21:09 Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Εφορία - Τέλος επιτηδεύματος: Καταργείται το 2025 - Ποιοι δεν θα πληρώσουν το 2024 - Τι αλλαγές έρχονται

Εφορία - Τέλος επιτηδεύματος: Καταργείται το 2025 - Ποιοι δεν θα πληρώσουν το 2024 - Τι αλλαγές έρχονται

Καταργείται το 2025 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις το τέλος επιτηδεύματος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Ποιοι θα κληθούν το 2024 για τελευταία χρονιά να πληρώσουν

  • Μετά τις αλλαγές που φέρνει το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων από τα φετινά εισοδήματα, το τέλος επιτηδεύματος που θα περιλαμβάνεται στον λογαριασμό των φορολογικών δηλώσεων του 2024 θα είναι για ορισμένους επαγγελματίες μειωμένο κατά 25%, για άλλους κουρεμένο κατά 50%, πολλοί θα γλιτώσουν από την πληρωμή του, ενώ επιχειρήσεις και συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών που απαλλάσσονται από τα τεκμήρια θα καταβάλουν για τελευταία φορά ολόκληρο το ποσό του τέλους, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα.

Αναλυτικότερα, στα εκκαθαριστικά σημειώματα του 2024, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα υπάρχουν 5 ταχύτητες στο τέλος του επιτηδεύματος:

  • Μειωμένο κατά 25%. Αντί για 650 ευρώ οι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις που θα δηλώσουν φορολογητέα εισοδήματα μικρότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, θα καταβάλλουν 487,50 ευρώ.
  • Μειωμένο κατά 50%. Αντί για 650 ευρώ, οι επαγγελματίες οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις που θα εμφανίζουν φορολογητέα εισοδήματα μεγαλύτερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, θα καταβάλλουν τέλος 325 ευρώ.
    Τέλος επιτηδεύματος 800-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις ΙΚΕ, ΟΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, κ.λπ.
  • Τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ θα πληρώσουν επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκι και εξαιρούνται από τα τεκμήρια.
  • Χωρίς τέλος επιτηδεύματος. Θα απαλλαγούν το 2024 επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επίσης, μεταξύ άλλων, εμπορικές και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

             

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας