18:21 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Θα φύγουν οι επενδυτές σε περίπτωση που καταργηθεί η αυτεπάγγελτη έρευνα στην απιστία

Θα φύγουν οι επενδυτές σε περίπτωση που καταργηθεί η αυτεπάγγελτη έρευνα στην απιστία

Από τότε που ο Γκάμπριελ Γκρέγκο (Gabriel Grego), ο ιδρυτής της Quintessential Capital Management απεκάλυψε το σκάνδαλο της Folli Follie έχουν περάσει 540 ημέρες.

Στους 17 μήνες που μεσολάβησαν από τότε, τόσο η διερεύνηση της χρηματιστηριακής απάτης, όσο και των μεθοδεύσεων μέσω των οποίων η Διοίκηση της Folli Follie παραπλάνησε μετόχους και ομολογιούχους έχει προχωρήσει με πολύ αργά βήματα. Τα διαρκή προσκόμματα στην έγκαιρη διεύρυνση της υπόθεσης έχουν οδηγήσει σήμερα στο δυσάρεστο σημείο η διάσωση της ίδιας της εταιρείας να θεωρείται αμφίβολη. Και αυτό θα σημαίνει πως οι επενδυτές δεν θα ανακτήσουν τα χρήματα τους, αλλά και πως εκατοντάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία.

Η μόνη φωτεινή εξαίρεση, στην οποία είχε υπάρξει πρόοδος στην υπόθεση της Folli Follie, ήταν η ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που είχε ασκηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου 2018 στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και σε ακόμη επτά άτομα από τον Οικονομικό Εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Ο έμπειρος Εισαγγελέας με τη βοήθεια των εμπειρογνώμων τεκμηρίωσε την απάτη και προχώρησε σε μια δίωξη που το σύνολο των επενδυτών – εξαπατημένων και μη- υποδέχθηκε με ανακούφιση.

Αλλά αυτή η θετική εξέλιξη μπορεί σύντομα να ανατραπεί. Οι αλλαγές που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον άρθρο 464 του Ποινικού Κώδικα -και με τις οποίες η αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας θα διώκεται από το τέλος του μηνά κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως, με αναδρομική ισχύ- έρχονται να ναρκοθετήσουν ανάμεσα σε εκατοντάδες διώξεις για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και την ποινική δίωξη σε βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Στο επίμαχο ζήτημα του άρθρου 464 του Ποινικού Κώδικα τοποθετήθηκε την Τρίτη η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία επεσήμανε τον κίνδυνο ατιμωρησίας, αλλά και διεθνούς έκθεσης της Χώρας, σημειώνοντας πως «με την προτεινόμενη διάταξη δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, κινδυνεύουν, να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων, ως ποινικά μη αξιόλογες και η Χώρα να εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στην δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Ο Gabriel Grego προειδοποιεί
Το CNN Greece απευθύνθηκε στον Γκάμπριελ Γκρέγκο, αφενός για το πως αποτιμά την πρόοδο στη διερεύνηση της υπόθεσης που απεκάλυψε η Quintessential Capital Management και αφετέρου για το πώς σχολιάζει τις ανησυχίες των Ελλήνων Εισαγγελέων για τις επιχειρούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τις επιπτώσεις τους στην επενδυτική εμπιστοσύνη.

Ο ίδιος δεν μάσησε τα λόγια του. Και με την απάντησή του έστειλε πολλαπλά μηνύματα: Συγκεκριμένα τόνισε τα εξής:

«Συμφωνούμε πολύ με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή οπισθοδρόμηση στις έρευνες και στην επιβολή του νόμου μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και τελικά να απομακρύνει, τα κεφάλαια που χρειάζονται, πολύ μακριά από την ελληνική οικονομία. Καταλαβαίνουμε ότι οι τροχοί της Δικαιοσύνης μπορεί μερικές φορές να κινούνται αργά, αλλά θα ζητούσαμε από τους Έλληνες Εισαγγελείς να μην βλάψουν την ελληνική οικονομία, αφήνοντας τη Follie Follie να ξεφύγει έχοντας διαπράξει απάτη».

Πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη δεχθεί οχλήσεις από διεθνείς οργανισμούς για την επιχειρούμενη αλλαγή στο άρθρο 464 του Ποινικού Κώδικα και για την επιλογή η κακουργηματική απιστία να διώκεται κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως και μάλιστα αναδρομικά, κάτι που θα οδηγήσει στον κάλαθο των αχρήστων υποθέσεις σαν αυτή της Folli Follie, από τις οποίες έχει ζημιωθεί και το Δημόσιο ως μέτοχος (Υπερταμείο, ΕΦΚΑ, κ.α..).

Τέλος, ανακύπτουν ερωτηματικά για το ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη σαφείς εντολές σε νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και σε φορείς που έχουν ως αποστολή τη διαφύλαξη του Δημοσίου συμφέροντος, όπως το Υπερταμείο, το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να υποβάλλουν μηνύσεις έως το τέλος του μήνα για υποθέσεις στις οποίες αποδεδειγμένα έχει ζημιωθεί το Δημόσιο. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα να μην σταματήσουν οι διώξεις που έχουν εκκινήσει αυτεπαγγέλτως από τους Εισαγγελείς.

Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Εξελίξεις: Συντηρητική κατάσχεση για την Folli Follie

 

Σκάνδαλο Folli Follie: Αγωγή από 130 επενδυτές

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας