0:24 Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδρά για τη διακοπή επιδομάτων σε πρόσφυγες με άσυλο

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδρά για τη διακοπή επιδομάτων σε πρόσφυγες με άσυλο

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του γραφείου Τύπου του κόμματος, αντιδρώντας στις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει «τις αναποτελεσματικές κινήσεις εντυπωσιασμού για το ακροδεξιό της ακροατήριο και να ασχοληθεί επιτέλους με την ουσία του προσφυγικού».

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι η κυβέρνηση «πιστή στις ιδεοληψίες της», κόβει επιδόματα σε πρόσφυγες που έχουν ήδη αποκτήσει άσυλο.

Πρόκειται για επιδόματα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την ΕΕ, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι «η σκληρή και άδικη αυτή επιλογή δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή».

Κατηγορεί τη ΝΔ ότι «έντρομη μπροστά στην αδυναμία της να διαχειριστεί το προσφυγικό, προσπαθεί σπασμωδικά να ικανοποιήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο» και καλεί τους Κ. Μητσοτάκη και Ν. Μηταράκη «να αφήσουν τις αναποτελεσματικές κινήσεις εντυπωσιασμού και να εστιάσουν στην ουσία: την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών μας, τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την προώθηση πολιτικών ένταξης των προσφύγων που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας».

Τι είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Μηταράκης

«Στόχος μας είναι να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται σε 2-3 μήνες και από εκεί και πέρα κόβουμε επιδόματα και φιλοξενία γιατί όλα αυτά λειτουργούσαν θελκτικά για να έρθουν στην χώρα μας και να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις παροχές» είπε ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, αρμόδιος υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα «κόβει αυτές τις παροχές», διευκρινίζοντας παράλληλα πως «όποιος παίρνει άσυλο μετά είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του».

«Υπάρχουν κάποια προγράμματα ένταξης, υπάρχουν κάποια προγράμματα στήριξης αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε αυτά τα πράγματα».

Την ίδια ώρα, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μικρές δομές, κλειστές και προστατευμένες.

Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών δομών σε ξερονήσια, μια θέση που εξέφρασαν τις περασμένες ημέρες και οι Στέλιος Πέτσας και Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ωστόσο, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως ακόμη και αν επιλεγεί τελικά αυτό το σενάριο, η υλοποίησή του δεν είναι απλή.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη δημιουργία των δύο νέων κέντρων –στις Σέρρες και στην Αττική, υπογραμμίζοντας πως 2.000 θέσεις αρκούν για να αντιμετωπιστεί η προσωρινή κρίση.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας