16:33 Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Σύνοδος Κορυφής: «Βαρύ» το κλίμα για την Τουρκία - To εμπάργκο όπλων που ζήτησε η Ελλάδα

Σύνοδος Κορυφής: «Βαρύ» το κλίμα για την Τουρκία - To εμπάργκο όπλων που ζήτησε η Ελλάδα

Η Σύνοδος Κορυφής δεν είχε κυρώσεις για την Τουρκία ωστόσο το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν εξαρχής βαρύ για την Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζεται ως αναξιόπιστη τόσο από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τα κράτη μέλη.

Βαρύ το κλίμα στη Σύνοδο κορυφής

Ακόμα και χώρες που μέχρι πρόσφατα επιχειρούσαν να ισορροπήσουν αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν σκληρή γλώσσα για την συμπεριφορά της Τουρκίας εξέφραζαν ενόχληση και προβληματισμό για την τακτική που ακολουθεί. Ο πρωθυπουργός έχοντας πλήρη εικόνα για αυτό το κλίμα αποφάσισε να θέσει χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Σύνοδο Κορυφής, ενώπιον όλων των ηγετών, ένα επιπλέον μέτρο που θα πιέσει την Άγκυρα και είναι η επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοίξει μια σειρά από μέτωπα -από την ανοιχτή υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν για τη διένεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μέχρι τη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Αν. Μεσόγειο- ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να αμφισβητήσει την δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε αυτά και να μειώσει δραματικά την γεωπολιτική ισχύ της γείτονος. Η ελληνική πλευρά μπορεί να κρατήσει στα πολύ θετικά της Συνόδου Κορυφής το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη έτυχε ευνοϊκής αντιμετώπισης εντός της Συνόδου Κορυφής και υπήρξε στήριξη από τον γαλλογερμανικό άξονα με πιο ένθερμο υποστηρικτή τον κ. Μακρόν.

Έτσι εμπλουτίζεται με ένα ακόμη βασικό όπλο η εργαλειοθήκη που είχε ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στην περίπτωση που η Ε.Ε. αποφασίσει τη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας.

To εμπάργκο όπλων που ζήτησε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Σύμφωνα με πηγές το εμπάργκο όπλων θα εξεταστεί στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης της συμπεριφοράς της Τουρκίας τις επόμενες τρεις εβδομάδες, υπό το πνεύμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου. Εντός του Νοεμβρίου θα υπάρξει έκτακτη Σύνοδος, μέσω τηλεδιάσκεψης για το Brexit, με ισχυρό ενδεχόμενο να συζητηθεί εκ νέου το θέμα της Τουρκίας, ειδικά αν συνεχίσει τις προκλήσεις. Στην ουσία πρόκειται για μια προθεσμία τριών εβδομάδων πριν η Ένωση εξετάσει σε πιο αυστηρό πλαίσιο την επιβολή κυρώσεων εφόσον κριθεί αναγκαίο. Πρόκειται βέβαια για έναν διπλωματικό μαραθώνιο με δεδομένες τις ισορροπίες στο εσωτερικό του Συμβουλίου Κορυφής κάτι που περιέγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου ο κ. Μητσοτάκης: «Το αν θα θέλαμε εμείς κάτι νωρίτερο κάτι γρηγορότερο, μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι για να φτάσουμε σε συμπεράσματα, απαιτείται ομοφωνία. Ούτε καν πλειοψηφία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Πυρά” της αντιπολίτευσης στον απόηχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Μητσοτάκης: Αναφαίρετο δικαίωμα μας τα 12 μίλια – Ζήτησα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

-----------------------------------------------------------------------------------

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας