21:25 Δευτέρα 29 Μαΐου 2023
eReportaz

Live:

Τ. Θεοδωρικάκος προς την Ένωση Εισαγγελέων: Εξήγησα το αυτονόητο, το επαναλαμβάνω και τώρα - η δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους

Τ. Θεοδωρικάκος προς την Ένωση Εισαγγελέων: Εξήγησα το αυτονόητο, το επαναλαμβάνω και τώρα - η δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους

«Εξήγησα το αυτονόητο» αναφέρει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε δήλωση του – απάντηση σε ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων, η οποία του επιτίθεται για αναφορές του, σχετικά με απελευθέρωση κακοποιών, σε σημερινή συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι Mega.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε στο MEGA ότι η αστυνομία κάνει το καθήκον της που είναι η σύλληψη των κακοποιών και η προσαγωγή τους στη Δικαιοσύνη και στη συνέχεια οι αρμόδιες δικαστικές αρχές είναι αυτές που με βάση το νόμο αποφασίζουν για την τύχη των συλληφθέντων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων σημείωσε πως «η αρμοδιότητα ποινικής αξιολόγησης συλληφθέντων ατόμων δεν ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία αλλά στη Δικαιοσύνη, η οποία εφαρμόζει τους Νόμους. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα, οι εξουσίες είναι διακριτές όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, το οποίο τηρούμε απαρέγκλιτα», σημειώνει.

Η ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη μου σε τηλεοπτικό σταθμό. Στη συνέντευξη αυτή, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, που περιέγραφε ότι η αστυνομία αφήνει ελεύθερους συλληφθέντες κακοποιούς, εξήγησα το αυτονόητο: Η αρμοδιότητα ποινικής αξιολόγησης συλληφθέντων ατόμων δεν ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία αλλά στη Δικαιοσύνη, η οποία εφαρμόζει τους Νόμους. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα, οι εξουσίες είναι διακριτές όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, το οποίο τηρούμε απαρέγκλιτα».

Εισαγγελείς σε Τάκη  Θεοδωρικάκο: Οι κυβερνήσεις καθορίζουν το ποινικό νομοθετικό πλαίσιο

Νωρίτερα, η Ένωση Εισαγγελέων ξεκαθάριζε πως οι νομοθετικές επιλογές των κυβερνήσεων καθορίζουν πότε θα ασκείται ποινική δίωξη, θα επιβάλλεται προσωρινή κράτηση και απόλυση κατάδικων και οι εισαγγελείς εκτελούν το ποινικό νομοθετικό.

Ειδικότερα, η ΕΕΕ σε σημερινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η άσκηση ποινικής δίωξης, η επιβολή προσωρινής κράτησης, η καταδίκη και η απόλυση κατάδικων, έχουν ανατεθεί από το σύνταγμα στη δικαστική εξουσία και αποτελούν δικαστική κρίση που υπακούει σε συγκεκριμένες νομοθετικές επιλογές» και συνεχίζει:

«Οι εκπτώσεις στη δικαστικά καθορισμένη χρονική διάρκεια των επιβαλλομένων ποινών, αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα της πολιτείας, η οποία μπορεί να επιφέρει μια ουσιώδη μεταστροφή, με την εισαγωγή κριτηρίων και προϋποθέσεων λειτουργίας ενός πρόσφορου συστήματος που θα εξυπηρετεί επαρκώς τις ανάγκες προστασίας του κοινωνικού συνόλου χωρίς αυτό να ματαιώνει, να περιορίζει ή να αναιρεί την δικαιοδοτική κρίση των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι αυτονόητα ερμηνεύουν και εφαρμόζουν το νόμο που ισχύει».

Η δήλωση του Τάκη. Θεοδωρικάκου

Υπενθυμίζεται το πρωί της Παρασκευής ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο Mega, σημείωσε:

«Η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική Αστυνομία κάνει με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά της, ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και αυτό φάνηκε και το προηγούμενο Σάββατο» δήλωσε ο υπουργός, εκφράζοντας παράλληλα για άλλη μία φορά δημοσίως την ικανοποίησή του για τον τρόπο που αντέδρασαν οι δύο αστυνομικοί αλλά και ολόκληρη η ΕΛ.ΑΣ στη συμπλοκή στα Κάτω Πατήσια. «Οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τους κακοποιούς όμως η Δικαιοσύνη τηρώντας τους νόμους τους αφήνει ελεύθερους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας διασπείρει ψέματα και υπερβολές και χρεώνει στην κυβέρνηση κάθε παγκόσμια κρίση

Αλέξης Τσίπρας: Ήρθε η ώρα ο Μητσοτάκης να φύγει πριν η βλάβη γίνει ανήκεστος για την κοινωνία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας