13:02 Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: «Στόχος μας είναι η ευδοκίμηση των Ελλήνων, αλλά με άξονα το μέλλον»

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: «Στόχος μας είναι  η ευδοκίμηση  των Ελλήνων, αλλά με άξονα το μέλλον»

Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη: αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης για το 2022. Γιατί μέσα από την ανάπτυξη θα έρθουν νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, νέες δυνατότητες για την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών και νέα εργαλεία για να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις στην οικονομία από την ενεργειακή κρίση και την πανδημία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Ο βουλευτής της Ν.Δ και εισηγητής του προϋπολογισμού Θεόδωρος Ρουσόπουλος μιλά εφ όλης της ύλης στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ»

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε στη Βουλή και σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι καθαρά αναπτυξιακός. Εισηγητής από πλευράς Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος σήμερα μιλά στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» για την οικονομία και για όλη την επικαιρότητα. Απαντά στον Αλέξη Τσίπρα και στο αίτημά του για εκλογές, ενώ κρίνει και τα όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από βήματος της Βουλής, λόγια σκληρά που εντέλει προκάλεσαν τη διαγραφή του έμπειρου βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον, δε, έχει η απάντησή του αν στόχος είναι να ξαναζήσουμε εποχές ευημερίας, όπως τη δεκαετία του 1990 και του 2000.

– Κύριε Ρουσόπουλε, δύσκολο βάρος η εισήγηση ενός προϋπολογισμού. Υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας; 

Βεβαίως και υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας. Είναι γεγονός πως βρισκόμαστε εντός δύο κρίσεων, της υγειονομικής και της ενεργειακής. Παρά το δυσμενές πλαίσιο, ο προϋπολογισμός του 2022 είναι ξεκάθαρα αναπτυξιακός. Αρκεί να αναφέρουμε πως το 2022 όχι μόνο θα έχουμε ανακτήσει όλες τις απώλειες που προκλήθηκαν από την πανδημία, αλλά επιπλέον θα υπερβούμε το εγχώριο προϊόν του 2019 κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες (1,7%). Η ανεργία μειώνεται, φόροι και εισφορές μειώνονται και το εισόδημα των νοικοκυριών αυξάνεται, έστω λίγο, αλλά όσο αντέχει μια οικονομία που επί χρόνια εμφάνιζε αρνητικά αποτελέσματα και τώρα γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια ανάκαμψης. Όλα αυτά μας κάνουν να κοιτάμε με αισιοδοξία το οικονομικό μέλλον.

– Σας έκανα την προηγούμενη ερώτηση διότι ζούμε σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας με την πανδημία και τις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια. Αυτά που λέει ο προϋπολογισμός θα είναι εφαρμόσιμα σε κάθε περίπτωση ή αν τα πράγματα ζορίσουν θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση; 

Σας θυμίζω πως ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δήλωσαν ήδη από την επομένη κιόλας της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ότι οι δεσμεύσεις μας δεν πρόκειται να μεταβληθούν παρά τις δυναμικές εξελίξεις που ορθώς αναφέρετε. Επιβεβαιώνεται στον κατατεθέντα προϋπολογισμό πως μείναμε σταθεροί στις δεσμεύσεις μας και αυτό μπορώ να σας πω και για το άμεσο μέλλον.

– Η χώρα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης. Θα μπορέσει η Ελλάδα να ζήσει ξανά, στο κοντινό μέλλον, εποχές ευδαιμονίας όπως τις δεκαετίες του 1990 και του 2000; 

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να επιτρέψουμε στο status quo ante. Δεν είναι δόκιμο να επιθυμείς να επιστρέψεις στο παρελθόν, που με τα λόγια του συγγραφέα είναι πια «μια ξένη γη». Με λίγα λόγια, το όραμά μας ανοίγεται στη νέα δεκαετία, όπου κυριαρχούν η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. Τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά απ’ όσα ίσχυαν 20 ή 30 χρόνια πριν. Επιπλέον, ας μη λησμονούμε τις παθογένειες που οδήγησαν σε μύρια όσα προβλήματα στην οικονομία μας. Επομένως, ναι, στόχος μας είναι η ευδοκίμηση των Ελλήνων πολιτών, αλλά με άξονα το μέλλον.

– Δεν ξέρω αν φτάνουν στ’ αυτιά σας, στη δημοσιογραφική πιάτσα ήσασταν επί χρόνια, αλλά νομίζω ότι στα μίντια θεωρούμε βέβαιο ότι μετά την άνοιξη θα πάμε σε εκλογές. Μετά και το σχετικό αίτημα του κ. Τσίπρα στη Βουλή, εσείς τι λέτε; 

Είναι τόσο ξεκάθαρες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού πως εκλογές θα προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας που δεν χρειάζεται εγώ να προσθέσω οτιδήποτε άλλο.

– Σίγουρα θα παρακολουθήσατε και εσείς με ενδιαφέρον τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημά μου είναι αν μπορεί, κατά την εκτίμησή σας,  το ΠΑΣΟΚ να γίνει πάλι ο κυρίαρχος πόλος στον χώρο του, τον οποίο προσπάθησε να αλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι εξελίξεις θα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσες, αλλά νομίζω πως ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει πολλή δουλειά μπροστά του για να επαναφέρει από τον ΣΥΡΙΖΑ κάποιους από τους ψηφοφόρους που όδευσαν προς τα εκεί. Σας θυμίζω ότι αντίστοιχη αισιοδοξία είχε καταγραφεί και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, αλλά οι προσδοκίες όσων κρατάνε μεγάλο καλάθι συνήθως δεν επιβεβαιώνονται. Ίδωμεν.

– Πώς σχολιάζετε τα όσα είπε ο κ. Κουρουμπλής στη Βουλή;

Με μία λέξη: «Αθλιότητες».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Πέμπτη η συνάντηση του Θάνου Πλεύρη με εκπροσώπους της Super League

Οικονόμου: Τι είπε για τα μέτρα και την Όμικρον

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας