2:59 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Τέρμα η δημοσιονομική "χαλαρότητα" λέει η ΕΕ - Τι θα ισχύει από τον Ιανουάριο του 2024

Τέρμα η δημοσιονομική "χαλαρότητα" λέει η ΕΕ - Τι θα ισχύει από τον Ιανουάριο του 2024

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να περιορίσει τις γενναιόδωρες δαπάνες στις οποίες προχωρούσαν τα κράτη-μέλη ως αρωγή προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω της πανδημίας του Covid και της ενεργειακής κρίσης, καθώς αρχίζει να σχηματοποιεί τους κανόνες για μια επιστροφή σε αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι κυβερνήσεις θα λάβουν εντολή να αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης και στήριξης και να συσφίξουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τη δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2024 την Τετάρτη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η σταδιακή μετατόπιση από τις απεριόριστες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την προσωρινή και στοχευμένη βοήθεια που επιτρεπόταν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έρχεται καθώς το μπλοκ αναθεωρεί τους κανόνες του για τις δημόσιες δαπάνες για να αποφύγει τις σοβαρές δημοσιονομικές προσαρμογές του παρελθόντος που το ώθησαν σε ύφεση.

Τα δημοσιονομικά όρια, τα οποία ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις περισσότερα περιθώρια, πρόκειται να επανέλθουν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ωστόσο, το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως τότε.

Τα κράτη-μέλη και η Κομισιόν συγκλίνουν σιγά-σιγά σε ορισμένες προτάσεις για το νέο πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει περισσότερες πράσινες και αμυντικές δαπάνες, καθώς η Ευρώπη θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες και να ενισχύσει την ανάπτυξη καθαρής τεχνολογίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους και το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης σε συναντήσεις τους στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη μεταβατική περίοδο, πριν τεθούν σε ισχύ οι αναθεωρημένοι κανόνες, η Επιτροπή σκοπεύει να εισαγάγει σταδιακά ορισμένα από τα στοιχεία των προτάσεών της για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ανέφερε ο αξιωματούχος. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους για τον καθορισμό των δημοσιονομικών τροχιών των κρατών-μελών και τον καθορισμό ενός σημείου αναφοράς δαπανών το οποίο είναι ευκολότερο να ποσοτικοποιηθεί από δείκτες όπως το παραγωγικό κενό, οι οποίοι επικρίνονται από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Η Επιτροπή θα σταματήσει επίσης να χρησιμοποιεί τον λεγόμενο κανόνα του 1/20 που υποχρέωνε τις χώρες με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους να επιβάλλουν αυστηρές περικοπές δαπανών.

Το guidance αυτής της εβδομάδας θα σκιαγραφήσει τις κύριες παραμέτρους της μετάβασης σε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ οι λεπτομέρειες των εθνικών στόχων θα ανακοινωθούν τον Μάιο, όταν η Επιτροπή θα εκδώσει τις ετήσιες συστάσεις της για συγκεκριμένες χώρες, πρόσθεσε o αξιωματούχος της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Χρήστος Σταϊκούρας: Μελετάται περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Χρ. Σταϊκούρας: Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης, τα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα που εισπράττονται το 2020

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας