3:57 Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


Θ. Σκυλακάκης: Στόχος οι ωκεανοί μας να κρατηθούν όσο καλύτερα γίνεται

Θ. Σκυλακάκης: Στόχος οι ωκεανοί μας να κρατηθούν όσο καλύτερα γίνεται

Δέσμευση για την εμπλοκή και την ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς σε περιβαλλοντικά θέματα και ζητήματα ωκεανών, σηματοδοτεί το 7ο «Our Ocean Youth Leadership Summit» όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την έναρξη της διάσκεψης, σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Ο κ. Σκυλακάκης, που χαιρέτισε την έναρξη των εργασιών της 7ης Διάσκεψης Νέων για τους Ωκεανούς, τόνισε ότι όλοι και ειδικότερα οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που αποτελεί τεράστια ευθύνη τόσο για τους μεγαλύτερους όσο και τους νεότερους. «Το μέλλον σας είναι αυτό που παίζεται, το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών σας», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι η φράση «σώστε την ανθρωπότητα» καθώς, όπως είπε, «η ανθρωπότητα είναι σε κίνδυνο».

«Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε γι΄ αυτό και η Ελλάδα έλαβε την πρωτοβουλία να φιλοξενήσει αυτή την πολύ μεγάλη συνδιάσκεψη που συμμετέχουν πάνω από 100 κράτη. Έχει πολύ σημαντικές δεσμεύσεις από τα κράτη αυτά και εμείς βάζουμε αυτές τις δεσμεύσεις με τα μέτρα που παίρνουμε για την αλιεία και τα θαλάσσια πάρκα, τα καινούργια και πολλά ακόμη. Ο στόχος είναι οι ωκεανοί, οι θάλασσές μας, να κρατηθούν όσο καλύτερα γίνεται σε αυτήν την πολύ δύσκολη εποχή της κλιματικής κρίσης και να παρέμβουμε για να διορθώσουμε τα λάθη που έχουμε κάνει», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης αναφορικά με το 9ο «Our Ocean Conference» (OOC) που ξεκινά αύριο στην Αθήνα και θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 16 και 17 Απριλίου 2024. Επιπλέον, ο υπουργός υπογράμμισε: «Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και η φύση θα ανταποκριθεί. Έχει τη δύναμη για να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος, αλλά πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Δεν μπορούμε να μένουμε έτσι».

Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, ο ρόλος της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της επιστήμης είναι πολύ σημαντικός.

«Πάντα οδηγός στις πολιτικές πρέπει να είναι η επιστήμη, γιατί οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό. Όταν έχεις μια πραγματικότητα πάρα πολύ δύσκολη στην οποία οι πόροι που έχουμε είναι περιορισμένοι και οι προκλήσεις τρομακτικές στα θέματα περιβάλλοντος τις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής κρίσης και της πράσινης μετάβασης, είναι ανάγκη να είσαι όσο πιο αποτελεσματικός γίνεται. Το κάνεις αυτό όταν χρησιμοποιείς την επιστήμη και την νέα τεχνολογία. Δεν είσαι αποτελεσματικός αν είσαι στο παρελθόν. Μόνο αν προχωράς προς το μέλλον μπορείς να είσαι αποτελεσματικός», σημείωσε και επισήμανε: «Ας επιτύχουμε όλοι σε αυτές τις πραγματικά μοναδικές προσπάθειες για να κάνουμε τη θάλασσά μας ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε».

«Η 9η Διάσκεψη για τον Ωκεανό ( Our Ocean Conference) έχει ως στόχο να διατηρήσει τα θέματα των ωκεανών στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και να έχει πολλές δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις και τα κράτη. Το 7ο «Our Ocean Youth Leadership Summit» σηματοδοτεί σημαντική δέσμευση για την εμπλοκή και την ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 100 νέοι -από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο- που ασχολούνται με τη γαλάζια οικονομία, το περιβάλλον, και την καινοτομία, συμμετέχουν στο 7ο «Our Ocean Youth Leadership Summit».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας