10:24 Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
eReportaz

Live:

Τέλος η Τουλουπάκη από τη Novartis

Τέλος η Τουλουπάκη από τη Novartis
  • Τι ειπώθηκε στις κλειστές πόρτες του Εφετείου
  • 10 εφέτες ανακριτές αναλαμβάνουν την έρευνα
  • Πότε αποφασίζει η Ολομέλεια

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Παρελθόν από την έρευνα της Novartis αναμένεται να αποτελέσει η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αλλά και οι επίκουροι εισαγγελείς Ντζούρας και Μανώλης. Η έρευνα της πολύκροτης υπόθεσης αναμένεται να ανατεθεί σε 10 εφέτες ανακριτές, οι οποίοι θα κληθούν να περαιώσουν όλες τις διαδικασίες προκειμένου να χυθεί, επιτέλους, άπλετο φως στην πολύκροτη υπόθεση, η οποία –εδώ και τρία χρόνια- ταλανίζει τη χώρα και προκαλεί έριδες σε πολιτικό επίπεδο. Όπως πληροφορείται η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», η ειλημμένη –απ’ ό,τι φαίνεται- απόφαση ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με αντικείμενο συζήτησης τη δικογραφία για το Μάτι.

Η… ανακοίνωση

Στην ομιλία του ενώπιον των συναδέλφων του ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, ανέπτυξε ένα μάλλον απρόσμενο επιχείρημα προκειμένου να πείσει ότι η έρευνα για την φονική πυρκαγιά σε Μάτι και Βουτζά είναι προτιμότερο να παραμείνει στην κατοχή του έκτου τακτικού ανακριτή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», ο κ. Σταμαδιάνος ανέφερε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα δικαστές του Εφετείου αναμένεται να «φορτωθούν» με τη δικογραφία της Novartis. Σημείωσε, μάλιστα, ότι για την ιδιαίτερα σοβαρή έρευνα αναμένεται –όπως εκτιμάται- να διατεθούν 10 εφέτες ανακριτές προκειμένου να κατορθώσουν να διαλευκάνουν την ευθύνη των 4.000 γιατρών που εμπλέκονται στην υπόθεση, των πολιτικών προσώπων (Γεωργιάδης και Αβραμόπουλος), για τα οποία παραμένει ζωντανή η έρευνα, των στελεχών της Novartis (Φρουζή, κ.λπ.), αλλά και του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και νυν κατηγορούμενου, Νίκου Μανιαδάκη.

Δικαστικές «πηγές» με τις οποίες ήρθε σε επαφή η «Μ» δήλωναν έκπληκτα από την απρόσμενη ανακοίνωση του κ. Σταμαδιάνου επισημαίνοντας ότι είναι παράδοξο να προκαταλαμβάνεται η κρίση της Ολομέλειας. Ωστόσο, επεσήμαναν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί πλέον μονόδρομο μετά το χειρισμό της υπόθεσης από την εισαγγελία Διαφθοράς και κυρίως από το γεγονός ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί ελέγχονται από τον Άρειο Πάγο ενώ έχουν καταγγελθεί από πολιτικά πρόσωπα ως συμμέτοχοι στη σκευωρία πίσω από την οποία κρύβεται ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Παράλληλα, συμπλήρωναν ότι εδώ και τρία –σχεδόν- χρόνια η έρευνα έχει τρέξει ελάχιστα σε ό,τι αφορά το κυρίως σκέλος της υπόθεσης, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο κατόρθωνε η φαρμακοβιομηχανία να εκμαυλίζει συνειδήσεις και να χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές (μέσω παράνομων πληρωμών σε ιατρούς) προκειμένου να προωθεί τα σκευάσματά της. Και κατέληγαν λέγοντας ότι θα ήταν προτιμότερο από την πρώτη στιγμή η συγκεκριμένη έρευνα να είχε ανατεθεί σε ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με τις υποθέσεις της Siemens, το Βατοπέδι, τη 17 Νοέμβρη, την υπόθεση των ομολόγων, αλλά και το αποκαλούμενο παραδικαστικό κύκλωμα.

Η παρέμβαση Πλιώτα

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια της δυναμικής παρέμβασης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος με έγγραφό του ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννη Μωραϊτάκη τη σύγκληση της Ολομέλειας για την ανάθεση σε εμπειρότερους δικαστικούς λειτουργούς των δικογραφιών περί Novartis, που βρίσκονται στο στάδιο της τακτικής ανάκρισης, καθώς και όσων άλλων προκύψουν.

Διώξεις

Υπενθυμίζεται ότι μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε στελέχη της Novartis, μεταξύ των οποίων και ο Κωνσταντίνος Φρουζής, σε μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκου του υπουργείου Υγείας, στον καθηγητή και πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη, σκέλη της υπόθεσης έχουν διαβιβαστεί σε ανακριτές κατά της Διαφθοράς, οι οποίοι και χειρίζονται πλέον τις σχετικές δικογραφίες. Ωστόσο, η αλλαγή… σκυτάλης που ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη διερεύνηση της υπόθεσης (έχει προκαλέσει διαδοχικούς κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αλλά και στους ίδιους τους κόλπους της Δικαιοσύνης) σχετίζεται, αφενός, με τη σοβαρότητά της και, αφετέρου, με την ανάγκη επίσπευσης μιας διασπασμένης σε σκέλη έρευνας που παραμένει ανοιχτή εδώ και καιρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Φρουζής, η Τουλουπάκη το Harvard Project και η διαφήμισεις σε Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας