4:10 Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις θα αργήσει - Να κάνουν την 4η δόση οι άνω των 60 ετών με υποκείμενα

Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις θα αργήσει - Να κάνουν την 4η δόση οι άνω των 60 ετών με υποκείμενα

Στην επιστήμη προχωράς με τα όπλα που έχεις και ξέρεις πως είναι αποτελεσματικά και ασφαλή και δεν περιμένεις τα όπλα που θα έρθουν, λέει η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στο δίλημμα πολλών πολιτών αν θα πρέπει να κάνουν τώρα την τέταρτη δόση ή να περιμένουν το φθινόπωρο.

Της Αλεξίας Σβώλου

Τα δύο νέα εμβόλια των Pfizer και Moderna εχουν στηριχτεί στο ίδιο εμβόλιο που έχουμε τώρα στο οποίο έχουν προστεθεί και στελέχη της μεταλλάξεις όμικρον και βρίσκονται στην φάση τρία των κλινικών δοκιμών αλλά δεν έχουμε καμιά εικόνα για το αν θα τα έχουμε στα χέρια μας το φθινόπωρο ενώ από ότι φαίνεται το πανεμβόλιο για τα οποίο έχουν γραφτεί πολλά -δηλαδή το ένα εμβόλιο που θα εμπεριέχει όλα τα στελέχη του κορονοϊού και θα μπορεί να μας προστατέψει και από τον κορονοϊό και από τη γρίπη θα αργήσει ακόμα αρκετά.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου εξηγεί ότι όσοι έκαναν τρία εμβόλια και στη συνέχεια νόσησαν δεν χρειάζονται τέταρτη δόση.
Επίσης διευκρινίζει ότι παρότι υπάρχουν μελέτες από τον Καναδά και το Ισραήλ που δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Lancet που δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο όφελος στην προστασία από τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου με τα υπάρχοντα εμβόλια και σε νεότερες ηλικίες ωστόσο επειδή τα ευρήματα αυτά δεν είναι μακράς διαρκείας- είναι δηλαδή περίπου 10 εβδομάδων η παρακολούθηση των ασθενών- δεν μπορεί να βγει μία επίσημη σύσταση για τον δεύτερο αναμνηστικό εμβολιασμό για τους νεότερους ανθρώπους.

Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εξηγεί ότι έχουν ολοκληρώσει τον βασικό τους εμβολιασμός στην Ελλάδα ποσοστό 72,5% του γενικού πληθυσμού και 81,2% του ενήλικου πληθυσμού με τα αντίστοιχα ποσοστά στο μέσο όρο της Ευρώπης να διαμορφώνονται στο 72,6% και στο 83,2%.

Τρίτη δόση που αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος σωτηρία έχουν κάνει 5.811.000 πολίτες και σε αυτόν τον πληθυσμό τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν κάνει την τρίτη δόση σε ποσοστό άνω του 90%. Επίσης τέταρτη δόση έχουν κάνει 332.000 άνθρωποι ενώ άλλα 40.000 ραντεβού εκκρεμούν ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,1 % των δικαιούχων, στις ηλικίες 60 ετών και άνω ενώ στις ηλικίες 30 έως 59 ετών έχουν εμβολιαστεί 14.000 συμπολίτες μας εκκρεμούν άλλα 8000 ραντεβού. Με το πρόγραμμα κατ’ οίκον έχουν εμβολιαστεί 128.000 άνθρωποι σε 180.000 εμβολιασμούς που έγιναν στο σπίτι όπου εκεί χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον το μονοδοσικό εμβόλιο.

Αναφερόμενη στην κριτική που έχει δεχτεί η εθνική επιτροπή εμβολιασμών για την σιβυλλική της ανακοίνωση των τελευταίων ημερών η Μαρία Θεοδωρίδου επισημαίνει ότι η φρασεολογία της ανακοίνωσης αδικεί την επιτροπή και θυμίζει ότι η εθνική επιτροπή εμβολιασμών της πατρίδας μας ήταν η πρώτη η οποία προχώρησε στην τρίτη δόση -που αποδείχτηκε σωτήρια -μπροστά απο όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και το παράδειγμα της ακολούθησαν η Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Σήμερα, η Κροατία, η Αυστραλία και η Αυστρία ετοιμάζονται να ακολουθήσουν την εθνική επιτροπή εμβολιασμών στο να δίνει το δικαίωμα σε ανθρώπους νεότερης ηλικίας που είτε έχουν εξατομικευμένο προφίλ κινδύνου είτε θέλουν να προστατέψουν τους οικείους τους στο σπίτι να μπορούν να προχωρήσουν στην δεύτερη αναμνηστική δοση.

Δείτε την ενημέρωση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονoϊός: Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό από Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους το απόγευμα

Κορωνοϊός: Άλμα στις εισαγωγές – Στις 16.115 τα κρούσματα, 95 οι διασωληνωμένοι και 9 νέοι θάνατοι

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας