5:37 Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Θα εκτιναχθούν εφέτος οι εκπρόθεσμες πληρωμές φόρων – Ήταν στο 20% το 2019

Θα εκτιναχθούν εφέτος οι εκπρόθεσμες πληρωμές φόρων – Ήταν στο 20% το 2019

Το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εισέπραξε 405 εκατ. ευρώ από ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής που διενήργησαν ελεγκτικά κέντρα και εφορίες. Η επίδοση αυτή είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί εφέτος, καθώς η φορολογική διοίκηση δεν έχει τη δυνατότητα εν μέσω κορωνοϊού να κινητοποιήσει με αντίστοιχο τρόπο το προσωπικό της.

Του Θανάση Κουκάκη

Ωστόσο, διεθνείς φορείς όπως το ΔΝΤ αναφέρουν πως η καταπολέμηση της φοροαποφυγής είναι σήμερα μια από τις πλέον κρίσιμες πτυχές της οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να διασφαλιστούν πόροι για την στήριξη των δημοσίων οικονομικών.

«Προκειμένου να επεκταθεί ο δημοσιονομικός χώρος, είναι πιο επείγον από ποτέ να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών», ανέφεραν στελέχη του ΔΝΤ σε ειδική ανάλυση που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα.

Το ΔΝΤ ανέφερε παράλληλα πως στο αμέσως επόμενο διάστημα όλα ανεξαιρέτως τα κράτη θα πρέπει αφενός να κινηθούν προς μια δικαιότερη και αναλογικότερη φορολογία. Στη βάση αυτή τάχθηκε υπέρ μιας προοδευτικής φορολόγησης των εισοδημάτων, προκειμένου οι μεγάλοι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν λίγους φόρους, κάτι που όπως σημειώνει είναι απεχθές για την κοινωνία.

Πρέπει να σημειωθεί πως η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν θα προσφέρει μόνον έσοδα, διευρύνοντας τον στενό λόγω κορωνοϊού δημοσιονομικό χώρο, αλλά εν μέρει θα βοηθήσει και στο μέτωπο της φορολογικής συμμόρφωσης. Αξίζει να τονισθεί πως το 2019 το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων βάσει των υποβληθεισών δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 81,1%, ήτοι σχεδόν 20 στα 100 ευρώ φόρου καταβλήθηκαν εμπρόθεσμα. Το ποσοστό εκείνων που θα καταβάλουν εφέτος εκπρόθεσμα τους φόρους τους αναμένεται να εκτιναχτεί.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας