10:09 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Τα σημεία-κλειδιά που θα κρίνουν τη συμφωνία και οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης

Τα σημεία-κλειδιά που θα κρίνουν τη συμφωνία και οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης

Την απόλυτη ικανοποίησή της και την αισιοδοξία της από τα αποτελέσματα των εργασιών σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής εκφράζει η κυβέρνηση εκτιμώντας ότι οι επαφές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε επίπεδο αρχηγών κρατών αλλά και υπουργών Οικονομικών έφεραν αποτελέσματα.

Όπως σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι «μέσα σε 20 μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε πέντε χρόνια».

Θετικός είναι και ο απολογισμός των συναντήσεων που έγιναν τόσο από των πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και όπως υπογράμμιζαν οι ίδιοι κύκλοι «οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου κράτησαν θετική στάση. Επομένως οι διπλωματικές επαφές που προηγήθηκαν των Βρυξελλών δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά είχαν πολιτική ουσία».

Πηγές της ευρωζώνης δεν αποκλείουν να χρειαστεί να παραταθούν οι διαβουλεύσεις μέχρι τα τέλη του μηνός, ώστε σε ένα νέο έκτακτο Γιούρογκρουπ (πιθανότατα στις 25 Φεβρουαρίου) να εγκριθεί το τελικό κείμενο που θα πάρει και την πολιτική έγκριση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Τα σημεία «κλειδιά» στο παζάρι προς μία νέα συμφωνία, τα οποία πρέπει να εξεταστούν άμεσα, είναι:

1. Επέκταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και χρηματοδότησης όσο διαρκεί, από 4 έως 6 μήνες ή για όσο συμφωνηθεί.

2. Σχέδιο μεταρρυθμίσεων «ελληνικής επιλογής» αλλά με προστιθέμενη αξία στην οικονομία και την κοινωνία, όπως πχ την αποδοτικότητα του δημοσίου, την διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς κλπ.

3. Διαπραγμάτευση του ύψους του ελληνικού χρέους, σε πολυμερή ή και διμερή βάση, με στόχο την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και ιδίως της δέσμευσης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

4. Διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη μετάβασης από το Μνημόνιο στην “μεταμνημονιακή” εποχή, για να επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα, να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ρευστότητα.

Ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων

Στις Βρυξέλλες δουλεύουν ήδη κλιμάκια εμπειρογνωμόνων για τη συμφωνία-“γέφυρα”, που θα πρέπει να λάβει την πολιτική έγκριση από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, και θα ορίζει επακριβώς πώς θα γίνει η μετάβαση από το «παλιό» πρόγραμμα στο «νέο». Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος θα μείνει Βρυξέλλες και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις από ελληνικής πλευράς.

Σχολιάζοντας τον ρόλο των τεχνικών κλιμακίων, κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Ο ρόλος τους είναι να καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν τις αποκλίσεις.

Όπως εξηγούν, τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα –ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα  μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.

Κορυφή στην ατζέντα της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, θέματα που «όπως διαφαίνεται συμφωνούν απόλυτα και οι εταίροι μας».

Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης

Στις Βρυξέλλες δουλεύουν ήδη κλιμάκια εμπειρογνωμόνων για τη συμφωνία-“γέφυρα”, που θα πρέπει να λάβει την πολιτική έγκριση από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, και θα ορίζει επακριβώς πώς θα γίνει η μετάβαση από το «παλιό» πρόγραμμα στο «νέο». Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος θα μείνει Βρυξέλλες και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις από ελληνικής πλευράς.

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει να αποσαφηνιστεί όμως ποιο είναι το «καλό» 70% και ποιο το «τοξικό» 30% των παλαιών μέτρων, αλλά και από ποια θα αντικατασταθούν.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Σε αυτή τη λογική η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα ότι «υπάρχουν κατηγορίες / δράσεις, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση».

«Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί  προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος» ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας παραμένουν προτεραιότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

«Η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ  που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν» σημειώνουν.

Στον απολογισμό των έως τώρα επαφών, οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα ωστόσο, δεν έχει καλυφθεί όλος ο δρόμος μέχρι τη συμφωνία.

«Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη. Όπως για παράδειγμα η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων , το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά.» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας