική” τη συμπεριφορά του Μινσκ και τόνισε ότι ο Αλεξάντρ Λουκασένκο πρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξουν “σοβαρές συνέπειες”.

Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχουν στο τραπέζι διάφορες επιλογές για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, τόσο κατά προσώπων που έχουν εμπλακεί με την αεροπειρατεία, αλλά και κατά επιχειρήσεων και οικονομικών οντοτήτων που χρηματοδοτούν το καθεστώς Λουκασένκο. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται κυρώσεις κατά του αεροπορικού τομέα της Λευκορωσίας.

Κατέληξε, λέγοντας ότι ο Λευκορώσος δημοσιογράφος, Ρομάν Προτασέβιτς πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα. “Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς μέχρι να μάθει να σέβεται την ελευθερία των ΜΜΕ και του Τύπου”, πρόσθεσε.

Σημείωσε, τέλος, ότι το ευρωπαϊκό επενδυτικό και οικονομικό πακέτο, ύψους 3 δισεκ. ευρώ, έχει παγώσει, μέχρι η Λευκορωσία να ξαναγίνει μια δημοκρατική χώρα.

Διαβάστε επίσης

Ο Eurocontrol προτείνει παράκαμψη του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας

Αμοιβαίες απελάσεις πρεσβευτών Λευκορωσίας και Λετονίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας