12:25 Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
eReportaz

Live:

«Θέλουν απόλυτο έλεγχο»: πώς η Ρωσία αναγκάζει τους Σάμι να κρύψουν την ταυτότητά τους

«Θέλουν απόλυτο έλεγχο»: πώς η Ρωσία αναγκάζει τους Σάμι να κρύψουν την ταυτότητά τους

Πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία αναγκάζονται να κρύψουν την ταυτότητά τους και να ζουν «εκτός νόμου» με τον  φόβο της  φυλάκισης και της δίωξης  αφού η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως  τρομοκράτες και εξτρεμιστές δεκάδες οργανώσεις αυτόχθονων.

Τον περασμένο Ιούλιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας πρόσθεσε 55 οργανώσεις αυτόχθονων σε έναν κατάλογο τρομοκρατών και εξτρεμιστών, γεγονός  που σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι αυτών των ομάδων –και όποιος συμμετέχει, συνεργάζεται ή επικοινωνεί μαζί τους– κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση.

Η πράξη αυτή του υπουργείο Δικαιοσύνης είναι  η τελευταία σε μια μακρά σειρά νομοθεσιών  που περιορίζουν  τα δικαιώματα των ιθαγενών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός «μητρώου» των αυτόχθονων πληθυσμών.

Οι  Σάμι (ιστορικά γνωστοί ως Λάπωνες, αυτόχθων αρχαίος λαός που ζει στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής χερσονήσου, συμπεριλαμβανομένης και της χερσονήσου Κόλα)   προσπαθούν να κρύψουν την ταυτότητά τους  σε μια προσπάθεια να αποφύγουν να στοχοποιηθούν από τις αρχές, ενώ πολλοί από αυτούς  ζουν στην εξορία αφού ζήτησαν άσυλο στη γειτονική Νορβηγία και τη Φινλανδία.

Ο Αντρέι Ντανίλοφ, εκπρόσωπος του Λαού των Σάμι από τη χερσόνησο Κόλα που ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Νορβηγία το 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε: «Μόνο ακτιβιστές έχουν διωχθεί στο παρελθόν. Τώρα μπορούν να φυλακίσουν όλους όσους έχουν επαφή μαζί τους. Θα το συγκρίνω με την περίοδο της σοβιετικής καταστολής τη δεκαετία του 1930».

«Πολλοί Σάμι θα κρύψουν την εθνικότητα τους. Όπως συνέβαινε στη σοβιετική εποχή», πρόσθεσε ο 53χρονος Ντανίλοφ, ο οποίος ζει σε καταυλισμό προσφύγων στη βόρεια Νορβηγία και δεν μπορεί να εργαστεί επειδή δεν έχει ακόμη το καθεστώς του πρόσφυγα. «Αλλά θα είναι πιο δύσκολο να γίνει αυτό στην εποχή της ψηφιοποίησης».

Οι ακτιβιστές που αγωνίζονται για τα διακιώματα του λαού των Σάμι, μπορούν να φυλακιστούν για έξι ή περισσότερα χρόνια χωρίς να  έχουν τρόπο να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Ο λόγος για πολλούς είναι πως η Ρωσική κυβέρνηση θέλει να τους εκτοπίσει από την περιοχή τους για να την εκμεταλλευτεί οικονομικά.  Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα , έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για την κατασκευή ενός κοιτάσματος λιθίου στην τούνδρα Fedorovya της περιοχής του Μουρμάνσκ, μια σημαντική τοποθεσία για τους Σάμι που δέχονται πιέσεις για να την εγκαταλείψουν, μια περιοχή όπου παραδοσιακά  οι Σάμι βιοπορίζονται από αυτήν με την  ημινομαδική εκτροφή ταράνδων.

Η Διεθνής Επιτροπή Ιθαγενών Λαών της Ρωσίας (ICIPR) έστειλε υπόμνημα που υπογράφηκε από περίπου 100 αυτόχθονες οργανώσεις, αναφέροντας τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ιθαγενών και των μειονοτήτων από τη Ρωσία στον ΟΗΕ. Στην επιστολή, αναφέρεται  ότι οι ιθαγενείς ηγέτες έχουν «υποβληθεί σε ολοένα και πιο αυστηρή καταστολή», επικαλούμενοι τον θάνατο του Σεργκέι Κετσίμοφ . ενός  βοσκού ταράνδων, ο οποίος αγωνίστηκε για να προστατεύσει την ιερή λίμνη Imlor στη Σιβηρία από ζημιές από εταιρείες πετρελαίου, και πέθανε μυστηριωδώς νωρίτερα αυτό το έτος .

Ο Andrei Zhvavyi, 36 ετών, άφησε το σπίτι του στο Lovozero στην περιοχή Murmansk πριν από δύο χρόνια και τώρα ζει στη Φινλανδία όπου έχει ζητήσει  πολιτικό άσυλο. Ο Σάμι ακτιβιστής και μέλος του Oosmo, μιας οργάνωσης νομικής βοήθειας και πολιτιστικής κληρονομιάς στη χερσόνησο Κόλα, είπε ότι οι Σάμι στη Ρωσία έχουν μείνει πολλοί λίγοι και αδυνατούν  να προστατεύσουν τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους.

« Οι άνθρωποι που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ρωσία θα είναι προσεκτικοί όταν εκφράζουν την άποψή τους για αυτά τα ζητήματα γιατί θα μπορούσε να τους κοστίσει την ελευθερία τους», είπε, προσθέτοντας ότι η κοινότητα των Σάμι χάνει την ταυτότητά της.

Ο Aleksandr Slupachik, 35 ετών, περιμένει στη βόρεια Νορβηγία να διεκπεραιωθεί η αίτησή του για άσυλο, αφού έφυγε από τη Ρωσία, όπου ήταν πρόεδρος της Oosmo, πριν από δύο χρόνια, αφού δέχθηκε πιέσεις  από τις Μυστικές Ρωσικές υπηρεσίες. Αφού παρέμειναν  σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Νορβηγία για ένα χρόνο, αυτός και η σύζυγός του ζουν τώρα σε ένα διαμέρισμα και εργάζονται ως καθαριστές.

«Είναι δύσκολο να περιγράψεις [πώς ήταν στη Ρωσία] γιατί περιμένεις συνέχεια να συμβεί κάτι. Περιμένεις να έρθει η αστυνομία ή οι ειδικές υπηρεσίες να σε συλλάβουν. Και φοβόμουν όλη την ώρα πριν φύγει η γυναίκα μου από τη Ρωσία».

Η τελευταία του συνάντηση με την FSB ήταν πριν από τρία χρόνια, όταν ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να γίνει πρόεδρος του Oosmo δηλώνοντας την αντίθεσή του στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήρθαν στη δουλειά του και τον ανέκριναν και τον έψαξαν. «Ήθελαν να βρουν κάτι, αλλά δεν είχα τίποτα… Με ρώτησαν αν ήξερα κάποιον που συμμετέχει σε μια ακραία οργάνωση και είπα όχι».

Τώρα γνωρίζει πως μπορεί να μην μπορέσει ποτέ να επιστρέψει στη Ρωσία. «Νομίζω ότι [η Ρωσία] θέλει  να έχει  τον απόλυτο έλεγχο των Σάμι, να ελέγχει  τη φωνή τους και την σκέψη τους χτίζοντας μια νέα ιδεολογία προσαρμοσμένης στις επιταγές του Κράτους του Πούτιν».

N.B./ Πηγή: Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Είναι στα χαρτιά μια πολιτική διευθέτηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας;

Κορυφαίος Ρώσος βουλευτής απειλεί με πυρηνική επίθεση το Στρασβούργο μετά από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας