23:12 Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Σύνοδος των BRICS στη Ρωσία

Σύνοδος των BRICS στη Ρωσία

Στη ρωσική πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ διεξάγεται η Σύνοδος των BRICS, του διεθνούς πολιτικού οργανισμού των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών.

Η συνάντηση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τον εκλιπόντα πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τραγικό δυστύχημα με ελικόπτερο τον περασμένο μήνα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγκερί ευχαρίστησε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ για τα συλλυπητήρια της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα υποστηρίζει τη δέσμευση του Ιράν για «τη συνέχεια των σχέσεών μας και την αμετάβλητη στάση προς την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς».

Στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνεται όλο το φάσμα των διεθνών σχέσεων, οι στρατηγικές για την ενίσχυση της παγκόσμιας διακυβέρνησης και η επίλυση συγκρούσεων σε πολυμερή πλαίσια, με έμφαση στην αύξηση της επιρροής των αναπτυσσόμενων χωρών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των BRICS θα περιγράψουν επίσης τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη στρατηγικών εταιρικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών και θα προετοιμάσουν το απαραίτητο έδαφος για τη 16η Σύνοδο Κορυφής των BRICS, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν.

Η συνάντηση σηματοδοτεί την πρώτη σύνοδο των BRICS από τότε που η ομάδα διευρύνθηκε από πέντε μέλη σε εννέα τον Ιανουάριο με την προσθήκη της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, του Ιράν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως επίσημα μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σ. Αραβία: Η Σαουδική Αραβία εντάχθηκε επίσημα στην ομάδα των χωρών BRICS

Ο Β. Πούτιν θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη κορυφής της G20 και σε αυτή των ηγετών της BRICS

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας