3:58 Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Συνταγματολόγοι κατά το δοκούν…

Συνταγματολόγοι κατά το δοκούν…

Το Σύνταγμα μπορεί να είναι εύκολο κείμενο για να το διαβάσει κανείς, αλλά το να το ερμηνεύσει κατά περίπτωση και να αποφανθεί αν είναι κάτι συνταγματικό ή αντισυνταγματικό είναι δύσκολο. Είναι ολόκληρη επιστήμη.

Γι’ αυτό υπάρχουν και οι συνταγματολόγοι, οι πραγματικοί, με σπουδές και περγαμηνές, και όχι οι «συνταγματολόγοι» του Facebook. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι, μια και εδώ που φτάσαμε η υπόθεση της πανδημίας έχει γίνει υπόθεση των λοιμωξιολόγων και… των συνταγματολόγων. Των έγκυρων είπαμε… όχι των ευκαιριακών. Και, ναι, υπάρχουν συγκρουόμενες απόψεις για το πρόστιμο στους 60άρηδες και άνω που δεν θα εμβολιαστούν. Για το αν προσκρούει στο Σύνταγμα ή όχι.

Εμείς όμως, πλην ειδικών, δεν μπορούμε να κρίνουμε. Ούτε να πάρουμε θέση και να γίνουμε συνταγματολόγοι, όπως γίναμε και λοιμωξιολόγοι ή στο παρελθόν και σεισμολόγοι, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το Σύνταγμά μας ή υιοθετώντας-διαλέγοντας τον οποιονδήποτε δήθεν ειδικό που, για λίγα λεπτά δημοσιότητας «φαφλατίζει» και «μπουρδολογεί», λέγοντας αυτά που θέλουμε να ακούσουμε για το τι «είναι αντισυνταγματικό» ή «είναι συνταγματικό». Γιατί έτσι, για μία ακόμη φορά, θα ανάψουν τα πληκτρολόγια και το αποτέλεσμα θα είναι η ανατροφοδότηση του διχασμού… και της βλακείας (συχνό φαινόμενο).

Πρέπει όμως επιτέλους να καταλάβουμε πως άλλο το Σύνταγμα και άλλο η έγκυρη ερμηνεία του. Και, δυστυχώς, από τη στιγμή που φτάσαμε στο σημείο η συνταγματικότητα να κρίνεται στα τηλεπαράθυρα ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα παραμείνουμε στο λάθος μόνοι με το… πάθος. 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας