22:06 Τρίτη 6 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Ταξιδιωτικές οδηγίες για την Τουρκία υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης

Ταξιδιωτικές οδηγίες για την Τουρκία υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης

Ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία εξέδωσε σήμερα και η Ιρλανδία μετά τις ΗΠΑ αλλά και σκανδιναβικές χώρες και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Όλες οι ταξιδιωτικές οδηγίες κάνουν λόγο για τρομοκρατική απειλή.

Στην τελευταία περίπτωση, αυτή της Ιρλανδίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «Αν και ορισμένες επιθέσεις είχαν στόχο δυνάμεις ασφαλείας, έχουν σημειωθεί και τυχαίες επιθέσεις σε περιοχές που συχνάζουν τουρίστες. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, από τη φύση τους είναι τυχαίες και χωρίς διακρίσεις και δεν μπορούν να προβλεφθούν. Συστήνεται στους πολίτες να είναι σε υψηλή επιφυλακή, ειδικά σε δημόσιους χώρους που συχνά υπάρχουν ξένοι υπήκοοι».

Ήδη ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για πιθανή «επικείμενη» τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη μετά το κάψιμο του Κορανίου στην Σουηδία την περασμένη εβδομάδα.

«Αποφύγετε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και να είστε σε εγρήγορση λόγω του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης (μέρη όπου συχνάζουν Δυτικοί, χώροι λατρείας κ.λπ.)» αναφέρει και ταξιδιωτική οδηγία από το Βέλγιο.

Η προειδοποίηση από την Ιρλανδία συμβουλεύει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί σε χώρους λατρείας και περιοχές δημοφιλείς στους Δυτικούς και αναφέρει ειδικά τις περιοχές Μπεϊνογλου, Γαλατά, πλατεία Ταξίμ και το εμπορικό κέντρο στη λεωφόρο Istiklal στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ως δυνητικά περιοχές υψηλού κινδύνου.

Οι τουρκικές αρχές ερευνούν την απειλή και συνιστούν την αποφυγή πολυσύχναστων περιοχών και τη διατήρηση χαμηλού προφίλ.

Η ιρλανδική προειδοποίηση συστήνει και ιδιαίτερη προσοχή στην νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, στα σύνορα Τουρκίας Συρίας, όπου επισημαίνεται ως επικίνδυνη περιοχή.

«Συστήνουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά του ταξιδιού των πολιτών σε απόσταση 10 χλμ από τα σύνορα και στην πόλη Diyarbakir» ανέφερε το DFA. Πρόσθεσε δε, και τις περιοχές Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mardin, Şanliurfa, Sirnak, Siirt, Tunceli και Hakkari.

Την ταξιδιωτική οδηγία κατά της επίσκεψης πολιτών στην Τουρκία ανανέωσε χθες και η Βρετανία.

Η οδηγία συστήνει προσοχή σε όσους επισκέπτες ή ταξιδιώτες επισκεφθούν την Τουρκία κάνοντας λόγο για πιθανές τρομοκρατικές απειλές. Στο site Gov.uk, προειδοποιεί χαρακτηριστικά πως «Είναι πολύ πιθανό τρομοκράτες να επιχειρήσουν να προβούν σε ενέργειες στην Τουρκία. Οι περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες έχουν σημειωθεί στα νοτιοανατολικά της χώρας, στην Άγκυρα και την Τουρκία.

»Υπάρχει πιθανότητα, οι πολίτες από τις χώρες της Δύσης να αποτελέσουν στόχο ή να εμπλακούν στις επιθέσεις, ειδικά δε σε μεγάλες πόλεις» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Καταλήγει δε, λέγοντας πως «υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικής απειλής κατά της αεροπορικής βιομηχανίας στην Τουρκία. Θα πρέπει να συνεργάζεστε πλήρως με αξιωματούχους ασφαλείας στα αεροδρόμια».

Οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις από την Τουρκία έρχονται μετά από παρόμοιες κινήσεις από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Αυτές οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ενημέρωσαν τις ταξιδιωτικές οδηγίες του για την Τουρκία και κάλεσαν επίσης τους πολίτες τους να αποφύγουν περιοχές όπου γίνονται διαδηλώσεις.

«Θέλουμε να ενημερώσουμε τους Σουηδούς στην Τουρκία ότι ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω εκδηλώσεις», αναφέρει ενδεικτικά, το site του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με ταξιδιωτική οδηγία απαντά η Τουρκία
Η Τουρκία από την πλευρά της έχει απαντήσει και εκείνη με έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών, που συστήνουν στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το Σάββατο η Τουρκία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες της στην Ευρώπη κάνοντας λόγο για «πιθανή ισλαμοφοβία, ξενοφοβία και ρατσιστικές επιθέσεις».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους πολίτες της να αποφεύγουν τις περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα διαμαρτυρίες.

Η Τουρκία αναφέρει ακόμα ότι οι πρόσφατες αντιμουσουλμανικές και αντιτουρκικές ενέργειες, αποτυπώνουν το «επικίνδυνο επίπεδο θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και μίσους» στην ήπειρο.

Η Τουρκία εξέδωσε και ξεχωριστή ταξιδιωτική οδηγία για τις ΗΠΑ κάνοντας λόγο για «λεκτικές και σωματικές επιθέσεις κατά αλλοδαπών και ρατσιστικές πράξεις που διαπράττονται σε όλες τις ΗΠΑ» ενώ αναφέρεται και στην δολοφονία του Τάιρ Νίκολς, ως παράδειγμα αστυνομικής βίας στη χώρα.

Σημειώνεται δε ότι η Τουρκία είναι η χώρα που έχει μπλοκάρει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας αντιδράσεις από τη Δύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκλεισε λόγω απειλής για επίθεση το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

Νέα Υόρκη: Έριξαν κόκκινη μπογιά στο Προξενείο της Ρωσίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας