20:20 Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Τα αλισβερίσια στην Τρ. Αττικής και τα δάνεια των κομμάτων

Τα αλισβερίσια στην Τρ. Αττικής και τα δάνεια των κομμάτων

Αν πραγματικά λειτουργεί το κράτος, τότε πρέπει η ΤτΕ, η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής και οι ορκωτοί ελεγκτές της Τράπεζας να δώσουν εξηγήσεις (πολύ κομψά το αναφέρουμε) για το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή κατάλαβαν πως η τράπεζα καταρρέει. 

Το θέμα όμως είναι ότι ακούγεται πως μέσα στα κόλπα των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων υπάρχουν και κάτι δανειάκια κομμάτων. Δάνεια που πήγαν, ήλθαν και αντί να ωφεληθεί η Τράπεζα λύθηκαν προβλήματα που είχαν προκύψει για την Ellington Management Group, η οποία το 2017 απέκτησε από την Attica Bank το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων Artemis, ονομαστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ, καταβάλλοντας τότε 70.000.000 ευρώ. Μετά όμως, και για την ακρίβεια το 2020, έγινε αναδιάρθρωση της τιτλοποίησης, την οποία η Attica χαρακτήρισε τακτοποίηση συναλλαγής.

Στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα ισχυριζόταν ότι «το Senior Note ανέρχεται σε ονομαστική αξία 487.000.000 ευρώ, δημιουργείται Mezzanine θέση ονομαστικής αξίας 38.000.000ευρω, νέα θέση A2 ονομαστικής αξίας 61.000.000, η οποία ενσωματώνει το σύνολο των απαιτήσεων του Master Servicer, ενώ η ονομαστική αξία του Junior Note παραμένει στα 806.000.000 ευρώ». 

Και έπειτα από όλα αυτά την έκαναν από το ΔΣ του Artemis οι αλλοδαποί του επενδυτή Michael Vranos, ο οποίος μέχρι την τακτοποίηση γκρίνιαζε για τη ζημιά που είχε φάει. 

Και μετά του έφταιγε του Στουρνάρα ο Μηταράκης που προωθούσε συγχώνευση με την άλλη αποτυχημένη τραπεζική περίπτωση της Praxia, επίσης με σφραγίδα εποπτείας Στουρνάρα. 

Όπως δημοσιεύθηκε στην στήλη non paper της «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Γίνε συνδρομητής τώρα!
Για οποιαδήποτε παραγγελία ή πρόβλημα με την αγορά μπορείτε να επικοινωνείτε με το [email protected]

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας