20:52 Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

«Τα Πανεπιστήμια θα απωλέσουν τον σκελετό λειτουργίας τους»

«Τα Πανεπιστήμια θα απωλέσουν τον σκελετό λειτουργίας τους»

«Βολές» προς την κυβέρνηση εξαπολύει ο υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος με αφορμή τη διαθεσιμότητα για 1.750 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ-ΤΕΙ που δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, «εξαγγέλλεται η διαθεσιμότητα 1.750 διοικητικών υπαλλήλων βάσει της “μακάβριας λίστας” της αρνητικής μοριοδότησης των τυπικών κριτηρίων, που -συν τοις άλλοις- δεν λαμβάνουν υπόψη και την ουσιαστική προσφορά και ικανότητα κάθε υπαλλήλου. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι σχετικές παραγγελίες κατάρτισης της λίστας δόθηκε παραμονές του Δεκαπενταύγουστου».

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, «με τη συρρίκνωση και της διοικητικής δομής τους, τα Πανεπιστήμια θα απωλέσουν τον σκελετό της λειτουργίας τους».

 

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μητρόπουλου:

Το πρώτο στάδιο της μνημονιακής περιόδου ζήσαμε τη συστηματική δυσφήμιση των Πανεπιστημίων ως “άντρων” παρανομίας, απαιδευσίας και σπατάλης. Διασύρθηκαν πρόσωπα και θεσμοί, αν και όλοι γνωρίζουν ότι οι -αναγκασμένοι να μεταναστεύσουν λόγω βαθειάς ύφεσης και εκτεταμένης ανεργίας- πτυχιούχοι νέοι μας βρίσκουν σχετικώς εύκολα εργασία στην ειδικότητα των σπουδών τους στις ξένες χώρες, κυρίως δε στη Γερμανία, που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία δυσφήμισης της χώρας μας. Αυτό δείχνει ότι τα Πανεπιστήμιά μας δεν άξιζαν τέτοια μεταχείριση που τους επιφύλαξε η εγχώρια και ξένη μνημονιακή προπαγάνδα!

Ύστερα ακολούθησε το “πάγωμα” των πιστώσεων προς τις Πανεπιστημιακές Σχολές και βεβαίως η πλήρης διακοπή της χρηματοδότησης των Τμημάτων Έρευνας και Καινοτομίας των ΑΕΙ, η καταστροφή δηλαδή ενός από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Η συγχώνευση Σχολών και Τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ οδήγησε σε ανορθολογική και χωρίς σαφή κριτήρια αναδιαμόρφωση του χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ήταν όμως ο προπομπός αυτών που συμβαίνουν σήμερα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας είχαν προειδοποιήσει!

Για όλο βέβαια αυτό το χρονικό διάστημα συνεχίστηκε το «πάγωμα» των προσλήψεων που υπήρχε από την προμνημονιακή περίοδο.

Τώρα εξαγγέλλεται η διαθεσιμότητα 1.750 διοικητικών υπαλλήλων βάσει της «μακάβριας λίστας» της αρνητικής μοριοδότησης των τυπικών κριτηρίων, που -συν τοις άλλοις- δεν λαμβάνουν υπόψη και την ουσιαστική προσφορά και ικανότητα κάθε υπαλλήλου. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι σχετικές παραγγελίες κατάρτισης της λίστας δόθηκε παραμονές του Δεκαπενταύγουστου όταν όλοι οι διοικητικοί μηχανισμοί αδρανούν, ώστε οι μνημονιακές δυνάμεις να αυτενεργήσουν απρόσκοπτα!!

Το παζλ της περαιτέρω υποβάθμισης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης συμπληρώνεται και προετοιμάζεται το έδαφος για την επιλεκτική παράδοση Πανεπιστημιακών Σχολών σε σπόνσορες και ιδιώτες.

Με τη συρρίκνωση και της διοικητικής δομής τους, τα Πανεπιστήμια θα απωλέσουν τον σκελετό της λειτουργίας τους.

Το οργανωμένο και μαζικό φοιτητικό και πανεπιστημιακό Κίνημα οφείλει να αντιδράσει αποτελεσματικά και να αποτρέψει τον ακρωτηριασμό του δημόσιου αγαθού της δωρεάν Παιδείας, όπως συνέβη σε άλλες περιόδους της ιστορίας μας».

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας