3:25 Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Θ. Βασιλακόπουλος: Μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε μεγάλο αριθμό θανάτων. Να μην ανησυχούν οι γονείς με το κοξάκι

Θ. Βασιλακόπουλος: Μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε μεγάλο αριθμό θανάτων. Να μην ανησυχούν οι γονείς με το κοξάκι

Καθησυχαστικός και για την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και από το κοξάκι εμφανίσθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, αυτή την εβδομάδα τουλάχιστον. Αντίθετα, μετρώντας τα κρούσματα από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουμε μια μείωση».

Μάλιστα ο γνωστός καθηγητής τόνισε πως έχουμε φτάσει να έχουμε κάτι λιγότερο από 800 εισαγωγές, ενώ είχαμε πάνω από 1.000 πριν 2-3 εβδομάδες. Ωστόσο υπογράμμισε πως «το πρόβλημα με τον κορονοϊό είναι ότι συνεχίζουμε να έχουμε έναν αριθμό θανάτων, 50 την εβδομάδα κατά μέσο όρο, ο οποίος είναι υπερβολικά υψηλός».

«Για να μειώσουμε λοιπόν αυτό το αδικαιολόγητο αριθμό θανάτων αδικαιολόγητο για μια σύγχρονη κοινωνία πρέπει να κάνουμε δύο ταυτόχρονα πράγματα» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος εξηγώντας πως «πρέπει να εμβολιαστούμε με το εμβόλιο το οποίο καλύπτει πάρα πάρα πολύ καλά τις παραλλαγές που κυκλοφορούν τώρα στη χώρα μας και να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ που κάνουμε όταν έχουμε συμπτώματα ή όταν κάποιο περιστατικό στο περιβάλλον μας». Σημειώνοντας παράλληλα πως αν είμαστε νέοι θα πρέπει να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τους φίλους μας, ενώ αν είμαστε ηλικιωμένοι ή ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουμε υποκείμενα νοσήματα, θα απευθυνθούμε στον γιατρό μας, ο οποίο θα κάνει αίτηση και θα μας χορηγηθούν έγκαιρα αντιικά φάρμακα που είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά στο να μειώνουν την πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο και να κινδυνεύσουμε» υπογραμμίζοντας όμως τη σοβαρότητα του να τα πάρουμε εντός των πέντε πρώτων ημερών γιατί διαφορετικά χάνουν την αποτελεσματικότητα τους.

Αναφορικά με τον ιό κοξάκι σημείωσε πως «είναι κυρίως ένας ιός που αφορά τα παιδιά» ενώ για Λάρισα και Πύργο που σημειώθηκαν περισσότερα κρούσματα σημείωσε πως «πρόκειται για ένα τοπικό φαινόμενο που επιτηρήθηκε φέτος, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που συνέβη στη Θεσσαλία, υπήρξε αυξημένη επαγρύπνηση και διαγνώστηκαν κάποια περιστατικά τα οποία άλλες χρονιές δεν θα είχαν διαγνωστεί, οπότε δεν μπορεί να γίνει και σύγκριση. Πάντα υπάρχει ο ιός στα παιδάκια, συνήθως στις μικρές ηλικίες κάτω από 6» χαρακτηρίζοντας το αυτιόμενο νόσημα, το οποίο κάνει συμπτώματα από το γαστρεντερικό, κάνει και από το ανώτερο αναπνευστικό». Τέλος πρόσθεσε πως αν νοσηλευτεί κάποιο παιδάκι είναι για λόγους αφυδάτωσης, δηλαδή αδυναμίας λήψης τροφής, και όχι κάτι που να ανησυχεί τους γονείς.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας