0:10 Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Θανάσης Κατερινόπουλος: "Κοινωνία vs Συμφέροντα"

Θανάσης Κατερινόπουλος: "Κοινωνία vs Συμφέροντα"

Το 2010 το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου και υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τον Νόμο 3869/2010, γνωστό σε όλους μας ως νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ο νόμος μαζί με μια σειρά από άλλους, όπως για παράδειγμα η «Διαύγεια», ήταν νόμος-τομή, νόμος ουσιαστικός, νόμος που λειτούργησε ως καταφύγιο για χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονταν σε μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, καθώς παρείχε τη δυνατότητα σε πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά να προσαρμόσουν τα χρέη τους στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής. Έτσι, χιλιάδες νοικοκυριά δεν έμειναν στον δρόμο, με αποτέλεσμα να μη δούμε φαινόμενα Ισπανίας στην Ελλάδα, όπου πραγματικά στην Ισπανία κατέρρευσε η κοινωνία από τους πλειστηριασμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 έβαλε τα «κλειδιά» πάνω σε αυτόν τον νόμο, δημιουργώντας προβλήματα με τον περιβόητο εξωδικαστικό μηχανισμό, που στην ουσία ήταν «κομμένος και ραμμένος» στα συμφέροντα των τραπεζών. Επομένως δεν δικαιούται να ομιλεί, υποτιμώντας τους δανειολήπτες, διότι έχουν και «εμπειρία και μνήμη και κρίση».

Σήμερα όμως, με αποκλειστική ευθύνη της ανάλγητης δεξιάς κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, απειλούνται με πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας 50.000 νοικοκυριά. Η λαϊκή παροιμία λέει ότι ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του…

Έτσι ακριβώς και η Νέα Δημοκρατία, αντί να σταθεί δίπλα στα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα, προτιμά να προστατεύσει τα ισχυρά συμφέροντα, όπως διαχρονικά έπραττε.

Για εμάς είναι αδιανόητο τα funds να αγοράζουν τα δάνεια από τις τράπεζες στο 10%-20% της αξίας τους, αλλά να απαιτούν εκβιαστικά από τους πολίτες το 80%-90% του δανείου.

Έτσι το ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη, κατέθεσε τροπολογία που δίνει λύση και προστατεύει τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία ζητούμε:
-Προστασία της κύριας κατοικίας στη φιλοσοφία του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια.
-Προστασία της αγροτικής γης.
-Συνολικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η πρόνοια για 120 δόσεις για τα χρέη στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ, με «κούρεμα» 30% της οφειλής για τους συνεπείς.
-Λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.
Όλα τα παραπάνω είναι αναγκαία για να σταθεί η κοινωνία όρθια, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που το καλάθι της νοικοκυράς είναι δυσβάστακτο και οι λογαριασμοί ρεύματος απλησίαστοι.
Είναι στο χέρι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξουν με ποιον είναι: με την κοινωνία ή με τα συμφέροντα.

Του Θανάση Κατερινόπουλου

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας