22:49 Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Θεοδωρίδου: Τι θα ισχύσει για τον εμβολιασμό των παιδιών και τι μαθαίνουμε από την αναζωπύρωση της πανδημίας στις Σεϋχέλλες

Θεοδωρίδου: Τι θα ισχύσει για τον εμβολιασμό των παιδιών και τι μαθαίνουμε από την αναζωπύρωση της πανδημίας στις Σεϋχέλλες

Με την Ελλάδα να είναι 10η στην Ευρώπη των 27 σε ότι αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους και 10η στον αριθμό διενέργειας εμβολιασμών την ημέρα -πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο -αλλά 21η μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ στα άτομα που έχουνε λάβει την πρώτη δόση συνεχίζονται οι εμβολιασμοί που και σήμερα θα ξεπεράσουν τους 110.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση των έξι, το 23,7% του πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση και το 12% του πληθυσμού μας έχει ολοκληρώσει Τον εμβολιασμό.
Χαμηλά εξακολουθούν να παραμένουν τα ποσοστά εμβολιασμού στα άτομα μεγάλης ηλικίας με το 63% μόλις των ατόμων 85 ετών και άνω να έχει εμβολιαστεί το 64% των ατόμων 80 έως 84 ετών και το 68% των ατόμων άνω των 60 ετών.

Η καλύτερη ομάδα είναι σαφώς οι ηλικίες 75 με 79 ετών που ήδη έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 73% ενώ στις νεότερες ηλικίες το 17 % των ατόμων 50 έως 54 ετών έχουν εμβολιαστεί, το 11 % των ατόμων 45 ως 49 ετών 23 τοις 100 των ατόμων ηλικίας 55 έως 59 ετών έχει επίσης κάνει την μία δόση εμβολίου.

Σε ό,τι αφορά το πολύ μεγάλο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών καθώς προχωρά η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Φάιζερ για τις ηλικίες 12 έως 15 ετών ενώ τρέχουνε και οι δοκιμές για παιδιά μικρότερης ηλικίας και όλες οι εταιρείες κάνουνε μελέτες για το εμβόλιο στα παιδιά πλην της ΑΖ, Η πρόεδρος εθνικής επιτροπής εμβολιασμών καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογιας Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ξεκάθαρα πως είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να εγκριθεί ένα εμβόλιο COVID για τα παιδιά και τελείως διαφορετικό πράγμα να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα εμβολιασμού για τα παιδιά τονίζοντας πως τα παιδιά δεν κινδυνεύουν τόσο από την λοίμωξη και ότι ο λόγος που θα συζητούσαμε τον εμβολιασμό τους είναι για την μείωση της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινωνία καθώς ο παιδικός πληθυσμός συνιστά το 25% του πληθυσμού της χώρας. Σε κάθε περίπτωση τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες, είναι πιο ευάλωτα στις παρενέργειες και το γεγονός ότι μπορεί να έχουμε ένα παιδιατρικό εμβόλιο COVID στην φαρέτρα δε σημαίνει ότι θα εμβολιάσουμε όλο τον παιδικό πληθυσμό.

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου υγείας της εφημερίδας ΜΠΑΜ και του site ereportaz Αλεξίας Σβώλου σχετικά με το πόσο ανησυχητικό είναι αυτό που συνέβη στην Σεϋχέλλες την μικρή αυτή νησιωτική χώρα που έφτασε πρώτη στον κόσμο σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης και παρόλαυτα ξαναπαρουσιάστηκαν εξάρσεις η Μαρία Θεοδωρίδου λέει τα εξής:

Όντως οι Σεϋχέλλες κατάφεραν να φτάσουν σε ένα πάρα πολύ ψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης πάρα πολύ γρήγορα με στόχο να διαφυλάξουν το εθνικό τους πλούτο και την πηγή του εθνικού τους εισοδήματος που είναι ο τουρισμός.

Εμβολίασαν περίπου το 70% των κατοίκων του νησιού χρησιμοποιώντας δύο εμβόλια το ένα είναι το κινέζικο Sinopharm ενώ το άλλο ήταν ένα ανάλογο του εμβολίου της Οξφόρδης το οποίο παρασκευάστηκε στην Ινδία.

Το όλα φαίνονταν πως πηγαίνανε. Ξαφνικά παρουσιάστηκαν εστίες αναζωπυρώσεις με πολύ αυξημένο αριθμό νέων διαγνώσεων γεγονός που απέδειξε ότι τα δύο εμβόλια δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά και το ποσοστό της αληθινής ανοσοποίηση του πληθυσμού δεν ήταν το 70% ήταν αρκετά πιο κάτω μάλιστα διαμορφώθηκε κοντά στο 49%.

Αυτό σε συνδυασμό με την παραδοχή από τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ Anthony Fauci πως δε γνωρίζουμε που ακριβώς πρέπει να μπει ο πήχης για την συλλογική ανοσία Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών λέει πως όλο αυτό μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε νούμερα πρέπει να προσπαθήσουμε να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους και φυσικά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αλλά το να λέμε ότι θα πρέπει να εμβολιάσουμε το 60% ή το 70% ή το 50% για να χτίσουμε τείχος ανοσίας προφανώς δεν είναι κάτι το οποίο είναι μία ασφαλής δήλωση καθώς οι μεταλλάξεις αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις που περιμένουμε οι οποίες φυσικά θα κρίνουνε και το πότε θα ανοίξουνε υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες 18 και άνω και 25 και άνω έχουμε διασφαλίσει από την μεν Pfizer 2,15 εκατομμύρια δόσεις, από την εταιρεία Moderna 350.000 δόσεις, από την Johnson and Johnson έχουμε διασφαλίσει τις 220.000 δόσεις και περιμένουμε για τις υπόλοιπες 960.000 ενώ για την Astra Zeneca θα λάβουμε τις υπόλοιπες δοσεις ώστε να κλείσουμε τις 450.000 που έχουμε λαμβάνειν στο μήνα.
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της ΑZ είναι διασφαλισμένο το ότι θα κάνουνε όσοι ξεκίνησαν τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση και την δεύτερη δόση ενώ η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωριδου είπε ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα μέσα στο καλοκαίρι για το κατά πόσο τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της ΑZ θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό σχήμα με ένα δεύτερο εμβόλιο.

Το πρόγραμμα αυτό λέγεται Covac αλλά αυτή η λογική του mix and match μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα διερευνηθεί. Η μελέτη είναι σε εξέλιξη και συστήνουμε στα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο της ΑZ να ολοκληρώνουν το σχήμα με το ίδιο πλην εκείνων των περιπτώσεων που παρουσίασαν το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης.βολιαστεί το 60%, μόλις πριν από λίγες ημέρες επιβλήθηκε καθολικό lockdown λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων.

  • Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον φονικό ιό
  • Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας