21:02 Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Τα τρία "Όχι" του πρωθυπουργού στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ

Τα τρία "Όχι" του πρωθυπουργού στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ

H σημερινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν αυτή που έβαλε ένα οριστικό τέλος στην φιλολογία περί αλλαγής του εκλογικού νόμου που αναπτύχθηκε στα “πολιτικά σαλόνια” όλον τον προηγούμενο καιρό.

Όχι σε πρόωρες εκλογές, όχι σε ανασχηματισμό, όχι στην αλλαγή του εκλογικού Νόμου

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε κατηγορηματικά πως δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ούτε σε ανασχηματισμό, ενώ δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

«Τρία όχι. Λέω “όχι” σε εκλογές, “όχι” σε ανασχηματισμό και “όχι” σε αλλαγή εκλογικού νόμου», δήλωσε συγκεκριμένα. «Όχι λοιπόν στον ανασχηματισμό, η όποια αλλαγή θα κάλυπτε επικοινωνιακές και όχι ουσιαστικές ανάγκες».

Αναφορικά δε με τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «δεν είμαι κωλοτούμπας. Δεν θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο θα πορευτούμε με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο που έχουμε. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα εκλογικού νόμου. Εκτός κι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδεχθεί πως η απλή αναλογική είναι μια βόμβα στα θεμέλια, πράγμα που εκτιμώ πως δεν πρόκειται να γίνει».

Εκτίμησε δε πως «η απλή αναλογική είναι ένα καταστροφικό σύστημα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής. Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλουμε στο κοινοβουλευτικό συσχετισμό τα δημοσκοπικά δεδομένα, ναι υπάρχει δυνάτοτητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Αριθμητικά λοιπόν μπορεί να συμβεί, αλλά θα συνιστά πολιτική τερατογένεση. Και για αυτό είναι κρίσιμη η πρώτη κάλπη και αυτό πρέπει να επισημάνουμε στους πολίτες», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας παράλληλα  ότι στόχος της ΝΔ είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ έθεσε ξεκάθαρα και το ζήτημα του προσώπου που θα αναλάβει την πρωθυπουργία, λέγοντας ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Χαρακτήρισε, δε, τερατογένεση, μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία δεν θα μετείχε η ΝΔ, ενώ θα είναι πρώτο κόμμα.

Η Τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός απάντησε επί μακρόν και για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει αυτή την επιθετική ρητορική τόσο του Ταγίπ Ερντογάν όσο και ολόκληρου του πολιτικού κατεστημένου της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει και θα συνεχίσει τη διεθνοποίηση του ζητήματος, ενώ δήλωσε διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Ερντογάν αφήνοντας ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Τόνισε παράλληλα, ότι δεν μπορεί να διανοηθεί σύρραξη Ελλάδας και Τουρκίας, παρά ταύτα δεν θα ανεχθεί αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών και θα συνεχίσει να ενισχύει τις ένοπλές της δυνάμεις.

“Είναι απαράδεκτες οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και η συνεχής επιθετικότητα. Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία και τον Τούρκο πρόεδρο σε ένα μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα δίνουμε σαφείς απαντήσεις και θα αναδεικνύουμε τη διαστρέβλωση που επιχειρείται από την Τουρκία. Θα χτίζουμε συμμαχίες. Θα εξοπλίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις και θα επιδιώκουμε να έχουμε γέφυρες επικοινωνίας. Δεν είμαι εγώ αυτός που ανατίναξα τις σχέσεις. Είμαι ανοιχτός πάντα να συναντήσω τον κ. Ερντογάν. Εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι. Αν παραβρεθεί σε ένα ευρωπαϊκό φόρουμ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία…”, σημείωσε ο πρωθυπουργός. “Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις. Που αγοράζει εξοπλισμό από τη Ρωσία. Η ρητορική της είναι νεοαυτοκρατορική. Που φαντάζει ξένη προς τις αρχές και τις συμμαχίες του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει επιδιώξει τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου και το έχουμε στηλιτεύσει πολλές φορές. Είναι χρέος μου να οικοδομώ ολοένα και πιο ισχυρές συμμαχίες. Είμαι ο τελευταίος που επιδιώκει την ένταση με την Τουρκία…”, συμπλήρωσε, δηλώνοντας, πάντα, ανοιχτός σε μία συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Εγώ είμαι πάντα ανοιχτός. Στην Πράγα η Ελλάδα είναι θετική στην παρουσία της Τουρκίας. Εάν έρθει θα είναι μία ευκαιρία να συζητήσουμε ανοιχτά…”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για  παρακολούθηση Σπίρτζη και Predator

ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως έχει ήδη απαντήσει εξαντλητικά αλλά επανέλαβε πως η  τεκμηρίωση για Ανδρουλάκη ορίζεται από τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως. Το Predator δεν είναι το μοναδικό παράνομο λογισμικό. Δεν χρησιμοποιείται από τις κρατικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει εύκολη γραμμή άμυνας. Σημείωσε δε πως ομολόγοί του έχουν πέσει επίσης θύματα παρακολουθήσεων. H τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα.

Παράλληλα, τοποθέτησε, ουσιαστικά, στο ίδιο πλάνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκο Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα (η όλη η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη με κάνει να πιστεύω ότι είναι κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ…, ανέφερε) τοποθετώντας, εκ νέου, τον πήχη των… γαλάζιων προσδοκιών στην αυτοδυναμία και τη συγκρότηση ισχυρής κυβέρνησης.

“Όλα κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ανέλαβα με θάρρος την πολιτική ευθύνη. Κινήθηκαν οι διαδικασίες”, σημείωσε, για την υπόθεση παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. “Για μία νόμιμη επισύνδεση χρειάζονται πρόσθετα πολιτικά φίλτρα. Δεν υπήρξε διάθεση καμία για συγκάλυψη. Δεν θα κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Οι υπηρεσίες αυτές διέπονται από κανόνες. Υπάρχουν διατάξεις μυστικότητας. Ο κ. Ανδρουλάκης, κατανοώ την οργή του, αλλά επιχειρεί εργαλειοποίηση ενός σημαντικού ζητήματος. Προφανώς και δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός. Αλλά κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται δια νόμου. Για τα πολιτικά πρόσωπα επί της αρχής δεν πρέπει να αποκλείονται, αλλά πρέπει να υπάρχουν ισχυρά φίλτρα. Στο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να είμαστε σαφείς για τις προϋποθέσεις παρακολούθησης πολιτικού…”, είπε ο πρωθυπουργός.

Ενεργειακή επάρκεια 

Η χώρα, είπε ο κ.Μητσοτάκης, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για την ενεργειακή επάρκεια είναι έτοιμη τόσο για να αντιμετωπίσει τον ερχόμενο δύσκολο χειμώνα, αλλά και για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σημείωσε δε πως συνεχίζει να  επικρέμεται πάντα η απειλή της πλήρους διακοπής τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο και αυτό θα σήμαινε ουσιαστικά μια διακοπή της τροφοδοσίας της χώρα μέσω του αγωγού Turkstream από τον οποίο τροφοδοτείται με ρωσικό φυσικό αέριο η χώρα.

Για το λόγο αυτό η Ελλάδα έχει δεσμεύσει επαρκή φορτία LNG, και έχει φροντίσει να διπλασιάσει  τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας ενώ ταυτόχρονα έχει  προχωρήσει σε μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες για να μειώσει  συνολικά τη ζήτηση φυσικού αερίου σε εθνικό επίπεδο με τη μετατροπή μονάδων που καίνε φυσικό αέριο προσωρινά σε ντίζελ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για τα επόμενα 1-2 χρόνια σημαντική αύξηση, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, έτσι ώστε  σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο που είναι η πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Όσον αφορά το κομμάτι των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος ο πρωθυπουργός δήλωσε νωρίτερα πως στη χώρα μας έχουμε από τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη και έδειξε έναν πίνακα στον οποίο η χώρα μας εμφανιζόταν προ-τελευταία όσον αφορά την ακρίβεια του ρεύματος και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τα fake news.

Διαβάστε επίσης

LIVE Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στην 86η ΔΕΘ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας