18:25 Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Τα σχέδια του Mr Tesla για το Twitter

Τα σχέδια του Mr Tesla για το Twitter

Νέα δεδομένα έχουν δημιουργηθεί πλέον στο Twitter με την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την εξαγορά του από τον Έλον Μασκ.

Του Σταύρου Ζαγκανά


Επαναπροσλήψεις και νέες προοπτικές στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με «σφραγίδα» Έλον Μασκ


Καινούργιοι όροι, προοπτικές μηνιαίου οικονομικού αντιτίμου για κάθε λογαριασμό και κλείδωμα αρκετών προφίλ περιλαμβάνει το… μενού στο μυαλό του νέου δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη. Όμως το πρόγραμμα είχε και απολύσεις. Αλλά και… επαναπροσλήψεις. Γενικώς η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι μπαίνει σε μια νέα εποχή, που κανείς δεν ξέρει το νέο της πρόσωπο, ούτε καν ο ίδιος ο Έλον Μασκ!

Πτώση εσόδων

Το είχε πει πριν από την εξαγορά. «Θα κάνω απολύσεις».Τα emails απόλυσης, λοιπόν, άρχισαν να καταφτάνουν στα εισερχόμενα των υπαλλήλων του Twitter: «Σήμερα είναι η τελευταία σας εργάσιμη ημέρα στην εταιρεία», έγραφε το μήνυμα. Και καθώς οι υπάλληλοι της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης τσέκαραν διαρκώς τους επαγγελματικούς και προσωπικούς λογαριασμούς τους για να μάθουν την τύχη τους, ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter προσπάθησε να υπερασπιστεί την απόφασή του να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας λέγοντας ότι η εταιρεία υπέστη «τεράστια πτώση εσόδων» λόγω της φυγής των διαφημιζόμενων ως απόρροια των πιέσεων που δέχθηκαν από ακτιβιστές.

Σύμφωνα με το «Business Insider», το email απόλυσης αναφέρει στους εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους ότι θα παραμείνουν απασχολούμενοι στο Twitter και θα λάβουν αποζημίωση και παροχές έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023.

Μπάχαλο

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα βρίσκεστε σε μια περίοδο μη εργάσιμης ειδοποίησης και η πρόσβασή σας στα συστήματα του Twitter θα απενεργοποιηθεί», αναφέρει το μήνυμα. Πολλοί εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν ότι έχουν απολυθεί επειδή έχασαν την πρόσβαση στα συστήματα που χρησιμοποιούσαν στο πλαίσιο της εργασίας τους. Το email σημειώνει ότι το προσωπικό δεν αναμένεται να εργαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά εξακολουθεί να απαιτείται η συμμόρφωσή του με όλες τις πολιτικές της εταιρείας. Επίσης αναφέρεται ότι θα λάβουν λεπτομέρειες σχετικά με μια προσφορά αποζημίωσης απόλυσης εντός μίας εβδομάδας. Ανταποκριτής του BBC στα κεντρικά του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο μετέδωσε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στην εταιρεία που ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί αν έχουν απολυθεί ή όχι.

Το Twitter, μετά την απόλυση του περίπου 50% των εργαζομένων, ζητά τώρα από δεκάδες υπαλλήλους που έχασαν τη δουλειά τους να επιστρέψουν στην εταιρεία. Βέβαια, το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι ζητείται από ορισμένους από αυτούς που απολύθηκαν να επιστρέψουν, καθώς όπως λένε οι υπεύθυνοι της εταιρείας απολύθηκαν… κατά λάθος και κάποιοι άλλοι απολύθηκαν πριν η διοίκηση συνειδητοποιήσει ότι η εργασία και η εμπειρία τους μπορεί να είναι απαραίτητες για την κατασκευή των νέων χαρακτηριστικών που οραματίζεται ο Έλον Μασκ!

Τραμπ

Την ίδια ώρα η Twitter Inc δέχθηκε μήνυση για το σχέδιο του Έλον Μασκ να περικόψει σχεδόν 3.700 θέσεις εργασίας, κάτι που -όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι- η εταιρεία κάνει χωρίς επαρκή προειδοποίηση, κατά παράβαση τόσο της ομοσπονδιακής νομοθεσίας όσο και της τοπικής της Καλιφόρνιας. Ο ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ (Worker Adjustment and Retraining Notification Act – WARN Act) απαγορεύει στις μεγάλες εταιρείες να πραγματοποιούν μαζικές απολύσεις χωρίς τουλάχιστον 60 ημέρες προειδοποίησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μήνυση ζητά από το δικαστήριο να εκδώσει εντολή που θα απαιτεί από το Twitter να υπακούσει στον νόμο WARN και θα του απαγορεύει να ζητά από τους υπαλλήλους του να υπογράφουν έγγραφα με τα οποία παραιτούνται από το δικαίωμά τους να συμμετέχουν σε νομικές αγωγές.

Ξεμπλοκάρισμα

Λίγες ώρες αφότου εγκαινίασε μια νέα εποχή στο Twitter Inc, ο δισεκατομμυριούχος νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κατακλύστηκε από εκκλήσεις και αιτήματα από κατόχους λογαριασμών που έχουν αποκλειστεί από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και από παγκόσμιους ηγέτες.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αποκλειστεί οριστικά από το Twitter λόγω κατηγοριών για υποκίνηση βίας μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, χαιρέτισε την εξαγορά, αλλά είπε ότι δεν θα επιστρέψει στο Twitter. «Είμαι πολύ χαρούμενος που το Twitter βρίσκεται πλέον σε υγιή χέρια και δεν θα διοικείται πλέον από τους τρελούς της ριζοσπαστικής Αριστεράς που απεχθάνονται πραγματικά τη χώρα μας», έγραψε σε ανάρτησή στο δικό του δίκτυο, το Truth Social. «Συμπαθώ τον Έλον, αλλά παραμένω στο Truth», είπε αργότερα ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox News, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν θα κάνει αναρτήσεις στο Twitter εάν αρθεί ο αποκλεισμός του από την πλατφόρμα.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έγραψε στο Twitter τα συγχαρητήριά του: «Καλή τύχη, Έλον Μασκ, στην υπέρβαση της πολιτικής προκατάληψης και της ιδεολογικής δικτατορίας στο Twitter. Και εγκαταλείψτε τις επιχειρήσεις του Starlink στην Ουκρανία».

Άλλοι ζήτησαν από τον Μασκ να άρει τις ποινές που επιβλήθηκαν από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Σε απάντηση στον @catturd2, έναν ανώνυμο λογαριασμό με 852.000 ακολούθους, που είναι γνωστός ως μεγάλος υποστηρικτής των ισχυρισμών του Τραμπ για εκλογική νοθεία και ο οποίος είπε ότι ήταν αποκλεισμένος από πολλούς χρήστες, ο Μασκ έγραψε στο Twitter: «Θα εντρυφήσω περισσότερο σήμερα».

Βέβαια, το Twitter αγωνίζεται να προσελκύσει τους πιο ενεργούς χρήστες του, που είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση. Αυτοί οι «heavy tweeters» αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των μηνιαίων συνολικών χρηστών, αλλά παράγουν το 90% όλων των tweets και το μισό των παγκόσμιων εσόδων.

Blue

Και μέσα σε όλα αυτά τα αξιοπερίεργα, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου το Twitter παρουσίασε ένα νέο συνδρομητικό πρόγραμμα, το Twitter Blue, προσφέροντας ένα μπλε πλαίσιο επαλήθευσης για κάθε χρήστη που πληρώνει 8 δολάρια τον μήνα. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι σύντομα θα λανσάρει και άλλα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των μισών διαφημίσεων, της δυνατότητας ανάρτησης βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας και της κατάταξης κατά προτεραιότητα στις απαντήσεις, τις αναφορές και τις αναζητήσεις.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέος διευθυντής της Emirates για Ελλάδα ο Ibrahim Ghanim

Πρόστιμο 10,3 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην COCA-COLA 3Ε

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας