11:34 Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Θανάσης Γλαβίνας: «Πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά πρόληψη και οργανωμένο σχέδιο δράσης»

Θανάσης Γλαβίνας: «Πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά πρόληψη και οργανωμένο σχέδιο δράσης»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Naftemporiki Politics» του τηλεοπτικού σταθμού Naftemporiki TV με τους δημοσιογράφους Φίλιππο Φιλιππακόπουλο και Χριστίνα Κουσούνη ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα φέτος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκτίμησε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από τη μόνιμη δικαιολογία της κλιματικής κρίσης και ενός αργόστροφου κρατικού μηχανισμού. Αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε με το πρόταγμα του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού, της αποτελεσματικότητας και της αριστείας. Αυτά ακούγαμε ως πολίτες, αλλά δυστυχώς χαθήκαμε σε μια επικοινωνιακή διαχείριση. Θυμίζω ότι είναι μια κυβέρνηση που δεν εμφανίστηκε τώρα, έχει άλλα τέσσερα χρόνια πίσω της».

Σχολίασε, παράλληλα, την εξαγγελία του Βασίλη Κικίλια για αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές, σημειώνοντας ότι είναι «παλιά και εύκολη πρακτική η αυστηροποίηση των ποινών, θέτει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Το παρατηρήσαμε και με το φαινόμενο της αθλητικής βίας, είχαμε πρόσφατα τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Ισχύει επίσης και για τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, βλέπουμε τι γίνεται αυτό το διάστημα στον Έβρο και τη Ροδόπη. Ναι, να συζητήσουμε το ζήτημα της αυστηροποίησης των ποινών, αν και ήδη γενικά στη χώρα μας λειτουργεί ένα αυστηρό ποινικό πλαίσιο με πολύ σκληρές ποινές. Αλλά δεν έχει αποδώσει σε κάποιες περιπτώσεις μειώνοντας τα φαινόμενα».

Ο Θανάσης Γλαβίνας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της πρόληψης και της κάλυψης των κενών στο Πυροσβεστικό Σώμα, σημειώνοντας ότι «δεν φτάνουν μόνο τα εναέρια μέσα. Αν η φωτιά ξεκινήσει, όσα αεροπλάνα και να έχει ένα κράτος, η κατάσβεση της δυσκολεύει πολύ. Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε πραγματικά. Ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει επικοινωνιακή διαχείριση και αύξηση των ποινών, αλλά πρόληψη, με την αξιοποίηση και των τεχνολογικών μέσων, και αξιοποίηση της δασικής υπηρεσίας και ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης. Όσοι εκπροσωπούμε τα κόμματα δεν είμαστε ειδικοί στις πυρκαγιές. Όλοι καταλαβαίνουμε, όμως, ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά».

Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να αναφερθεί και στις επιπτώσεις των πυρκαγιών στο τουριστικό προϊόν της χώρας, αναφέροντας ότι «οι εικόνες που κυκλοφόρησαν σε όλον τον κόσμο θα οδηγήσουν ένα κομμάτι των τουριστών, ιδιαίτερα από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης να αρχίσουν να το σκέφτονται δύο και τρεις φορές, αν θα ταξιδέψουν στον επικίνδυνο Νότο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που μπορεί να τους τύχει μια φωτιά και θα πρέπει να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε καρότσες αγροτικών. Αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων από τον τουρισμό και θέτει την ανάγκη μιας αλλαγής προσανατολισμού για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα.

Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι και με επαρκείς δομές πολιτικής προστασίας. Πρέπει όλοι οι πολίτες στις περιοχές που κινδυνεύουν από πυρκαγιά, ήδη από το σχολείο να είναι εκπαιδευμένοι στο πώς θα τις αντιμετωπίζουμε και να μην έχουμε φαινόμενα εθελοντών οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν και να μη μπορούν γιατί δεν υπάρχει το πλαίσιο και οι κανόνες ασφαλείας».

Στη συνέχεια, επέκρινε την Κυβέρνηση για «πολλές αρρυθμίες, όπως με τον κ. Μηταράκη και τον κ. Φλωρίδη, καθώς και αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση των πυρκαγιών, που δεν δικαιολογούν αυτήν την ευφορία και την αλαζονεία που επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία. Οι πολίτες θέλουν αποτελέσματα, επάρκεια, σωστή διαχείριση, αλλά μέχρι στιγμής τα δείγματα είναι πολύ αρνητικά και δεν υπάρχει περίοδος ανοχής».

Κληθείς να σχολιάσει την ακρίβεια η οποία εξακολουθεί να πλήττει τα νοικοκυριά, ο Θανάσης Γλαβίνας έκανε λόγο για «πληθωρισμό της απληστίας που θεριεύει» τονίζοντας ότι «δεν λάβαμε ποτέ απάντηση από την Κυβέρνηση για τις αναφορές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για υπερκέρδη των επιχειρήσεων και τη σύσταση να μειώσουν τα περιθώρια των κερδών τους. Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για να ρυθμίσει αυτήν την αγορά και να περιορίσει τα υπερκέρδη, τα οποία προέρχονταν από τους Έλληνες πολίτες και πλήττουν κυρίως, τους ευάλωτους και τους πιο αδύναμους οικονομικά.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον μια έρευνα,ώστε να μάθουμε πόσοι Έλληνες μπορούν πραγματικά να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των διακοπών που είναι μια ανάγκη όλων. Πόσοι θα μπορέσουν να πάνε διακοπές και για πόσες μέρες;»

Ως προς το ζήτημα των ελεύθερων παραλιών που συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Γλαβίνας εκτίμησε ότι «φτάσαμε σε ένα τέλμα και πρέπει να ανοίξει η συζήτηση. Εμείς αγωνιζόμαστε ώστε η Ελλάδα να γίνει ένα σοβαρό κράτος δικαίου όπου η νομιμότητα θα κυριαρχεί σε κάθε επίπεδο και ο τουρίστας, Έλληνας ή ξένος, θα πηγαίνει σε μια παραλία και θα απολαμβάνει ελεύθερα το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να υπάρχει αυθαίρετη κατάληψη από τις επιχειρήσεις» και πρόσθεσε:

«Τα αυθαίρετα είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Αφορά όλα τα κόμματα και πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε γιατί έχει μια ακόμη παράμετρο: την κλιματική κρίση. Το πού χτίσαμε και το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις πλημμύρες και τη διάβρωση του εδάφους είναι μια σειρά ζητημάτων που συνδέονται μεταξύ τους».

Ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Θανάσης Γλαβίνας ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα θα είναι «ίσως ο μόνος δήμος στον οποίο θα έχουμε μια υποψηφιότητα με καθαρή στήριξη από εμάς, με πάρα πολλά στελέχη που ανήκουν στην παράταξή μας. Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα, λόγω και των χαρακτηριστικών, θα έχει και μια “πράσινη”, οικολογική διάσταση, διότι και η Αθήνα αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα με την κλιματική κρίση. Οι πόλεις μας γίνονται ανυπόφορες το καλοκαίρι και πρέπει να βρούμε τρόπους να αφαιρέσουμε αυτό το υπερβολικό θερμικό κύμα που επικρατεί».

«Τις τωρινές πρακτικές τις αξιολογεί ο Αθηναίος πολίτης και πιστεύω ότι θα κάνει επιλογές οι οποίες δεν θα εξαντληθούν και πάλι σε επικοινωνιακά χαρακτηριστικά αλλά θα μπουν στην ουσία. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη της Αυτοδιοίκησης με πολιτικά χαρακτηριστικά, έχουμε διαχρονικά δυνάμεις και έχουμε προχωρήσει και σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τομέα αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε, παράλληλα, πως «οι πολίτες πλέον επιθυμούν να πάμε σε μια χειραφέτηση και αποκομματικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία με τον κ. Χαρδαλιά και τον κ. Πατούλη είναι μια καθαρή κομματική παρέμβαση με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας».

Επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής και υπογράμμισε ότι «θα πάμε να δώσουμε μια πολιτική μάχη, προσπαθώντας να ισχυροποιήσουμε την ανοδική τάση που είχαμε στις εκλογές του Μαΐου και του Ιονίου. Να μπορέσουμε να εκλέξουμε ανθρώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι οποίοι είναι χρήσιμοι και μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες. Στη συνέχεια θα πάμε στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από τις Ευρωεκλογές».

«Κάνουμε σταθερά άλματα από το 2015 και μετά, με μια ανανέωση που γίνεται σε πολιτικά πρόσωπα με νεότερους ανθρώπους μαζί με εμπειρότερα στελέχη. Έχουμε όλες τις προοπτικές σταδιακά να εξυφάνουμε ένα αφήγημα κυβερνητικής δύναμης η οποία τα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να αναλάβει και την ευθύνη για τη χώρα», κατέληξε ο Θανάσης Γλαβίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ορίστηκαν οι νέοι αναπληρωτές Γραμματείς της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ

Άδ. Γεωργιάδης: Αυξάνεται το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στα 10.500 ευρώ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας