Κυριακή 16 Μαρτίου 2025

Τέμπη βίντεο: Ερωτήματα για την γνησιότητα τους από την ομάδα Κοκοτσάκη – Κατεπείγουσα έρευνα από τον ανακριτή


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά την υπόθεση των Τεμπών, μετά και τα βίντεο που προσκόμισε ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος για λογαριασμό εταιρείας security, δύο χρόνια μετά την τραγωδία.

Ο ειδικός εφέτης ανακριτής της Λάρισας, Σωτήρης Μπακαΐμης που χειρίζεται την τραγωδία των Τεμπών διέταξε έρευνα σχετικά με τη γνησιότητα των τριών νέων βίντεο, στα οποία έχει καταγραφεί η εμπορευματική αμαξοστοιχία του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη. Την ίδια ώρα ωστόσο η πλευρά του πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη, σε συνεργασία με τον καθηγητή πανεπιστημίου του Χιούστον, Δρ Μανώλη Παπαδάκη και τον χημικό μηχανικό Μάρκο Χρυσό, διατυπώνουν αμφιβολίες σχετικά τη γνησιότητα των συγκεκριμένων βίντεο.

Όπως επισημαίνουν, «η διαπίστωση της αυθεντικότητας ενός βίντεο είναι μια σύνθετη διαδικασία, και απαιτεί βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την αξιολόγηση». Τέτοια βήματα είναι όπως αναφέρουν: – «Έλεγχος της πηγής από την οποία προέρχεται το βίντεο». – «Ανάλυση Μεταδεδομένων (metadata) του βίντεο, τα οποία μπορούν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία, την ώρα και τη συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή.

Εργαλεία όπως το Exif Tool μπορούν να εξάγουν αυτές τις πληροφορίες». – «Αντίστροφη Αναζήτηση Εικόνας/Βίντεο, με εργαλεία όπως το Google Reverse Image Search ή το TinEye ελέγχεται αν το βίντεο ή κάποια από τα καρέ του έχουνχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. – «Ανάλυση Περιεχομένου του βίντεο για ασυνέπειες, όπως αφύσικο φωτισμό, σκιές που δεν ταιριάζουν ή αντιφάσεις στο χρονικό πλαίσιο». «Εργαλεία Ανίχνευσης Deepfakes, (τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργεί ρεαλιστικά ψεύτικα βίντεο), με εργαλεία όπως το Deepware Scanner ή το Sensity AI για ανάλυση».

Κατά την ομάδα Κοκοτσάκη, «με δεδομένη την άγνοια της πηγής των βίντεο και απουσία του αρχικού πηγαίου βίντεο, η πιστοποίηση καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη ειδικά αν έχουν επέμβει τεχνικοί ακόμα και για την παραμικρή επεξεργασία». Συγκεκριμένα η ομάδα Κοκοτσάκη, «κατέβασε δύο βίντεο από την καθημερινή». Με τη χρήση του εργαλείου ExifTool κατάφεραν να δουν «ότι τα βίντεο από τις δύο κάμερες, δημιουργήθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου 2025, (πιθανώς από τον τελευταίο τεχνικό που τα επεξεργάστηκε, ίσως στην Καθημερινή (το άρθρο είναι της αυτής ημερομηνίας)».

«Στην εποχή λοιπόν της Τεχνητής Νοημοσύνης και με πληθώρα εργαλείων επεξεργασίας εικόνας καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η επιβεβαίωση της αυθεντικότητας, σε βαθμό που θα μπορούσε μια έμπειρη ομάδα να αλλοιώσει στοιχεία των βίντεο (π.χ. ημερομηνίες) και το νέο βίντεο να κατατεθεί ως τεκμήριο στο δικαστήριο, με χαμηλή ως ανύπαρκτη φερεγγυότητα, εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί η μοναδικότητα και η αυθεντικότητα της πηγής και μάλιστα όταν καλούνται να το εξετάσουν μη ειδικοί και μη σχετικοί με το αντικείμενο.

Εν κατακλείδι, χωρίς διασφάλιση της αυθεντικότητας της πηγής, την χρήση Ψηφιακής Υπογραφής ή/και Έλεγχος Blockchain, μπορεί να γίνει επιτηδευμένη “αλλοίωση” του βίντεο καθιστώντας πολύ δύσκολη τη διαδικασία πιστοποίησης, ειδικά όταν υπάρχει και η άνεση του χρόνου (δύο χρόνια μετά το συμβάν)» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

OPEN ΤΩΡΑ: Το ξέσπασμα του Πέτρου Κουσουλού κατά της τριμελής επιτροπής ιατροδικαστών (Video)

Νέο επίδομα ύψους 300 ευρώ – Οι δικαιούχοι

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ