More

  Τα άγνωστα «κόλπα» για το Kassiopi Project στην Κέρκυρα

  Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οπότε ο 49χρονος τραπεζίτης Νατ Ρότσιλντ, της γνωστής οικογενείας των Ρότσιλντ, χαρακτήρισε «ανόητο» τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την υποστήριξη που δείχνει στο Kassiopi Project, την επένδυση του αμερικανικού fund NCH Capital στην Κέρκυρα, ελάχιστοι εκτός των κατοίκων του νησιού των Φαιάκων γνώριζαν περί τίνος πρόκειται.

  Του Θανάση Κουκάκη

  Με αφορμή τον ντόρο που προκάλεσε η δήλωση Ρότσιλντ, ο οποίος χαρακτήρισε την άνω των 120.000.000 ευρώ επένδυση της NCH Capital ως «φιάσκο», ως «απόλυτη περιβαλλοντική καταστροφή» και ως επένδυση με «μηδενική προσφορά στην τοπική οικονομία» το project επανήλθε στο προσκήνιο. Το Kassiopi Project είναι ένα έργο που από το 2012 οπότε η NCH Capital πλειοδότησε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ έως και σήμερα κυριολεκτικά σέρνεται, καθώς προκύπτουν διαρκώς επιπλοκές που απαιτούν δικαστικές αποφάσεις για να επιλυθούν. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν κατατεθεί περισσότερες από 10 προσφυγές και αγωγές κατά της επένδυσης, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται σε «γκρίζες» διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την αξιοποίηση της έκτασης.

  Ποιες είναι οι γκρίζες διαδικασίες; H εταιρεία ειδικού σκοπού Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας ΑE, που είναι το όχημα για το Kassiopi Project συστάθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο διαγωνισμού που προκήρυξε το Ταμείο το 2012, με αντικείμενο την αξιοποίηση έκτασης στην Κασσιόπη, στη θέση Αρταβάνη (Ερημίτης), περιοχή Αγ. Στεφάνου, του Δήμου Κέρκυρας. Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορούσε στην απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία κατείχε «δικαίωμα επιφανείας» για 99 χρόνια 490 στρεμμάτων στην περιοχή της Κασσιόπης. Τι είναι το δικαίωμα επιφανείας; Σύμφωνα με το άρθρο 18 Ν.3986/2011 είναι το εμπράγματο δικαίωμα φυσικού ή νομικού προσώπου να κατασκευάζει κτίσμα σε έδαφος δημοσίου κτήματος, που δεν του ανήκει, και να ασκεί στο
  κτίσμα τις εξουσίες, που παρέχει το δικαίωμα της κυριότητας.

  Το 2013 το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε ως τελικό επενδυτή ένωση προσώπων απαρτιζόμενη από τα funds της NCH Capital, τα NCH New Europe Fund II LP και NCH Balkan Fund LP με έδρα τα Νησιά Κέιμαν. Αυτά τα δύο funds συνέστησαν στην Κύπρο την εταιρεία Nectar Holdings Limited, με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε τη σύμβαση μεταβίβασης των μετοχών της εταιρείας Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας ΑΕ στις 29.12.2016. Το τίμημα για το δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια ανερχόταν στα 23.000.000 ευρώ συν 2.300.000 ευρώ για την πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στη μελλοντική υπεραξία του ακινήτου.

  ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ Kassiopi

  Αλλά η συναλλαγή δεν σταμάτησε στο δικαίωμα επιφανείας. Το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε και σε άλλη διαγωνιστική διαδικασία το 2017, στην οποία μετείχε μόνον η NCH Capital. Δυνάμει της υπ’ αριθμ. 4412/18.4.2018 συμβολαιογραφικής πράξης η Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας ΑΕ –η εταιρεία της NCH Capital- απέκτησε από το ΤΑΙΠΕΔ έναντι τιμήματος 2.050.000 ευρώ το δικαίωμα κυριότητας επί 15 επιμέρους ακινήτων (οικοδομικών τετραγώνων), τα οποία βρίσκονται εντός του ακινήτου συνολικής επιφάνειας 490 στρεμμάτων στη Δημοτική Ενότητας Κασσωπαίων.

  Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η αξιοποίηση της Κασσιόπης ξεκίνησε ως παραχώρηση δικαιώματος επιφανείας για 99 χρόνια. Στην αρχική προσφορά υποβολής ενδιαφέροντος δεν αναφερόταν κάτι σχετικά με την μετέπειτα πώληση της κυριότητας της γης. Όμως, ενώ με τον διαγωνισμό του 2012 -2013 κλείδωσε ο επενδυτής που απέκτησε το δικαίωμα επιφάνειας, τέσσερα χρόνια μετά το ΤΑΙΠΕΔ πούλησε τελικά και τη μερίδα του λέοντος των οικοδομικών τετραγώνων που έδιναν αέρα κτισίματος.

  Με την κίνηση αυτή το ΤΑΙΠΕΔ λειτούργησε υπέρ της NCH Capital, καθώς η διαδικασία του 2017 ήταν φυσικό να μην προσελκύσει κάποιον άλλον πέρα από αυτόν που είχε κερδίσει ήδη το δικαίωμα επιφανείας.

  Το Kassiopi Project προβλέπει τη δημιουργία ενός πρότυπου τουριστικού χωριού που θα αναπτυχθεί σε μέρος της έκτασης 490 στρεμμάτων. Όπως προβλέπεται από το σχέδιο της αξιοποίησης, η δόμηση αφορά μόλις στο 7% της έκτασης και το υπόλοιπο 93% θα παραμένει χώρος πράσινου. Η ανάπτυξη αφορά στη δημιουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων, 90 δωματίων, 40 ανεξάρτητων κατοικιών, οι οποίες κατά μέσο όρο θα είναι εμβαδού 250 τ.μ. η καθεμία σε έκταση 1.000 τ.μ., καθώς και μαρίνας 60 θέσεων.

  ΔΙΕΘΝΗΣ OPERATOR Kassiopi

  Τη διαχείριση του Kassiopi Resort θα αναλάβει διεθνής operator, ενώ σύμφωνα με την NCH Capital, το έργο στη κατασκευαστική φάση θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας και όταν τεθεί σε λειτουργία θα απασχολεί 500 μόνιμες θέσεις εργασίας.

  To project στην Ελλάδα το τρέχει ο Κύπριος Ανδρέας Σάντης πρόεδρος της Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας ΑΕ και επικεφαλής της NCH Capital για τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Κύπρο. Να σημειωθεί πως η NCH Capital έχει ιδρυθεί από τους George Rohr και Moris Tabacinic, Αμερικανούς επενδυτές που δραστηριοποιούνται ενεργά στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Οι Rohr και Tabacinic εμφανίζονται ως οι πραγματικοί δικαιούχοι αρκετών offshore εταιρειών κάτι που συνδέεται με τις δραστηριότητές τους, ενώ δεν φέρονται να έχουν απασχολήσει ποτέ τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές, είτε εκείνοι είτε η NCH Capital.

  ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΑΤ ΡΟΤΣΙΛΝΤ 

  Ο Βρετανός μεγαλοτραπεζίτης Βαρόνος Νατ (Ναθάνιελ) Ρότσιλντ είναι γόνος της οικογε-
  νείας Ρότσιλντ. Μόνιμος κάτοικος Ελβετίας, τα καλοκαίρια αποδρά στην Κέρκυρα, όπου δι-
  αμένει στην έπαυλη που έκτισε προ 50 ετών ο πατέρας του Λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ (την
  οποία επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας, ζωγράφος και ακαδημαϊκός Νίκος Χατζηκυριάκος –
  Γκίκας) στις Σινιές, σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από την περιοχή που ξεκινά η νέα επένδυ-
  ση, γεγονός που δείχνει να τον ενοχλεί πολύ. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,
  ο Νατ Ρότσιλντ, έχει αναπτύξει πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που εκτείνονται
  από την τραπεζική έως τον κλάδο των μεταλλευμάτων. Πιστεύεται πως η προσωπική του
  περιουσία ανέρχεται σε 40 δισ. στερλίνες, ενώ είναι συλλέκτης κορυφαίων έργων τέχνης.
  Ο ίδιος έχει απασχολήσει τον βρετανικό Τύπο λόγω των σχέσεών του με γνωστά μοντέλα, με
  βρετανούς πολιτικούς, αλλά και με Ρώσους ολιγάρχες και μέλη της οικογενείας του Μουαάρ Καντάφι. Τα πάρτι, δε, που έχει φιλοξενήσει στο σκάφος του στην Κέρκυρα, με παρουσία γνωστών celebrities, έχουν δώσει τροφή στα σκανδαλοθηρικά media της Βρετανίας.

   

  Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

  Kassiopi

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Χανιά: Υπό κατάληψη 16 σχολεία

  Υπό κατάληψη τελούν από το πρωί 16 σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά. Πρόκειται για επτά γενικά λύκεια, τρία επαγγελματικά λύκεια και έξι γυμνάσια. Οι...

  Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: Στην Κρήτη η συνάντηση με τον Μητσοτάκη

  Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα τις επόμενες...

  Κορωνοϊός: Έρχεται εφαρμογή στα κινητά για να αποφεύγεται η σύγχυση ανά περιοχή

  Την ανάπτυξη εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα προκειμένου να αποφεύγεται η σύγχυση με τα περιοριστικά μέτρα για την διασπορά του κορωνοϊού ανά περιοχή ανακοίνωσε ο...

  Έκλεισε γυμνάσιο στην Πετρούπολη λόγω κορωνοϊού – Εντοπίστηκε κρούσμα σε μαθητή νηπιαγωγείου στη Γλυφάδα

  Έκλεισε το 2ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, καθώς τρεις καθηγητές βρέθηκαν θετικοί στον κορΩνοϊό. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων εξέφρασε την ανησυχία του καθώς δεν...

  Λαέρτης Μπεγιάι: Εντοπίστηκε η σορός του στην Άνδρο – Όλο το χρονικό της υπόθεσης

  Σε μία ακτή της Άνδρου έκλεισε με τον πλέον τραγικό τρόπο η υπόθεση της εξαφάνισης του 36χρονου διανομέα φαγητού Λαέρτη Μπεγιάι, τον Απρίλιο του...