18:19 Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για θετικούς στον κορονοϊό που «σπάνε» την καραντίνα

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για θετικούς στον κορονοϊό που «σπάνε» την καραντίνα

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο «κυκλοφορώ ενώ είμαι θετικός στον κορονοϊό» στη Θεσσαλονίκη, με τις επαρχιακές περιοχές να κατέχουν τα πρωτεία εξαιτίας των περιορισμένων αστυνομικών ελέγχων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, μέσω του ThessToday.gr, κρούει καμπανάκι για την επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης από εκείνους που εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται στα υγειονομικά μέτρα και δεν αυτοπεριορίζονται.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 

Η κοινωνία συγκλονισμένη παρακολουθεί τη μια τραγική ιστορία πίσω από την άλλη με αρνητικό πρωταγωνιστή τον κορονοϊό και αντιλαμβάνεται ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας γνωρίζει πλήρη κατάρρευση από την ασφυκτική πίεση που δέχεται -κυρίως από τους ανεμβολίαστους.

 

Και παρά τις πιέσεις της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των επιστημόνων, μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας εξακολουθεί να «γυρίζει την πλάτη» στο εμβόλιο, στη ζωή.

 

Ωστόσο, εύκολα διακρίνει κανείς ότι οι δογματικοί αρνητές του κορονοϊού εντοπίζονται στις μικρές κοινωνίες. Εκεί, δηλαδή, που τα περισσότερα μένουν ως «κοινά μυστικά» και επικρατεί η λογική της διαπροσωπικής σχέσης, από τον τρόπο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, έως το έργο που προσφέρουν οι αστυνομικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κιουμής: Υπάρχει από πάντα αυτή η συμπεριφορά ορισμένων στις μικρές κοινωνίες

Ο Ιωάννης Κιουμής εξηγεί στο ThessToday.gr ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο προκαλεί «πονοκέφαλο» στις υγειονομικές αρχές, καθώς όπως υποστηρίζει η συγκεκριμένη στάση ορισμένων στις μικρές κοινωνίες παρατηρείται ενδεχομένως από την αρχή της πανδημίας.

 

«Υπάρχει από πάντα αυτή η συμπεριφορά ορισμένων στις μικρές κοινωνίες, διότι ξέρετε σε αυτές τις τοπικές κοινότητες δεν φοβούνται απολύτως τίποτα, γιατί ακόμη και οι αστυνομικές δυνάμεις -που βρίσκονται εκεί- είναι άτομα που γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν πρόκειται να τους συλλάβουν. Επικρατεί η λογική “έλα μωρέ, τι έγινε”», δήλωσε ο κ. Κιουμής, υπογραμμίζοντας ότι η λογική των διαπροσωπικών σχέσεων «είναι ένας σημαντικός παράγοντας που κακά τα ψέματα, δυστυχώς συντηρεί την πανδημία».

 

 

«Στις μεγάλες πόλεις είναι λίγο πιο απρόσωπα τα πράγματα και μπορεί ο αστυνομικός να σε ελέγξει ανά πάσα στιγμή και αν είσαι παραβάτης θα υποστείς και τις συνέπειες. Στα μικρά μέρη ισχύουν οι διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτή την πληροφόρηση την ξέρω από την πρώτη στιγμή και από φίλους γιατρούς που μου τα μεταφέρουν αυτά τα πράγματα», σημείωσε.

 

«Δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά από την πολιτεία περιστατικά με εφόδους σε νοσοκομεία»

Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ οι πρόσφατοι φερόμενοι έφοδοι αρνητών στα νοσοκομεία δεν πρέπει να γίνονται ανεκτοί από την πολιτεία, ενώ χαρακτήρισε τα περιστατικά ως «τραγικά».

 

«Οι αρνητές προπαγανδίζουν τον κόσμο να μην πάει στα νοσοκομεία, να μην δεχτεί θεραπευτική αγωγή, να μη διασωληνωθεί κτλπ. Αυτά δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά από την πολιτεία, είναι τραγικές καταστάσεις. Όσο θα παραμένουν ανεκτά τόσο θα δημιουργούνται τέτοια προβλήματα», δήλωσε ο κ. Κιουμής.

 

Και πρόσθεσε: «Ένας ασθενής ο οποίος παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα υγείας από τη λοίμωξη οφείλει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Τότε υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις να επιβιώσει. Όταν φτάνει στο “παρά πέντε” στο νοσοκομείο και στο “και πέντε” στη ΜΕΘ -είτε γιατί έχει φτάσει αργά στο νοσοκομείο, είτε γιατί και οι μονάδες έχουν φτάσει σε σημείο αδιεξόδου από την πληρότητα που έχουν- τότε τα πράγματα γίνονται άσχημα».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας