20:53 Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Τα Ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονται μια ανάσα πριν την κατάληψη της πόλης Λίμαν

Τα Ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονται μια ανάσα πριν την κατάληψη της πόλης Λίμαν

Τα ουκρανικά στρατεύματα κινούνται προς την κατάληψη της πόλης Λίμαν, που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή στα ανατολικά, απειλώντας με νέο πλήγμα την εκστρατεία του ηγέτη του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ντονμπάς, ο οποίος ετοιμάζεται να ανακηρύξει την περιοχή τμήμα της Ρωσίας.

Η κατάληψη της πόλης στα βόρεια της περιοχής του Ντονέτσκ θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την Ουκρανία να εισβάλει στο Λουγκάνσκ, ματαιώνοντας τον στόχο του Πούτιν να καταλάβει όλη τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς.

Οι περιοχές αυτές είναι μεταξύ των τεσσάρων κομματιών ανατολικών και νότιων ουκρανικών εδαφών που ο Πούτιν αναμένεται σήμερα να ανακηρύξει ως ρωσικά προσαρτημένα εδάφη.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί το ρωσικό έδαφος, αν χρειαστεί. Το Κίεβο έχει πει ότι δεν θα επηρεαστεί από τέτοιες απειλές και θα προχωρήσει με τα σχέδιά του να εκδιώξει όλες τις ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία

Το Λίμαν χρησίμευε επί μήνες ως κόμβος εφοδιασμού και μεταφορών των ρωσικών επιχειρήσεων στα βόρεια της περιοχής Ντονέτσκ και η κατάληψή του θα ήταν το μεγαλύτερο κέρδος του Κιέβου από τότε που μια αστραπιαία αντεπίθεση ανακατέλαβε τμήματα της περιοχής του Χάρκοβο αυτόν τον μήνα.

Τα περιθώρια για την Ουκρανία να πραγματοποιήσει σημαντικές προόδους πριν από την έναρξη του χειμώνα στενεύουν, επιβραδύνοντας τις επιχειρήσεις και δίνοντας στη Ρωσία, η οποία έχει κηρύξει μερική κινητοποίηση, περισσότερο χρόνο για να οχυρώσει τις γραμμές της.

Ο Konrad Muzyka, διευθυντής της στρατιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας Rochan στην Πολωνία, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατηθούν στο Λίμαν για να κερδίσουν χρόνο για να προετοιμάσουν αμυντικές γραμμές και ότι η πόλη θα πέσει στο Κίεβο.

“Οι Ρώσοι προσπαθούν να καθυστερήσουν τις ουκρανικές ενέργειες όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν ή να αναβαθμίσουν την αμυντική τους γραμμή μεταξύ του Σεβεροντονέτσκ και των συνόρων με τη Ρωσία”, είπε.

Κόμβος των ρωσικών δυνάμεων
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στους Ουκρανούς στο βραδινό του διάγγελμα την Τρίτη ότι υπάρχουν “καλά νέα” από το μέτωπο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο εξόριστος κυβερνήτης της περιοχής Λουγκάνσκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα: “Όταν επιλυθεί η κατάσταση γύρω από το Λίμαν, τότε μπορούμε να παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες του ουκρανικού στρατού, διότι το Λίμαν είναι κοντά στον ποταμό και στην άλλη όχθη αρχίζει η περιοχή του Λουχάνσκ”.

“Ο καιρός δεν παίζει είναι με το μέρο μας, αλλά σε γενικές γραμμές, εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα έχουμε το αποτέλεσμα σύντομα”, είπε.

Την Πέμπτη, Ρώσος αξιωματούχος στην περιοχή του Ντονέτσκ δήλωσε ότι ήταν “αρκετά τεταμένη” και “δύσκολη” η κατάσταση στο Λίμαν και ότι οι δυνάμεις του Κιέβου προσπαθούσαν συνεχώς να επιτεθούν.

“Φυσικά καταλαβαίνουμε ότι τέτοιες προσπάθειες θα συνεχιστούν, προς το παρόν οι μονάδες μας είναι σε θέση να αποκρούσουν όλες αυτές τις επιθέσεις”, ανέφερε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Το Λίμαν έχει δει τον ρόλο του ως κόμβου για τις ρωσικές δυνάμεις να μειώνεται από τότε που τα στρατεύματα της Μόσχας εκδιώχθηκαν στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, ανέφεραν αναλυτές. Η πόλη είχε πληθυσμό 20.000 κατοίκων πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

“Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη γύρω από το Λίμαν τις τελευταίες 24 με 48 ώρες, με ρωσικές και ουκρανικές πηγές να αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί έχουν προχωρήσει δυτικά, βόρεια και ακόμη και βορειοανατολικά”, δήλωσε η Καρολίνα Χερντ, ερευνήτρια στο ISW.

“Η περικύκλωση αυτών των θέσεων και η κατάρρευση αυτού του θύλακα γύρω από το Λίμαν μπορεί να επιτρέψει -ανάλογα με το πώς οι ουκρανικές δυνάμεις θα αποφασίσουν να επιδιώξουν περαιτέρω κέρδη- να ξεκρεμάσουν αυτή τη γραμμή και να ανοίξουν πιθανές περαιτέρω θέσεις προς τα ανατολικά”, είπε.

Ο John Herbst, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η πτώση του Λίμαν “θα περιπλέξει σοβαρά τη ρωσική θέση στη βορειοανατολική Ουκρανία στο απολύτως ελάχιστο”. “Θα έθετε πιθανώς σε κίνδυνο την ικανότητά τους να κρατήσουν το Λουχάνσκ”, είπε.

Το Λουχάνσκ, είπε ο Herbst, “μπορεί να είναι το μόνο έδαφος -που κατείχε πριν από τον Φεβρουάριο του 2022- που η Ουκρανία έχει καλές πιθανότητες να καταλάβει βραχυπρόθεσμα, ας πούμε τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες”.

Φαντασία εναντίον πραγματικότητας
Η Ρωσία, η οποία κατέλαβε κομμάτια της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας στην εισβολή της φέτος, προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 και υποστήριξε αυτονομιστές που χάραξαν δύο αυτοαποκαλούμενες “λαϊκές δημοκρατίες” στα ανατολικά.

Ο Muzyka δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα εξελιχθεί η κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων από τη Ρωσία για να καλύψει μεγάλα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό.

“Εάν η Ρωσία αρχίσει να αναπτύσσει μαζικά αυτό το προσωπικό, τότε θα έχει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης. Μπορεί να μειώσει τον ρυθμό των ουκρανικών επιθέσεων”, δήλωσε.

Ο Seth Jones του Center for Security and International Studies στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η πτώση του Λίμαν θα αναδείξει “την αποσύνδεση του Κρεμλίνο μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας”.

“Ο Πούτιν προσπαθεί να εδραιώσει τον έλεγχο περιοχών που στην πραγματικότητα χάνει μέσω των εικονικών δημοψηφισμάτων. Η πτώση του Λίμαν θα επέφερε επίσης ένα ακόμη πλήγμα στον στόχο του Πούτιν να καταλάβει όλο το Ντονμπάς”.

Διαβάστε επίσης

Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν δώσει εντολή για πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία

Ο Πούτιν υπογράφει σήμερα την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών -Ανησυχία στο Κίεβο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας