Συζήτηση Πούτιν & Ζελένσκι για τους κρατούμενους

Συζήτηση Πούτιν & Ζελένσκι για τους κρατούμενους

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν τηλεφωνικά για την απελευθέρωση Ουκρανών πολιτών οι οποίοι κρατούνται στην Ρωσία, την ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Ουκρανού προέδρου.

Οι δύο άντρες φαίνεται να συμφώνησαν στην ανάγκη εντατικοποίησης των εργασιών στο επίπεδο της συμφωνία του Μινσκ, ώστε να υλοποιηθούν οι συμφωνίες που έχουν αποφασιστεί.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας», που είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, καθώς και για την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης του «σχήματος της Νορμανδίας» με την συμμετοχή των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία των Πούτιν και Ζελένσκι είχε πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου του 2019, ενάμιση μήνα αφότου ο Ζελένσκι είχε εκλεγεί πρόεδρος της Ουκρανίας.

Εν συνεχεία ακολούθησαν και άλλες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών.

Η πρώτη δια ζώσης συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 2019 στην σύνοδο κορυφής στο Παρίσι στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας».

Να σημειωθεί ότι η πρώτη μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μετά την έναρξη του πολέμου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τον Σεπτέμβρη του 2019.Στην ανταλλαγή 70 κρατουμένων, στην πρώτη ανταλλαγή που γίνεται σε αυτό το εύρος μεταξύ των δύο χωρών από το 2014 που άρχισε η κρίση μεταξύ τους, προχώρησαν σήμερα Ουκρανία και Ρωσία. 

Η επιχείρηση αφορούσε 35 κρατούμενους από την κάθε πλευρά, μεταξύ αυτών και ο Ουκρανός σκηνοθέτης Όλεγκ Σεντσόφο καθώς και οι 24 Ουκρανοί ναύτες του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού που είχαν συλληφθεί πέρυσι από τη Ρωσία στο Στενό του Κέρτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχόλια