10:25 Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Θ. Πλεύρης: Η ορθή επιλογή είναι να μείνει ανοιχτή η κοινωνία και η οικονομία

Θ. Πλεύρης: Η ορθή επιλογή είναι να μείνει ανοιχτή η κοινωνία και η οικονομία

Το κύμα που θα περάσουμε τώρα θα είναι το πιο δύσκολο που θα έχουμε περάσει έως σήμερα, τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο του Καθημερινή Health Summit, λέγοντας ότι η επιλογή – που είναι και η ορθή – είναι να έχουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή και, συνεπώς, το σύστημα υγείας πιέζεται, όπως πιεζόταν κάθε χειμώνα, αλλά έχει να διαχειριστεί και την πανδημία.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Πλεύρης στην επιστήμη: ήταν η πρώτη φορά στην ανθρωπότητα που υπήρχε η δυνατότητα να λυθεί το πρόβλημα και αν δεν έχει λυθεί έως σήμερα είναι γιατί δεν υπήρξε η ανταπόκριση στον βαθμό που έπρεπε συνολικά.

Βάσει των στοιχείων των υγειονομικών αρχών, από την αρχή του έτους, το 85% των κρουσμάτων αφορά εκείνους που έχουν επιλέξει να μην εμβολιασθούν, στις κλίνες το 95% είναι άνθρωποι που δεν είναι εμβολιασμένοι, και στους θανάτους το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 90%.

«Αυτό μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο είναι η δυνατότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Τα ραντεβού φτάσανε στα επίπεδα του Μαρτίου και του Απριλίου, δυστυχώς όμως οι συμπολίτες μας που εμβολιάζονται τώρα θα έχουν τα θετικά του εμβολιασμού σε επόμενο χρόνο και άρα αυτό το κύμα που είναι το πιο δύσκολο, θα το περάσουμε με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί».

Δεν θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στα χρήματα που αφορούν στην έρευνα και την τεχνολογία, καθώς υπάρχει ένα κρατικό σύστημα υγείας που μέσα του χωράει όλες τις δομές. Θα πρέπει να μπούμε σε λογική δόμησης του συστήματος υγείας με τρόπο βιώσιμο, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη.

«Να στηρίξουμε την εθνική μας πολιτική στο κομμάτι της υγείας, με κίνητρα στην έρευνα και την τεχνολογία, και να υπάρχει παραγωγή στην χώρα (ειδικά στο φάρμακο), κι ένα σύστημα υγείας που θα περιλαμβάνει όλες τις δομές και ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας. Ήδη οχυρωνόμαστε με μονοκλωνικά και τα χάπια που θα υπάρχουν», ανέφερε.

«Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν θα γίνουν, θα υπάρχουν και περιστατικά που θα προκύψουν μετά την πανδημία για ανθρώπους οι οποίοι νόσησαν και έχουν πρόβλημα αυτή τη στιγμή και σίγουρα τα διδάγματα της πανδημίας θα είναι διδάγματα για να έχουμε ένα καλύτερο σύστημα υγείας», σημείωσε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο υπουργός Υγείας.

Στη συνέχεια, ο Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, επισήμανε ότι η πανδημία έχει εκθέσει όλα τα συστήματα υγείας στον κόσμο σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο, ωστόσο παρά τις δυσμενείς συνέπειες υπάρχουν και θετικές συνέπειες: «Βλέπουμε ότι η υγεία αποτελεί προτεραιότητα σε ημερήσια διάταξη. Έχουμε δει άνευ προηγουμένου καινοτομία, όσον αφορά αυτές τις εξάρσεις. Η ψηφιακή υγεία αποτελεί αναγκαιότητα. Καμία χώρα δεν τα έκανε όλα σωστά και καμία χώρα δεν θα τελειώσει με την πανδημία μόνη της».

Θέλοντας να δώσει τη δική του άποψη για την πορεία της πανδημίας σημείωσε ότι αυτή θα τελειώσει όταν θα ανταποκριθούμε σε αυτήν την κρίση σαν να μην υπάρχουν σύνορα.

Καταλήγοντας σημείωσε: «Υπάρχουν πέντε σταθεροποιητικοί παράγοντες: 1) μάσκες (μπορούν να σωθούν μέχρι και 160.000 ζωές), 2) εμβολιασμός (να πείσουμε τα τμήματα του πληθυσμού που αρνούνται να εμβολιαστούν, να αξιοποιήσουμε επιδραστικούς ανθρώπους), 3) τα σχολεία ανοιχτά, 4) αναμνηστική δόση, 5) τυποποιημένα πρωτόκολλα, πρέπει να συνεργαστούμε, χρειαζόμαστε συνεκτικές πολιτικές. «Η Ελλάδα πολλές φορές στο παρελθόν μας έχει δείξει τον δρόμο», σχολίασε ο ίδιος.   Πλεύρης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη από θεμελιακές αλλαγές» – Τα ονόματα των επιστημόνων του think tank του ΣΥΡΙΖΑ

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Εμπαιγμός η πρόβλεψη αποζημίωσης λειτουργικών εξόδων των τηλεργαζόμενων

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας