10:54 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Συρίγος - Φίλης - Κεφαλίδου: Τι Παιδεία θέλουμε;

Συρίγος - Φίλης - Κεφαλίδου: Τι Παιδεία θέλουμε;
Oι κ.κ. Συρίγος, Φίλης και Κεφαλίδου διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη «Μ» για το φλέγον νοµοσχέδιο και τα τεκταινόµενα των ηµερών

Του Παντελή Περιβολάρη

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία έχει ήδη αρχίσει να συζητείται στη Βουλή. Η βάση εισαγωγής, οι αιώνιοι φοιτητές, η αστυνόμευση στα πανεπιστήμια, είναι μερικά από τα θέματα που φέρνουν τα κόμματα σε αντιπαράθεση, την ίδια στιγμή που σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης οι φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους μαζικά σε πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.  Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» δίνει σήμερα το βήμα στους αρμοδίους να τοποθετηθούν και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Αγγελος Συρίγος (Αριστερά) και Μακάριος Λαζαρίδης (Δεξιά)

 

«Θα αλλάξει η ανώτατη εκπαίδευση»

Η πραγµατική τοµή δεν είναι βεβαίως η παρουσία της αστυνοµίας. Είναι οι υπόλοιπες ρυθµίσεις, για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, για το θέµα των αιωνίων φοιτητών και για το θέµα του διπλού µηχανογραφικού. Αυτά θα αλλάξουν την ανώτατη εκπαίδευση σε βάθος χρόνου.

Ως προς την αστυνοµία στα πανεπιστήµια, επειδή ακούω ως αντιπρόταση να βάλουµε µέσα εταιρίες σεκιούριτι, αναρωτιέµαι γιατί έχουµε µεγάλη εµπιστοσύνη στους σεκιουριτάδες απ’ ότι στην αστυνοµία, που ελέγχεται από νόµους διατάξεις και κανονισµούς. Και τελευταίο σηµείο, πιστεύω ότι η κοινωνία περιµένει αυτό το µέτρο. Περιµένει να αποκατασταθεί η ασφάλεια στα πανεπιστήµια. ∆υστυχώς, αρκετοί συνάδελφοί µου αυτολογοκρίνονται σε κεντρικά πανεπιστήµια για να µην στοχοποιηθούν από αυτές τις οµάδες.

Ξέρετε ότι αυτές οι οµάδες έχουν λογοκρίνει συγκεκριµένες σχολές και επιστήµες, όπως η Εγκληµατολογία; Γιατί στην Εγκληµατολογία πρέπει να συνεργάζεσαι µε την αστυνοµία. Άρα, όποιος διδάσκει εγκληµατολογία τίθεται υπό διωγµό. Κανείς δεν θέλει καµία αστυνοµία στα ΑΕΙ. Σας το λέω εγώ κατηγορηµατικά: «∆εν είναι η δουλειά της αστυνοµίας στα ΑΕΙ.
∆εν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη αστυνοµία στα ΑΕΙ, αλλά πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν χτίζουν καθηγητές! ∆εν επιτίθενται σε καθηγητές! Έχουµε φτάσει σε µία κατάσταση, που έχει ξεφύγει στην πραγµατικότητα από τα χέρια µας.
Οι πρυτανικές αρχές γνώριζαν ότι µια ηµέρα θα επικοινωνούσαν µε την αστυνοµία και θα έλεγαν το πρόβληµα – και τις υπόλοιπες 364 µέρες του χρόνου θα ήταν παρέα µε όλους αυτούς τους τύπους, οι οποίοι ασκούν εκφοβισµό».

 

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ


Απειλή για  τη ∆ηµοκρατία η κυβέρνηση Ν∆

 

Προβλέπουν κάµερες στα αµφιθέατρα, που θα λειτουργούν όταν… τελειώνει το µάθηµα. Κάµερες στο διάλειµµα, λοιπόν, κάµερες όταν γίνονται συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις των φοιτητών ή του προσωπικού. Συγκέντρωση και επεξεργασία εικόνας και ήχου, µε προφανείς σκοπούς. Αποθήκευσή τους, άγνωστο για ποιο διάστηµα.
Άλλα συστήµατα επιτήρησης, που περιλαµβάνουν κάθε είδους µηχάνηµα και τεχνολογία, αναλογική ή ψηφιακή, µηνύµατα, τηλέφωνα, email… Τίποτα δεν έχουν αφήσει έξω από την οργουελική τους φαντασίωση. Μόνο κάµερα στον ώµο κάθε φοιτητή δεν τόλµησαν να προβλέψουν. Για την ώρα.

Σε ποια χώρα της ∆ύσης είδαν παρόµοιες ρυθµίσεις; Η αστυνοµία, όπως αποκαλύψαµε, δεν είναι εγκατεστηµένη σε κανένα πανεπιστήµιο των ΗΠΑ ή της Ευρώπης. Αλλά πολύ περισσότερο, «Κέντρο ελέγχου και λήψης σηµάτων και εικόνων», αυτό ούτε καν το έχουν φανταστεί αλλού! Στα σοβαρά, θα ανοίγουν κάµερες στα αµφιθέατρα µόλις τελειώνει το µάθηµα και ξεκινά µια συνέλευση; Στα σοβαρά, φτιάχνουν πειθαρχικά που και για πολιτική δραστηριότητα ακόµα θα διαγράφουν φοιτητές;

Αυτό που επιχειρούν να ξεκινήσουν τώρα από τα πανεπιστήµια, έχουν στόχο να το συνεχίσουν και σε άλλους κοινωνικούς χώρους. Παρακολούθηση, αστυνοµία, τροµοκρατία παντού. Αυτό είναι το όραµά τους. Που όµως θα φέρει περιπέτειες και κοινωνικές εντάσεις χωρίς προηγούµενο.

Η κυβέρνηση της Ν∆ αποτελεί απειλή για τη ∆ηµοκρατία, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώµατα. Βρισκόµαστε µπροστά στη χειρότερη εκδοχή του νέου ψηφιακού καπιταλισµού.

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙ∆ΟΥ


Πάνω απ’ όλα σεβασµός στο αυτοδιοίκητο

Εµείς ως Κίνηµα Αλλαγής έχουµε ξεκαθαρίσει τη θέση µας µε την κατάθεση της πρότασης νόµου, η οποία δίνει έµφαση στην ασφάλεια και τη φύλαξη των πανεπιστηµίων µε σεβασµό στο αυτοδιοίκητο. Ταυτόχρονα, η νοµοθετική µας πρωτοβουλία ρίχνει το βάρος της λειτουργίας των πανεπιστηµίων στις διοικήσεις τους, καλώντας τες να είναι συνεπείς στο έργο τους και να αναλάβουν µε σοβαρότητα την ευθύνη διοίκησης των χώρων τους,
θεµελιώδες κοµµάτι της οποίας είναι η εξασφάλιση ασφάλειας και απρόσκοπτης λειτουργίας των ιδρυµάτων.

Ήµασταν και είµαστε σαφείς: Καταδικάζουµε απερίφραστα τη βία και την ανοµία, τους προπηλακισµούς, τους βανδαλισµούς και δεν κλείνουµε το µάτι στην κάθε είδους απαξίωση του πανεπιστηµίου. Για ακόµη µια φορά το υπουργείο ξεκινά ανάποδα, βάζοντας το κάρο µπροστά από το άλογο. Αντί να αποφασίσουµε πρώτα «πόσα πανεπιστήµια» και «ποιες σχολές» θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν µέσα από ένα σύστηµα αξιολόγησης και σύνδεσης µε έναν αναπτυξιακό σχεδιασµό, συζητάµε για το ποσοστό, τη βάση
εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Το µέτρο θεσµοθέτησης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι σωστό και αναγκαίο κατά την κρίση µας. Όχι µε σκοπό να κλείσουν πανεπιστηµιακά τµήµατα χωρίς να «στάξει ρουθούνι», όπως µε κουτοπονηριά σχεδιάζει το υπουργείο, αλλά γιατί πράγµατι, είναι ντροπιαστικό, σπάταλο, αχρείαστο και  απαράδεκτο, η ίδια η πολιτεία να εµπαίζει τους νέους, την ελληνική οικογένεια, την ακαδηµαϊκή κοινότητα, τον φορολογούµενο µε πτυχία που δεν έχουν αντίκρισµα στην οικονοµία, την εργασία ούτε καν στην ίδια την µόρφωση. Πρώτοι εµείς το στηρίξαµε και το εισηγηθήκαµε.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας ένα ακόμη μαθητικό συλλαλητήριο

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας