23:04 Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Τεμπονέρας: Δεν περισσεύει κανείς την επόμενη μέρα - Τι είπε για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη

Τεμπονέρας: Δεν περισσεύει κανείς την επόμενη μέρα - Τι είπε για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη

Για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, μίλησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Διονύσης Τεμπονέρας, στην ΕΡΤ. Όπως εκτίμησε η μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές, οπλίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με την απαραίτητη κοινωνική δυναμική για να προχωρήσει μια διαδικασία επανίδρυσης, ανασύνταξης, επανατοποθέτησης στο πολιτικό σκηνικό. Κάτι το οποίο όπως επισήμανε «πρέπει να καταλήξει, στην κατάθεση ενός κυβερνητικού σχεδίου, μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης, καθότι δεν χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ τα κυβερνητικά του χαρακτηριστικά». Επισήμανε εμφατικά πως «χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο επίλυσης των διαφορών. Δεν περισσεύει κανείς την επόμενη μέρα».

«Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και της Έφης Αχτσιόγλου και των υπόλοιπων υποψηφίων τόνωσε το ενδιαφέρον του κόσμου και έβαλε σε νέα βάση τη συζήτηση για το επόμενο διάστημα» σημείωσε.

Όσον αφορά στην άποψη που έχει εκφράσει ο ίδιος πως «στην αριστερά δεν στοιχιζόμαστε πίσω από πρόσωπα, αλλά πίσω από αξίες, ιδέες και πολιτικές θέσεις» κάτι που επισημαίνουν αναλυτές ότι έγινε το αντίθετο στην εκλογή του νέου Προέδρου επισήμανε «ήμουν από εκείνους, δεν μπορώ να αναιρέσω τον εαυτό μου, που είχα επισημάνει έναν κίνδυνο ρευστοποίησης της διαδικασίας, υπό την έννοια ότι η άποψή μου ήταν έπρεπε να πάμε πρώτα σε ένα συνέδριο αυτοκριτικής και προοπτικής και να ακολουθήσει η προεδρική εκλογή. Τα συλλογικά όργανα αποφάσισαν διαφορετικά. Εξελίχθηκε η διαδικασία και άρα αυτή τη στιγμή έχουμε δύο ζητούμενα. Το πρώτο είναι βεβαίως η εκλογή του Προέδρου και το δεύτερο είναι ακριβώς το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε σε μια ιδεολογική, προγραμματική αλλά και οργανωτική επικαιροποίηση του πολιτικού φορέα. Αυτό που μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει μέσα από ένα συντεταγμένο συνέδριο, όπου εκεί και τα ιδεολογικά ζητήματα, δηλαδή ακριβώς το στίγμα, το πολιτικό, η φυσιογνωμία, η ταυτότητα, η στρατηγική, οι προτεραιότητες θα πρέπει να αποτυπωθούν. Βεβαίως πολύ σημαντικό είναι το ζήτημα το προγραμματικό. Αυτό δεν μπορεί να είναι δουλειά ενός προσώπου. Αυτό είναι δουλειά ενός φορέα και ενός συνεδρίου, το οποίο πρέπει να έχει μια σχέση αλληλοτροφοδοτούμενη με την κοινωνία».

«Είμαστε υποχρεωμένοι, ενωμένοι, να συνδιαμορφώσουμε τη νέα σύνθηκη και να συμφωνήσουμε σε κοινή συνισταμένη»

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει ο ίδιος εάν δεν τον εκπροσωπούν οι ιδέες και οι αξίες που θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης απάντησε:

«Στοιχιζόμαστε πίσω από τις αξίες τις ιδέες και τα οράματα. Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα η διαδικασία. Αυτό είναι μια υπόθεση ενός συντεταγμένου κόμματος, το οποίο συλλογικά και δημοκρατικά θα αποφασίσει για τα ζητήματα αυτά. Άρα, αυτό είναι το ζητούμενο της αμέσως επόμενης περιόδου, παράλληλα με την εκπόνηση ενός κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις. Άρα, υπό την έννοια αυτή, εγώ θεωρώ ότι στο πολιτικό αυτό εγχείρημα χωράνε πάρα πολλοί. Μπορεί κάποιοι να μη βλέπουν τον εαυτό τους μέσα στη νέα προσπάθεια. Από κει και πέρα όμως είμαστε υποχρεωμένοι ενωμένοι να συνδιαμορφώσουμε τη νέα αυτή συνθήκη και βεβαίως να βρούμε, να διαφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε και μια κοινή συνισταμένη».

Όπως επισήμανε στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την ίδρυσή του το 2013 και μετά, ανέκαθεν υπήρξε ένας τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων της Αριστεράς. Δεν υπήρξε ιδεολογική ομογενοποίηση. Αυτό είναι όμως το ζητούμενο της αμέσως επόμενης περιόδου».

Και εξήγησε: «Εάν θες να έχεις ένα συγκεκριμένο στίγμα πολιτικό και να δίνεις καθαρές απαντήσεις στα ζητήματα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι πρέπει να απαντάς με ένα τρόπο καθαρό».

«Ανάγκη συγκρότησης ενός μεγάλου δημοκρατικού προοδευτικού πόλου»

Στο ερώτημα εάν αυτό το άνοιγμα που έγινε και με την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη σπρώχνει το ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά περισσότερο προς το κέντρο, ανησυχία που έχουν εκφράσει και πολλά ακόμη και ιστορικά στελέχη του κόμματος (Ευκλείδης Τσακαλώτος) για το πόσο αριστερά είναι το κόμμα απάντησε:

«Υπάρχει ανάγκη συγκρότησης ενός μεγάλου δημοκρατικού προοδευτικού πόλου, όπου πράγματι και η Αριστερά και η ευρύτερη κεντροαριστερά θα μπορούν σε προγραμματικές συγκλίσεις να συνθέσουν, να υπερβούν παλιές αντιθέσεις του παρελθόντος και να μπορέσουν πράγματι να σταθούν ως αξιωματική αντιπολίτευση και μετέπειτα κυβέρνηση σε αυτή τη νέα κατάσταση. Άρα δεν μένω τόσο στους αυτόπροσδιορισμούς, αν είμαστε λίγο ή περισσότερο αριστερά. Μένω περισσότερο στο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα μας προσδιορίσει τελικά όχι με βάση το τι νομίζουμε, τι θεωρούμε, αλλά με βάση αυτό που πραγματικά είμαστε, βάσει αυτού που οραματιζόμαστε. Άρα θα κριθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, αν η πρόταση μας αυτή κυρίως απαντά στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών».

Ερωτηθείς για την μεγαλύτερη ανησυχία του όσον αφορά στην επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Έχω την αίσθηση ότι το επόμενο διάστημα οι συλλογικές διαδικασίες θα πρέπει να λειτουργήσουν. Χρειαζόμαστε δημοκρατία. Χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο, το οποίο μπορεί να λύσει υπαρκτές διαφορές που υπάρχουν όχι τώρα, αλλά και παλιότερες διαφορές μέσα στο κόμμα. Χρειάζεται μια επικαιροποίηση των θέσεων. Χρειάζεται δηλαδή μια προγραμματική σύνθεση των απόψεων, προκειμένου να καταλήξουμε στο κυβερνητικό μας σχέδιο. Αυτό είναι μια διαδικασία δύσκολη και επίπονη και είναι και ο χρόνος να γίνει».

Όπως ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει ένα σοκ ηγεσίας με την παραίτηση από την προεδρία μιας εμβληματικής μορφής όπως ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε πως δεν έχει τόση σημασία ο χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου όσο το να ακολουθήσει ένας γόνιμος προσυνεδριακός διάλογος, όπου θα εμπλακεί όχι μόνο το κόμμα και τα μέλη του, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία στη διαδικασία αυτή. Αυτό θα απαιτήσει λίγους μήνες»

«Δεν περισσεύει κανείς την επόμενη μέρα»

«Την επόμενη μέρα δεν περισσεύει κανείς» υπογράμμισε. Πρέπει και είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε ενωμένοι. Πρέπει να βγούμε ενωμένοι, όχι με μια ενότητα η οποία θα είναι κατ επίκληση και κατ επίφαση. Αυτή η ενότητα σφυρηλατείται καθημερινά πάνω στο ιδεολογικό, στο προγραμματικό και στο πολιτικό ή οργανωτικό πεδίο. Άρα οι υποχρεώσεις μας είναι να δείξουμε ενωμένοι, με την έννοια ότι αποκτούμε σιγά σιγά μια ιδεολογική ομογενοποίηση. Στο προγραμματικό, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια κοινή συνισταμένη αυτών που λέμε προς τα έξω. Ένα πολιτικό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να είναι και κυβερνητικό πρόγραμμα, γιατί αυτό περιμένει κόσμος από εμάς. Αλλά και το οργανωτικό. Και εκεί πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για δυισμούς. Θα πρέπει ουσιαστικά το αμέσως επόμενο διάστημα να βρούμε πάση θυσία τον τρόπο με τον οποίο το μοντέλο του κόμματος το καινούργιο, ο νέος πολιτικός φορέας, η νέα αρχή, θα εμπλέκει όσο δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε μια τέτοια πολιτική διαδικασία» κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας