10:10 Τρίτη 5 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Θάνος Πλεύρης: Σενάριο για νέα μέτρα το καλοκαίρι

Θάνος Πλεύρης: Σενάριο για νέα μέτρα το καλοκαίρι

Κορονοϊός – Θάνος Πλεύρης: Για πρώτη φορά ο Θάνος Πλεύρης μίλησε για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την έξαρση της πανδημίας. Σε μία και μόνο περίπτωση θα εφαρμοστούν νέα μέτρα, προκειμένου να αναχαιτιστεί το νέο κύμα της πανδημίας, που ήρθε στις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Ωστόσο, ο ίδιος, ξεκαθαρίζει πως τα μοντέλα δεν δείχνουν ότι θα χρειαστεί κάτι τέτοιο να γίνει.

Όπως δήλωσε στο OPEN ο υπουργός Υγείας:

«Πρώτα από όλα περιμέναμε ότι θα υπήρχε και αύξηση του κοροναϊού λόγω της κινητικότητας, συνολικά στην Ευρώπη. Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει το εθνικό σύστημα υγείας. Στους μεν σκληρούς δείκτες δεν το επηρεάζει, οι διασωληνώσεις είναι πολύ μικρότερες, πολύ λιγότερες από αυτές που είναι στα όρια το εθνικό σύστημα υγείας, δηλαδή κινούμαστε αυτή τη στιγμή κάτω από τις 100 και φανταστείτε ότι η δυνατότητά μας σε κλίνες ΜΕΘ είναι 600 κλίνες ΜΕΘ άρα κινούμαστε με μια ασφάλεια ως προς τους σκληρούς δείκτες. Υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες, που μας κάνει να βλέπουμε τα μοντέλα μας πώς μπορεί να πιεστούν. Φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι το έκτο κύμα δεν θα πιέσει το ΕΣΥ. Είμαστε σε επιφυλακή και σε πλήρη παρακολούθηση».

Για τη μάσκα συγκεκριμένα και την κατάργηση της υποχρεωτικότητάς της, ο κ. Πλεύρης είπε:

«Δεν μπορούν οι κοινωνίες να λειτουργούν συνεχώς με διοικητικά μέτρα. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός έχουμε πει να φοράμε».

Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε πως τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν το φθινόπωρο, μιλώντας ωστόσο για «στοχευμένες παρεμβάσεις» και όχι «οριζόντια μέτρα».

Παυλάκης: Αυτά τα μέτρα χρειάζονται το καλοκαίρι

Την άποψή του για το ποιοι έχει νόημα να κάνουν την 4η δόση εμβολίου εκφράζει, με ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός- ερευνητής στις ΗΠΑ, ενώ αναφέρει και τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει:

«Για το καλοκαιρινό κύμα που θεριεύει, βασιστείτε σε καλές μάσκες, καθαρό αέρα, αποστάσεις, τεστ και φάρμακα».

Ο ίδιος, υπογραμμίζει ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη, και παραθέτει ποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν δεύτερη αναμνηστική δόση και ποιοι δεν χρειάζεται:

1. Ευπαθείς ομάδες: Ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, διαβητικοί, υπερτασικοί κλπ.:

Τέταρτη δόση στο εξάμηνο από την τρίτη η από τη μολυνση. Ο λόγος είναι ότι αρκετοί σε αυτές τις ομάδες είτε δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία, είτε η ανοσία χαμηλώνει πιο γρήγορα από το γενικό πληθυσμό.

2. Όσοι έχουν κάνει δυο δόσεις, ιδιαίτερα πριν από εξάμηνο:

Ισχυρή σύσταση να κάνουν την τρίτη δόση, γιατί έτσι αναπτύσσουν αντισώματα κατά της Ο.

3. Όσοι έχουν κάνει δυο η τρεις δόσεις και έχουν μολυνθεί πρόσφατα από κορονοϊό:

Δεν χρειάζεστε άλλο εμβόλιο, χρειάζεστε προστασία από την επαναμόλυνση με Ο5 η ότι άλλο έλθει μέχρι το χειμώνα, που θα έχουμε καινούρια εμβόλια. Αποστάσεις, μάσκες καλές στο πρόσωπο, καθαρισμό αέρα, αποφυγή εσωτερικών χώρων, συχνά τεστ, και απομόνωση οι μολυσμένοι, ώστε να κόψουμε την αλυσίδα μεταδόσεων.

4. Αυτοί που έκαναν 3 δόσεις, δεν έχουν μολυνθεί και είναι νέοι και υγιείς (α) δεν χρειάζονται τέταρτη δόση, χρειάζονται τα υπόλοιπα, και (β) μπράβο τους και τους ζηλεύω…


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας