Συρία: Αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων – Καταδικάζει η Άγκυρα

Συρία: Αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων – Καταδικάζει η Άγκυρα

Ενώ η κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία από τις επιθέσεις της Τουρκίας εντείνεται, το κοινοβούλιο της Συρίας αναγνώρισε επισήμως σήμερα, Πέμπτη, ως «γενοκτονία» τη σφαγή περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από το 1915 έως το 1922, προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας.

«Το κοινοβούλιο (…) καταδικάζει και αναγνωρίζει τη γενοκτονία που διαπράχθηκε εναντίον των Αρμενίων από το Οθωμανικό κράτος στις αρχές του 20ου αιώνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συριακό κοινοβούλιο.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία καταδίκασε το ψήφισμα του κοινοβουλίου της Συρίας.

«Πρόκειται για μια ενέργεια υποκρισίας εκ μέρους ενός καθεστώτος, το οποίο εδώ και χρόνια διέπραξε όλων των ειδών της σφαγές εναντίον του λαού του (…) προκαλώντας τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και το οποίο είναι γνωστό για την προσφυγή του στα χημικά όπλα» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ένα δελτίο τύπου.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τη Δαμασκό ότι προκάλεσε μια «ανθρωπιστική τραγωδία (…) στα σύνορά μας» και καταγγέλλει «τις αβάσιμες κατηγορίες που διατυπώνει ένα δεσποτικό καθεστώς, το οποίο έχει χάσει τη νομιμότητά του».

Το Λίβανο και η Συρία είναι οι πρώτες χώρες στην Μέση Ανατολή που αναγνώρισαν τη γενοκτονία. Όμως δύο στενοί γείτονες της Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία, έχουν αμφισβητήσει επίσημα την ιστορική τους ακρίβεια και μάλιστα και οι δύο έχουν απειλήσει οικονομικές και διπλωματικές συνέπειες για τις χώρες που επιλέγουν να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία.

Οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται συνεχώς προκειμένου να αναγνωρισθούν παγκοσμίως οι μαζικές δολοφονίες του λαού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ωστόσο, 32 χώρες ως τώρα έχουν αναγνωρίσει επισήμως την Γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, του Ιράν και της Αυστραλίας, διαθέτουν πολιτικά κόμματα ή δήμους που αναγνώρισαν τη γενοκτονία ανεξάρτητα από την κυβέρνησή τους.

Ο Πρέσβης της Αρμενίας στη Συρία, Αρσάκ Πολαντιάν, δήλωσε στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου τον περασμένο Ιούνιο ότι η Συρία έχει γίνει σπίτι των Αρμενίων, όπου ζούσαν επιτυχημένες ζωές και ενσωματώθηκαν στη συριακή κοινωνία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχόλια