20:30 Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Τατάρ: Μόνο όταν οι Τουρκοκύπριοι γίνουν αποδεκτοί ως ίσοι θα συζητήσουμε για λύση του Κυπριακού

Τατάρ: Μόνο όταν οι Τουρκοκύπριοι γίνουν αποδεκτοί ως ίσοι θα συζητήσουμε για λύση του Κυπριακού

Μόνο όταν γίνει αποδεκτό επί ίσοις όροις το κυριαρχικό δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων, οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του νησιού μπορούν να ξεκινήσουν, οδηγώντας τελικά σε τελεσφόρηση, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης την Τρίτη.

Οι Τουρκοκύπριοι θα προτιμούσαν τις τρέχουσες συνθήκες αντί να διακινδυνεύσουν το μέλλον τους αποδεχόμενοι την ελληνοκυπριακή διοίκηση ως μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων (TAK).

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πιστεύει ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να αποδεχτούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τους υπαγορεύουν, αλλά δεν θα το πράξουν, πρόσθεσε, σύμφωνα με όσα γράφει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Τονίζοντας ότι δεν πιστεύει σε ομοσπονδιακή λύση για το Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι προτιμά μια συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων, αποκαλώντας αυτήν την πολιτική ρεαλιστική και νόμιμη.

Στη συνάντησή του την περασμένη εβδομάδα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι ενημέρωσαν με επιτυχία ολόκληρο τον κόσμο για την πραγματικότητα στην Κύπρο, δηλαδή ότι έχει δύο ξεχωριστά έθνη και κράτη.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς στον ελληνοκυπριακό τύπο ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενδέχεται να περιλαμβάνει τις λέξεις “αυτοδιοικούμενες περιφέρειες” σε μια έκθεση της Κύπρου που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Ιούλιο, ο Τατάρ είπε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με μοντέλο υποδιακυβέρνησης.

Υπάρχουν δύο ξεχωριστές πολιτείες στο νησί, και επειδή μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρξει λύση, το κράτος μας πρέπει να γίνει αποδεκτό, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη 

Προκαλεί o Τατάρ: H λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι βασισμένη σε δύο κράτη – Στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

Νέα καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας