23:13 Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Τα 10 μέτρα που ανακουφίζουν τις τσέπες των πολιτών

Τα 10 μέτρα που ανακουφίζουν τις τσέπες των πολιτών

Μέτρα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών έχουν τεθεί σε ισχύ για τη φετινή χρονιά με στόχο να ενισχυθούν τα εισοδήματα που αναμένεται να πληγούν και από την έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων. Η άνοδος του πληθωρισμού αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και για πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας και των μισθών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εκτροχιαστεί η οικονομία, καθώς φέτος θα πρέπει το πρωτογενές έλλειμμα να μηδενιστεί.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και μέτρα τα οποία οδηγούν σε μεταβολή είτε θετική είτε αρνητική των επιβαρύνσεων. Τα μέτρα που τρέχουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι τα εξής:

  1. Ο κατώτερος μισθός από την αρχή του χρόνου έχει αυξηθεί κατά 2%, με προοπτική και δεύτερη αύξηση πριν από το τέλος του χρόνου. Μάλιστα, η αύξηση, όπως διαρρέεται από κυβερνητικής πλευράς, αναμένεται να είναι σημαντικού ύψους προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες από την άνοδο του πληθωρισμού.
  2. Και τη φετινή χρονιά ισχύει το μέτρο της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα. Το μέτρο έχει όφελος από 49 έως και 2.771 ευρώ για τους εργαζόμενους αναλόγως εισοδήματος. Οι εργαζόμενοι ωστόσο δεν θα δουν καμία αύξηση, καθώς το μέτρο τρέχει από την περυσινή χρονιά. Αντίθετα, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022 καθώς και οι αγρότες θα έχουν σημαντικά μειωμένη φορολογική υποχρέωση στο τέλος του έτους. Επίσης, το ίδιο θα συμβεί σε όσους εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια.
  3. Επαναλαμβάνεται το έκτακτο μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο έχει κέρδος από 108 έως και 540 ευρώ ανά μισθωτό αλλά και μεγαλύτερο όφελος για τις επιχειρήσεις.
  4. Η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις μειώθηκε πλέον μόνιμα από το 100% στο 80% και για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55%.
  5. Μέχρι το τέλος Ιουνίου, διατηρούνται οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ για τον τουρισμό, τον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τις μεταφορές, τα γυμναστήρια και τα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου.
  6. Τη μείωση στο 10% του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% όπου κυμαινόταν έως πέρυσι για όλους άνω των 29 ετών. Οι νέοι από 15 έως και 29 ετών δεν καταβάλλουν τέλος συνδρομών κινητής τηλεφωνίας για μια σύνδεση εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση.
  7. Το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι ενοχοποιούνται για υψηλή φοροδιαφυγή, εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως. Για εισοδήματα 10.000 ευρώ τον χρόνο το όφελος στον φόρο φτάνει τα 450 ευρώ θεωρητικά, καθώς είναι πολύ δύσκολο να αναλωθεί το μισό εισόδημα στους συγκεκριμένους κλάδους, ενώ εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ φτάνει τα 2.200 ευρώ ετησίως. Στη λίστα των επαγγελμάτων περιλαμβάνονται αρχιτέκτονες, δικηγόροι, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.
  8. Οι ετήσιες δαπάνες κάθε φυσικού προσώπου για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους, καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν διπλά (απόδειξη 10 ευρώ θα μετράει για 20 ευρώ) για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.
  9. Έχουν τεθεί σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με το υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες επιτροπές να έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις στο 55% των τιμών ζώνης όλης της επικράτειας. Στις νέες τιμές ζώνης, στο 55% έρχονται μέσες αυξήσεις 19,5%, στο 21% η μέση μείωση φτάνει το 14,7%, ενώ για το 24% των ζωνών οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.
  10. Οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν με τον νέο μειωμένο συντελεστή του 22% επί των κερδών από 24% που ήταν για το 2021 και 28% το 2019. Η μείωση των συντελεστών μειώνει εμμέσως και την προκαταβολή φόρου.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από το 2023

e-ΕΦΚΑ: Οι ημερομηνίες πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου 2022

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας