5:24 Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Τα «χαμένα» πορίσματα της Novartis, τα ΜΜΕ και η έρευνα στην Αμερική. Τι είπε ο Μ. Σιαλμάς στον Π. Κουσουλό

Τα «χαμένα» πορίσματα της Novartis, τα ΜΜΕ και η έρευνα στην Αμερική. Τι είπε ο Μ. Σιαλμάς στον Π. Κουσουλό

Για τις άγνωστες πτυχές της υπόθεσης της φαρμακευτικής Novartis μίλησε στον Alpha989 και στον Πέτρο Κουσουλό ο πρώην αναπλήρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σιαλμάς.

Ο κ. Σιαλμάς μίλησε για την κατάληξη των δυο πορισμάτων που συντάχθηκαν επί ημερών του και διερευνούσαν το ενδεχόμενο η φαρμακευτική εταιρεία να χρηματοδοτούσε ταξίδια δημόσιων λειτουργών και υψηλόβαθμων στελεχών υπουργείων μέσω παρένθετων εταιρειών.

Το πρώτο πόρισμα κατέληξε σε μια οκτασέλιδη και μάλλον συγκαλυπτική έκθεση που τελικά υπέβαλε ο Γενικός Επιθεωρητής του Σώματος Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, κ. Μιχάλης Σαμπατάκης.

Στην συνέχεια, όπως είπε ο κ. Σιαλμάς, ζήτησε την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή.

Η υπόθεση αφορούσε το συνέδριο που διοργανώθηκε από τις 3 μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου 2012 στο Βερολίνο για τη Φαρμακοοικονομία από τη Διεθνή Εταιρεία Φαρμακοοικονομίας και Έρευνας Αποτελεσμάτων (ISPOR). Σε αυτό συμμετείχαν πάνω από 40 στελέχη του υπουργείου Υγείας και εποπτευόμενων οργανισμών.

Ανάμεσά στους παρευρισκόμενους ήταν σύμβουλοι υπουργών, μέλη των επιτροπών , γιατροί καθώς και καθηγητές. Από την έρευνα δυο ελεγκτών προέκυψαν τριγωνικές συναλλαγές.

Η Novartis χρηματοδοτούσε την Ελληνική Εκπαιδευτική Εταιρεία της οικογένειας Γείτονα η οποία με την σειρά της προσέφερε το ταξίδι στην ΙSPOR. Διευθύντρια του ελληνικού τμήματος είναι η κυρία Μαρία Γείτονα, της γνωστής οικογενείας.

Το εύλογο ερώτημα που τέθηκε στον κ. Σιαλμά είναι τι απέγιναν τα συγκεκριμένα πορίσματα. Απάντησε ότι στάλθηκε στο ΣΔΟΕ προς διερεύνηση. Παρότι όπως ο ίδιος είπε ζήτησε να σταλεί και στις εισαγγελικές Αρχές, εντούτοις κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε.

 Ο βουλευτής της ΝΔ ρωτήθηκε και για την έρευνα των Αμερικανών. Γιατί οι μάρτυρες προσέφυγαν στις Αμερικανικές Αρχές και όχι στις ελληνικές;

Ακούστε την τοποθέτησή του

Αμερικανική οργή για την διαρροή

Στο μεταξύ οργισμένη αναμένεται να είναι η αντίδραση των Αμερικανών για την διαρροή της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Αύγουστο του 2014. Οι Αμερικανοί είναι ιδιαίτερα σκληροί σε περιπτώσεις διαρροής μυστικών ερευνών και ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα εναντίον εκείνων που “έδωσαν” το θέμα στον Τύπο.

Στην Ελλάδα στόχος της κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευτεί την υπόθεση επικοινωνιακά και να την συντηρήσει στο προσκήνιο, αφήνωντας σκιές για εμπλοκή πολιτικών της αντιπάλων.

Γι αυτό τον λόγο άλλωστε πραγματοποιήθηκε η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία των κ.κ. Ξανθού και Πολλάκη. Τα “φίλια” ΜΜΕ θα προσπαθήσουν να συντηρήσουν ζωντανή την υπόθεση, ιδίως μετά την δεύτερη εισαγγελική παρέμβαση.

Από την άλλη πλευρά σιγή ασυρμάτου τηρείται από το σύνολο –σχεδόν- των ιατρικών Μέσων της χώρας ενώ ήδη κάποια επιχειρούν να αποδομήσουν την σημασία της υπόθεσης στην οποία όπως αποκάλυψε το ereportaz «παίχτηκαν» περισσότερα από 500 εκ. Ευρώ.

Από την πλευρά των εισαγγελικών Αρχών τα πάντα εξαρτώνται από την διάθεση των Αμερικανών να στείλουν στοιχεία. Η κατάσχεση των σκληρών δίσκων της εταιρείας από τους εισαγγελείς Διαφθοράς αποτελεί μεν ένα αξιοποιήσιμο στοιχεία αλλά είναι αμφίβολο εάν η εταιρεία άφησε «ίχνη» μετά την δημοσιοποίηση της έρευνας.

Από την άλλη πλευρά αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι στην Αμερική η έρευνα διενεργείται από 62 εξειδικευμένους επιστήμονες εδώ και δυο χρόνια ενώ στην χώρα μας τρεις όλοι και όλοι εισαγγελείς καλούνταν να περατώσουν μια τόσο πολύπλοκη υπόθεση.

Διαβάστε όλες τις αποκαλύψεις του ereportaz και του healthreportaz ΕΔΩ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας