Ελένη Καρανικόλα Κοντορούση
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών καθώς Στα χέρια του εφέτη ανακριτή βρίσκεται πλέον το πολυαναμενόμενο πόρισμα του καθηγητή Δημήτρη Καρώνη, του εργαστηρίου Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μεταόβειου Πολυτεχνείου.
Ο καθηγητής Καρώνης σε 123 σελίδες απαντά σε βασικά ερωτήματα για την πυρόσφαιρα, τα έλαια σιλικόνης και το πιθανό παράνομο φορτίο που έχει ειπωθεί πως κουβαλούσε η εμπορική αμαξοστοιχία.
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ
Τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγει είναι πως τα έλαια σιλικόνης υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου, μπορούν να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα, ενώ το έλαιο σε θερμοκρασίες άνω των 330 βαθμών κελσίου αναφλέγεται. Ακόμα αναφερόμενος στα βίντεο που προσκομίστηκαν από εταιρία σεκιουριτι μέσω του δικηγόρου Βασίλη Καπερνάρου, ο κ Καρωνης αναφέρει πως δεν προκύπτει ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία κάποιο παράνομο φορτίο.
ΤΑ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΥΡΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ
Σχετικά με τα έλαια σιλικόνης ο καθηγητής αναφέρει πως πρόκειται για υγρά με πολύ υψηλό σημείο ανάφλεξης (άνω των 300 °C), τα οποία σε φυσιολογικές συνθήκες αναφλέγονται δύσκολα και επισημαίνει πως δεν μπορούν να σχηματίσουν πύρινη σφαίρα. Επικαλούμενος σημαντικούς κατασκευαστές παγκοσμίως υπογραμμίζει στο πόρισμα πως:
«Δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ο σχηματισμός κάποιας ουσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει τον σχηματισμό εύφλεκτου μείγματος».
Ωστόσο, ο καθηγητής σημειώνει για τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών πως:
«Η θερμοκρασία των ελαίων πρέπει να ήταν στην περιοχή των 90 βαθμών Κελσίου και κατά συνέπεια πολύ χαμηλότερη του σημείου ανάφλεξης των ελαίων. Άρα, όσον αφορά την καύση, είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα έλαια σιλικόνης συμμετείχαν στην πυρκαγιά μετά την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας».
Ο καθηγητής προσπαθώντας να εξηγήσει εναν πιθανό Σχηματισμό Εκνεφώματος, δηλαδή την δημιουργία πύρινης σφαίρας από μη πτητικά υλικά επισημαίνει:
«Δυστυχώς, στην περίπτωση του τραγικού δυστυχήματος της 28-02-2023 οι πραγματικές συνθήκες που επικράτησαν τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά τη μοιραία σύγκρουση είναι άγνωστες και μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν με βάση την καταγραφή από τις κάμερες παρακολούθησης κυκλοφορίας».
ΕΦΙΚΤΟΣ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΥΡΙΝΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ
Ο Δημήτρης Καρωνης κάνει αναφορά και στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΣΑΜ, το οποίο επικαλείται γαι να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.
«Όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΜ που έχει διερευνήσει διεξοδικά το τραγικό συμβάν, καταγράφηκαν στα βίντεο 3 έντονες αναλαμπές που χαρακτηρίζονται ως ηλεκτρικό τόξο, οι οποίες σταμάτησαν μετά την ενεργοποίηση της αυτόματης προστασίας από υπερφόρτωση που καταγράφηκε (χειροκίνητα) στον σταθμό ελέγχου ισχύος που παρακολουθεί εξ αποστάσεως όλα τα δεδομένα στη Θεσσαλονίκη.
Με βάση της ανωτέρω παρατηρήσεις ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος είναι εφικτός. Αυτό σημαίνει πως και στην περίπτωση του υπό διερεύνηση τραγικού δυστυχήματος, είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, αφού έχουν καταγραφεί αναλαμπές που αποδίδονται σε ηλεκτρικό τόξο».
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΦΟΡΤΙΟ
Ο καθηγητής λαμβάνοντας υπόψιν- όπως αναφέρει σχετικά- τα στοιχεία του φορτίου της εμπορικής αμαξοστοιχίας και την Έκθεση Αυτοψίας της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν αναφέρεται πουθενά καταγραφή υλικού που θα έχει χαρακτηριστικά αυτών που απαιτούνται για το σχηματισμό εύφλεκτου νέφους ατμών που θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχηματισμό πύρινης σφαίρας.
Ακόμα το πόρισμα κάνει αναφορά στην έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών σχετικά με τα τρία βίντεο που φέρεται να απεικονίζουν την έλευση της εμπορικής αμαξοστοιχίας, τα συμπεράσματα της οποίας έχουν αμφισβητήσει τεχνικοί σύμβουλοι συγγενών θυμάτων.
Με δεδομένο δε πως οι υπόλοιπες φορτάμαξες με τα εμπορευματοκιβώτια δεν είχαν το παραμικρό ίχνος φωτιάς, και σύμφωνα με την Έκθεση Αυτοψίας της Ελληνικής Αστυνομίας τα εμπορευματοκιβώτια βρέθηκαν είτε με εμπορεύματα σύμφωνα με τις φορτωτικές είτε κενά, δε φαίνεται να υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία φορτίο με πτητικό υλικό από το οποίο θα μπορούσε να σχηματιστεί νέφος εύφλεκτων ατμών που θα οδηγούσε σε σχηματισμό πύρινης σφαίρας.
Επομένως το πόρισμα καταλήγει πως ο σχηματισμός της πύρινης σφαίρας πιθανώς έγινε υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου και σε αυτή -την πυρόσφαιρα- είναι πιθανό να συμμετείχαν και τα έλαια σιλικόνης.