14:38 Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Θεσμικό ζήτημα στην ΕΕ από την αμφισβήτηση της συμφωνίας για τα αυτοκίνητα

Θεσμικό ζήτημα στην ΕΕ από την αμφισβήτηση της συμφωνίας για τα αυτοκίνητα

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα μπαίνει στο παιχνίδι του αμφιλεγόμενου θέματος της απαγόρευσης των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από την ΕΕ μετά το 2035, το οποίο φαίνεται να εξελίσσεται σε θεσμική σύγκρουση της ΕΕ.

Η πρόεδρος συντάσσει επιστολή που απευθύνεται στο Συμβούλιο, μετά από σχετικό αίτημα των τριών ομάδων του σώματος, για να διαμαρτυρηθεί για τη στροφή στο θέμα.

Αφού συμφώνησαν σε μια θέση τον Ιούνιο, ορισμένα κράτη μέλη αμφισβητούν τώρα τη συμφωνία: ανάμεσά τους η Γερμανία, ζητώντας εξαίρεση για τα ηλεκτρονικά καύσιμα…

«Έχουμε ένα αποτέλεσμα τριμερούς διαλόγου που έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και επίσης από την Επιτροπή και το οποίο στην πραγματικότητα θα έπρεπε να έχει οριστικοποιηθεί μόνο τυπικά. Το FDP στη Γερμανία έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με αυτό το αποτέλεσμα. Αυτές πρέπει να διαλυθούν. Έχουμε ακόμη λίγο χρόνο γι’ αυτό, αλλά όχι πολύ. Νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει πραγματικά να ολοκληρωθούν τώρα, ώστε να τελειώσει το παιχνίδι της κρεμάλας», δήλωσε η Στέφη Λέμκε, Γερμανίδα Υπουργός Περιβάλλοντος.

Η επιστολή του Προέδρου θα είναι πιθανότατα έτοιμη τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές αν, πότε και πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ικανοποιήσει τα αιτήματα της Γερμανίας.

«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια ερμηνεία που θα υπογραμμίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των συννομοθετών και που θα αποσαφηνίζει ιδιαίτερα το ζήτημα που τίθεται στη συμφωνία σχετικά με το ρόλο των ηλεκτρονικών καυσίμων στο μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε η ερμηνεία που θα δώσουμε στη συμφωνία να ικανοποιεί και τις γερμανικές αρχές», είπε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.

Άλλες χώρες συνεργάζονται με το Βερολίνο: Ιταλία, Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία, οι οποίες είχαν ήδη προσπαθήσει να σταματήσουν ή να αναβάλουν τη νομοθεσία στο παρελθόν. Αυτή η ομάδα κρατών καθιστά αδύνατη την επίτευξη της ειδικής πλειοψηφίας που απαιτείται για την οριστική έγκριση του νομοσχεδίου και την ουσιαστική απαγόρευση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ε.Ε. : Οριστικό τέλος στα νέα αυτοκίνητα με βενζίνη και diesel από το 2035 – Οι εξαιρέσεις

Γερμανική συμμαχία εναντίον της κατάργησης των μηχανών εσωτερικής καύσης

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας