23:00 Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Τα ψέµατα τελείωσαν…

Τα ψέµατα τελείωσαν…

Κάθε έκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας για την αλλαγή του κλίματος είναι εξαιρετικά δυσοίωνη για το άμεσο μέλλον του πλανήτη. Και δεν χρειάζεται να δούμε τις εκθέσεις, το ζούμε σχεδόν καθημερινά ολοένα και πιο συχνά και πιο έντονα.

Όχι ότι δεν το ξέραμε, άλλωστε αυτές τις μέρες αρκεί να βγεις από το σπίτι σου ή να ανοίξεις την τηλεόραση για να σου φύγει κάθε αμφιβολία γύρω από το αν υφίσταται ή όχι η αλλαγή του κλίματος και τι τρομακτικές επιπτώσεις έχει ήδη στην καθημερινότητά μας.

Με μία λέξη, καταστροφή!

Γιατί για χρόνια τώρα πριονίζουμε το κλαδί που στεκόμαστε.

Γιατί ενώ ξέρουμε πως δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης για τα εγγόνια της ανθρωπότητας και ενώ είχαμε και διαθέτουμε όλη τη συσσωρευμένη γνώση για να πάρουμε τα μέτρα μας, την αγνοήσαμε. Τη σπαταλήσαμε.

Και ας σταματήσουμε τις δικαιολογίες πως φταίει ο καπιταλισμός, ο σοσιαλισμός, ο Χίτλερ ή ο Στάλιν, η ανθρώπινη φύση ή οτιδήποτε άλλο.

Εμείς φταίμε, γιατί ενώ είμαστε σοφότεροι, οφείλουμε να είμαστε σοφότεροι, δεν πράξαμε αυτό που έπρεπε. Πολίτες, αλλά και πολιτικοί, «ηγεσίες» και «λαός».

Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο πλανήτης είναι πεπερασμένος, ένα δυναμικό, αλλά κλειστό σύστημα που έχει αυστηρά όρια. Έξω από αυτόν δεν υπάρχει χώρος για επέκταση και «ανάπτυξη». Κανείς μας δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια.

Είναι ήδη αργά; Πιθανότατα.

Υπάρχει λύση; Ασφαλώς και θα υπάρχει. Αλλά οδυνηρή. Θα πρέπει να ξεβολευτούμε κατά πολλές τάξεις μεγέθους. Τα ψέματα τελείωσαν. Αλλιώς κανένας δεν θα γλιτώσει, μπορεί απλώς να πεθάνει τελευταίος…

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

            

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας