Ολόκληρη την ιατροδικαστική έκθεση για τον μικρό Παναγιωτάκη αποκαλύπτει για πρώτη φορά το eReportaz.gr.
Του Νίκου Νικολετάκη
Οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα του eReportaz της εφημερίδας “ΜΠΑΜ”, του OPEN ΤΩΡΑ! και των “Υποθέσεων” αμφισβητούν ευθέως το πόρισμα 13 σελίδων για την αιτία θανάτου του 15 μηνών βρέφους που υπογράφει ο ιατροδικαστής Πατρών Ανδρέας Γκότσης.
Αναλυτικά, όσα φαίνεται να μην πείθουν και θα επαναεξεταστούν από την Τριμελή Επιτροπή Ιατροδικαστών του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και Εξειδικευμένου Εργαστήριου του Εξωτερικού, όπως αποτυπώνονται στην εν λογω έκθεση.

ΔΥΟ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΚΟΛΕΑΣΜΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ!
Ο ιατροδικαστής αποκλείει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και αναφέρει:
– Ο θάνατος του Παναγιώτη Αβράμη επήλθε συνέπεια ιογενούς λοίμωξης, με προσβολή κυρίως του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, επιπλακείσα με εγκολεασμό εντέρου.
-Δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ευρημάτων που να αποδεικνύουν βίαιο στερητικό θάνατο.
– Η τοξικολογική εξέταση απέβη αρνητική
-Τα παθολογοανατομικά ευρήματα αποκλείουν οποιοδήποτε μηχανισμό ασφυκτικού θανάτου και επιβεβαιώνουν μια συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση.
-Ο εγκολεασμός οδηγεί δια της συμπίεσης των αγγείων του παγιδευμένου εντέρου σε φλεβική στάση και διακοπή της αιμάτωσης, οίδημα, αιμορραγία και τελικά σε ισχαιμία και νέκρωση.
Ο πρωτοπαθής εγκολεασμός απαντάται σε ποσοστό 1-4%, συχνότερα σε άρρενα βρέφη, ηλικίας 6 – 24 μηνών, μετά από πρόσφατη ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού (έχει σχετιστεί με adenovirus, rotavirus), συχνότερη μορφή είναι οι ειλεοκολικός. Σχετίζεται επίσης με διογκωμένους μεσεντέριους λεμφαδένες. Επίσης απαντάται ως δευτεροπαθής από ξένα σώματα.
Συνήθως εμφανίζεται σε βρέφη με πρόσφατη ιογενή λοίμωξη με άλγος, κλάμα ανησυχία, έμετο (90%) και συχνά χολώδη, εν συνεχεία με λήθαργο, απάθεια, ωχρότητα.
Εργαστηριακά η τιμή των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να είναι αυξημένη.
Συγκαταλέγεται στις σοβαρές καταστάσεις που μπορούν να απειλήσουν σοβαρά την υγεία ενός βρέφους, αλλά αν διαγνωστεί εγκαίρως αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα αποτελεσματικά και σχετικά εύκολα.
ΤΑ ΝΕΚΡΟΨΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Στη νεκροψία ο Ανδρέας Γκότσης αναφέρει:
Πτώμα άρρενος, ηλικίας 15 μηνών, αρτίας σωματικής διαπλάσεως.
Πτωματικά φαινόμενα: Πτωματικές υποστάσεις κατά τη ραχιαία επιφάνεια του σώματος, μη έντονα διαγραφόμενες.
Έφερε εσώρουχο μίας χρήσεως (πάνα).
Γαστρικό περιεχόμενο χολώδους χροιάς, μετά ποσότητας βλέννης, κατά τη δεξιά γωνία του στόματος, συμβατό με προηγούμενο χολώδη εμετό.
Υπολείμματα εμεσμάτων, λευκωπής χροιάς, διάσπαρτα κατά την ινιακή χώρα, συμβατά με έμετο ιδίας σύστασης με το ανευρεθέν στομαχικό περιεχόμενο, προφανώς το τελευταίο εμετικό επεισόδιο.
Κυάνωση ονύχων, μη εκσεσημασμένη. Ελεύθερα χείλη, απάντων των ονύχων των άκρων χειρών, εντόνως ρυπαρά.
ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ
Ο ιατροδικαστής καταγράφει μια σειρά από κακώσεις στο πρόσωπο του βρέφους
- Μια εκχύμωση, κυανοπρασίνης χροιάς διαμέτρου 1.2εκ περίπου, (ηλικίας 7 – 12 ημερών), κατά την αριστερή κροταφική χώρα, υπό και παρά της οποίας διαπιστώθηκαν πέντε περιοχές μετά αποσπάσεως της επιδερμίδας, μεταθανατίως γενόμενες, διαμέτρου έως 0.1εκ. περίπου.
- Μία περγαμηνοειδής εκδορά, πέριξ του θανάτου γενόμενη, διαμέτρου 0,2 εκ. περίπου, κατά την αριστερή έσω υπερόφρυα χώρα.
Δερματική αλλοίωση, εξανθηματικού τύπου, παρά την έκφυση του αριστερού ρινικού πτερυγίου, διαμέτρου 0,1εκ. περίπου, χωρίς χαρακτήρες διάβρωσης
- Μία μεταθανάτια απόσπαση της επιδερμίδας, διαστάσεων 0.8Χ0,1 εκ περίπου, κατά την κάτω έξω επιφάνεια του δεξιού αντιβραχίου.
- Σημειώνεται πως διενεργήθηκε παρατεταμένη ΚΑΡΠΑ (κατά πληροφορίες 40 – 45 λεπτά).
- Οφθαλμοί (βλέφαρα, επιπεφυκότες), ρώθωνες, χείλη (εξωτερική επιφάνεια, εσωτερική βλεννογονική επιφάνεια) ελεύθερα κακώσεων.
ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ
Ο ιατροδικαστής κάνει εκτενή αναφορά σε τρία μικρά κομμάτια πλαστικού που εντόπισε στο στομάχι του μωρού:
Διαπιστώθηκαν τρία κομμάτια μασημένου, μαύρης χροιάς πλαστικού υλικού, διαμέτρου 0,3εκ., 0,2εκ. και 0,1 εκ. περίπου.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα τέθηκαν αρχικά ψηλά ως προς τη διαφοροδιάγνωση σε σχέση με την τελική αιτία θανάτου, καθότι έπρεπε να διερευνηθεί η πιθανότητα χορήγησης τυχόν ουσίας δια αυτών, τελικά όμως η αρχική υποψία δεν επιβεβαιώθηκε αφού οι τοξικολογικές εξετάσεις προέκυψαν αρνητικές στο σύνολο αυτών. Πλην όμως τα ανωτέρω ευρήματα διατηρούν τη σημασία τους, γιατί, δεδομένου του σχετικά μικρού μεγέθους τους και του ότι κανονικά ο στόμαχος εκκενώνεται από το περιεχόμενό του σε διάρκεια μερικών ωρών, προκύπτει πως τις τελευταίες ώρες της ζωής που απαιτούν τη μέγιστη δυνατή φροντίδα και προσοχή του, βρέθηκε να καταπίνει κομμάτια πλαστικού.
«ΕΓΚΟΛΕΑΣΜΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ»
Ο ιατροδικαστής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ευρήματα στο λεπτό και στο παχύ έντερο του βρέφους:
- Εικόνα διολίσθησης τμήματος του λεπτού εντέρου εντός τμήματος του παχέως εντέρου, κατά την ειλεοτυφλική βαλβίδα. Εξωτερικά το έντερο ήταν οιδηματώδες και συμπεφορημένο, βαθυέρυθρης – μελανόφαιης χροιάς λόγω της φλεβικής στάσης, με εικόνα νέκρωσης.
- Το εντερικό περιεχόμενο στο σύστοιχο τμήμα του εντέρου ήταν αιμορραγικό.
- Μεσεντέριοι αδένες διογκωμένοι.
- Μακροσκοπική εικόνα εγκολεασμού, εύρημα συμβατό με τα ανευρεθέντα ίχνη εμεσμάτων, το φύλο – αγόρι, και την ηλικία – κάτω των 2 ετών. Επίσης είναι συμβατή με τα ευρήματα εκ της ιστολογικής εξετάσεως:
- Διόγκωση μεσεντερίων λεμφαδένων, εικόνα ιογενούς λοίμωξης εκ του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού, – εικόνα νέκρωσης του βλεννογόνου στην περιοχή του τυφλού με παρουσία ευμεγεθών κυττάρων με μορφολογία συμβατή με ιογενή προέλευση.
- Σημειώνεται πως επειδή είχε ήδη επισκοπηθεί εικόνα νέκρωσης λόγω της επακόλουθης φλεβικής στάσης κατά την νεκροτομή, οι αυτολυτικές διαδικασίες είχαν ήδη ξεκινήσει και ήταν αναμενόμενο κατά τη διενέργεια της μικροσκοπικής εξέτασης, μετά από πλέον 4 μήνες, αυτές να είναι εκτεταμένες.
- Σκωληκοειδής απόφυση: Άνευ κακώσεων ή παθολογοανατομικών αλλοιώσεων μακροσκοπικά ορατών.
- Επίσης τα ανευρεθέντα τεμάχια πλαστικού στο στόμαχο, ενδεχομένως αύξησαν τον περισταλτισμό του γαστρεντερικού σωλήνα, ειδικά σε συσχέτιση με την όλη κατάσταση του οργανισμού, και ευνόησαν τη διολίσθηση του ενός τμήματος εντέρου μέσα στο άλλο. Σημειώνεται πώς στον εγκολεασμό μπορεί να είναι αυξημένη η τιμή των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα, χωρίς να είναι απαραίτητο.
ΙΣΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Η ιστοπαθολογική εξέταση του μικρού Παναγιωτάκη που υπογράφουν οι καθηγητές Θεοχάρης και Κωνσταντινίδου αναφέρει:
Κατά την ιστολογική εξέταση παρατηρούνται:
Εγκέφαλος
Περιοχές εγκεφαλικού οιδήματος
Υποξική ισχαιμική διαμόρφωση νευρώνων σε περικοιλιακές περιοχές και σε περιοχές του φλοιού- Εστιακή τιγρόλυση: Εικόνα συμβατή με παρατεινόμενη υποξική ισχαιμική προσβολή του εγκεφάλου, από ωρών προ του θανάτου κατά προσέγγιση.
Μεμονωμένοι νευρωνικοί σχηματισμοί με μορφολογία δίκην «φλογοειδών σωματίων» (αρνητικοί σε χρώση αργύρου)
Αναγνωρίζεται μονήρης εστία περιαγγειακής αποτιτάνωσης στη λευκή ουσία.
Τα αγγεία του εγκεφαλικού παρεγχύματος εμφανίζονται παχυτοιχωματικά. Αναγνωρίζονται σπάνιες μεμονωμένες εστίες περιαγγειακής λεμφοκυτταρικής διήθησης. Ανευρίσκονται αραιά διάσπαρτα CD8+ Τ-λεμφοκύτταρα μέσα στα χοριοειδές πλέγματα και στο τοίχωμα εγκεφαλικών αγγείων σε περικοιλιακές περιοχές
Σαφή διαγνωστικά στοιχεία συμβατά με ιογενή εγκεφαλίτιδα δεν αναγνωρίσθηκαν στις εξετασθείσες τομές
Πνεύμονες
- Εικόνα πνευμονικού οιδήματος ικανού βαθμού.
- Οι κυψελίδες πληρούνται σε μεγάλη έκταση από ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία διαφαίνονται αχνά σε χρώση Η-Ε και αναδεικνύονται σε ανοσοϊστοχημική χρώση γλυκοφορίνης, με στοιχεία εκφύλισης, εικόνα κυψελιδιδικής αιμορραγίας με εκφυλισμένα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Δεν παρατηρείται ουσιώδης αγγειακή συμφόρηση, ούτε περιαγγειακές ή υπεζωκοτικές αιμορραγίες.
Στοιχεία εισρόφησης γαστρικού περιερχομένου εντός του βρογχικού δέντρου, χωρίς συνοδό φλεγμονώδη αντίδραση με παρακείμενες εστίες ανάπτυξης Gram (-) μικροοργανισμών, πιθανότερα μεταθανατίως
Δεν παρατηρούνται αλλοιώσεις διάχυτης κυψελιδικής βλάβης.
Παρατηρούνται μικροκοκκιωματώδεις λεμφοκυτταρικοί σχηματισμοί, χωρίς νέκρωση, με αυξημένη απόπτωση, περιβρογχικά και διάσπαρτα στο πνευμονικό παρέγχυμα. Η εικόνα είναι εν μέρει συμβατή με κοκκιωματώδη λεμφοκυτταρική διάμεση πνευμονική νόσο. Ανευρίσκονται σπάνιοι πυρηνικοί σχηματισμοί που εγείρουν την υπόνοια ιογενούς προέλευσης (CMV(-)].
Διόγκωση περιπυλαίων λεμφαδένων.
Καρδιά
Άνευ κακώσεων, μακροσκοπικώς ορατών.
Στο τοίχωμα της δεξιάς κοιλίας παρατηρούνται εστιακά αθροίσεις λεμφομονοπύρηνων εντοπιζόμενες στο επικάρδιο και επεκτεινόμενες στο εξώτερο μυοκάρδιο, χωρίς να πληρούνται τα διαγνωστικά κριτήρια της μυοκαρδίτιδας.
Αθροίσεις λεμφομονοπύρηνων αναγνωρίζονται και εντός αγγειακών κλάδων στην περιοχή αυτή.
Κοιλία
Κοιλιακά τοιχώματα: Άνευ κακώσεων ή παθολογοανατομικών αλλοιώσεων, μακροσκοπικώς ορατών.
Κύτος κοιλίας άνευ συμφύσεων. Μετά ελευθέρου υγρού αιματηρής χροιάς
Ηπαρ
- Αναγνωρίζεται διατήρηση της κυτταρικής αρχιτεκτονικής, με παρουσία εστιών εξωμυελικής αιμοποίησης (περιπυλαία και εντός των κολποειδών), καθώς και εστιακές περιπυλαίες αθροίσεις λεμφομονοπύρηνων με στοιχεία απόπτωσης
- Διάχυτη υδρωπική εκφύλιση των ηπατοκυττάρων (μη ειδικό εύρημα, συμβατό και με υποξία ισχαιμία).
Σπλήνας
Άνευ κακώσεων, μακροσκοπικώς ορατών.
Κατά την ιστολογική εξέταση: χωρίς ουσιώδεις για τη διάγνωση ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις.
Έντερο
Αυτολυτικές αλλοιώσεις στον βλενογόνο του εντέρου
Στην περιοχή του τυφλού αναγνωρίζονται θέσεις έντονης αυτόλυσης / νέκρωσης (;) του βλεννογόνου με παρουσία ευμεγέθων κυττάρων με μορφολογία συμβατή με ιογενή προέλευση
(Ανοσοϊστοχημική χρώση CMV (-))
Διόγκωση μεσεντερίων λεμφαδένων με ενεργοποίηση βλαστικών κέντρων
Ο ιατροδικαστής παρατηρεί όσον αφορά τα ευρήματα στο έντερο
Οι περιγραφείσες αυτολυτικές αλλοιώσεις κατά το τυφλό έντερο σχετίζονται με την μακροσκοπικώς διαπιστωθείσα κατά τη νεκροτομή εικόνα νέκρωσης και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως η σκωληκοειδής απόφυση διαπιστώθηκε χωρίς ουσιώδεις αλλοιώσεις κατά την μακροσκοπική και κατά την ιστολογική εξέταση
ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ
Ο ιατροδικαστής κάνει μια αναφορά, στις βιοχημικές και τις άλλες εξετάσεις που έκανε ο γιατρός Βαγγέλης Δημητρόπουλος στο νοσοκομείο Αμαλιάδας:
- Ελήφθησαν υπόψιν, μελετήθησαν και επισυνάπτονται οι απεσταλείσες, εκ του αρμοδίου Αστυνομικού Τμήματος, εργαστηριακές εξετάσεις εκ του περιθανατίου ληφθέντος αίματος.
- Προνεκροτομική λήψη αίματος (περιθανατίως γενόμενη)
- Οι συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις σε νεκροτομικό υλικό δεν αξιοποιούνται στην καθημερινή ιατροδικαστική πρακτική λόγω των διακυμάνσεων αυτών και την επακόλουθη σχετικότητα των αποτελεσμάτων. Σε κάθε περίπτωση δύναται να συνεκτιμηθούν ενδεικτικά και να παρέχουν μία κάποια εικόνα μέσω της συνολικής εκτίμησης αυτών
- Στο παρόν περιστατικό τη μεγαλύτερη αξία έχει η Γενική Εξέταση Αίματος που δείχνει σχετικά μικρή αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και μεγάλη αύξηση των λεμφοκυττάρων, εικόνα συμβατή με ιογενή λοίμωξη.
- Υπέρ της ιογενούς λοίμωξης συνηγορεί και η τιμή της CRP, καθότι η CRP αυξάνει πολύ στις βακτηριακές λοιμώξεις και λίγο ή καθόλου στις αγενείς λοιμώξεις, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη για τη διαφορική διάγνωση μεταξύ ιογενούς και βακτηριακής λοίμωξης.
- Ένα άλλο στοιχείο που χρήζει επισημάνσεως και συνηγορεί υπέρ της ιογενούς λοιμώξεως είναι η αύξηση δεικτών από όλα τα σημαντικά όργανα (ήπαρ, καρδία, έντερο), καθότι έχουν αυξηθεί οι δείκτες SGOT, SGPT, LDH. CK – ΜΒ, τροπονίνη 1. Επίσης οι ανωτέρω δείκτες δεν αυξάνονται όλοι ταυτόχρονα στην βλάβη ενός και μόνο οργάνου.
«ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟ ΚΑΛΙΟ»
Ο Ανδρέας Γκότσης προσπαθεί να εξηγήσει και το πολύ αυξημένο Κάλιο στον Παναγιωτάκη, το οποίο γιατροί και ιατροδικαστές χαρακτήρισαν «μη συμβατό με τη ζωή».
Η εκτίμηση των ηλεκτρολυτών στα περιθανατίως ληφθέντα δείγματα αίματος δεν έχει έγκυρη διαγνωστική αξία. Ειδικότερα το ανεβασμένο Κάλιο στο παρόν περιστατικό δεν αξιολογείται γιατί έχουμε δεδομένα εμετικά επεισόδια και συνεπώς επακόλουθη αφυδάτωση και ψευδώς ανεβασμένες τιμές. Επίσης για να μπορεί να υπάρξει έστω θεωρητική συζήτηση περί Καλίου θα έπρεπε να έχει μετρηθεί και το χλώριο και αυτό να έχει βρεθεί μειωμένο.
Τέλος κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό πως όλοι οι ανωτέρω δείκτες χρειάζονται κάποιες ΩΡΕΣ για να αρχίσουν να αυξάνονται και επιπλέον ώρες ή και μέρες για να φτάσουν στη μέγιστη τιμή τους το ότι οι αυξημένες τιμές που ανευρέθησαν σε κάποιους δείκτες κατά τον εργαστηριακό έλεγχο του αίματος, δεν έχουν αυξηθεί σε λίγα λεπτά αλλά σε κάποιες τουλάχιστον ώρες, είναι απολύτως συμβατό με την εύστοχη διατύπωση της ιστολογικής εξετάσεως του εγκεφάλου όπου αναφέρει ρητά «Εικόνα συμβατή με παρατεινόμενη υποξική ισχαιμική προσβολή του εγκεφάλου, από ωρών προ του θανάτου κατά προσέγγισης.
Φαίνεται λοιπόν πως αρκετές ώρες τουλάχιστον προ του θανάτου έλαβε χώρα μία αρχόμενη κορύφωση ενός παθολογικού επεισοδίου με χαρακτήρες ιογενούς λοιμώξεως
Τονίζεται πως κατά την ιστολογική εξέταση τα ερυθρά αιμοσφαίρια, διαφαίνονται αχνά σε χρώση Η – Ε και αναδεικνύονται σε ανοσοϊστοχημική χρώση γλυκοφορίνης, με στοιχεία εκφύλισης. Σαφής εικόνα πως τα ερυθρά αιμοσφαίρια βρίσκονται εκεί ικανό χρονικό διάστημα προκειμένου να εκφυλιστούν, καθότι κανονικά τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι άμεσα και εύκολα αναγνωρίσιμα. Η διάρκεια ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα είναι 120 ημέρες περίπου.
Η έννοια της εκφύλισης αναφέρεται σε σταδιακή εν ζωή αλλοίωση (π.χ. εκφύλιση ηπατοκυττάρων. σε βλάβη από τοξικό ή ανοσολογικό παράγοντας, ενώ το πιο γνωστό παράδειγμα εκφύλισης είναι το γήρας.
Εικόνα προϋπάρχουσας νόσησης προκύπτει και από την αναγνώριση μονήρους εστίας περιαγγειακής αποτιτάνωσης στη λευκή ουσία του εγκεφάλου.
Επίσης δεν παρατηρείται ουσιώδης αγγειακή συμφόρηση, ούτε περιαγγειακές ή υπεζωκοτικές αιμορραγίες. Τέλος κατά την ιστολογική εξέταση δεν περιγράφεται καταστροφή κυψελίδων ούτε ατελεκτασικές ή άλλες εμφυσηματικές περιοχές.
ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ
Ο Ανδρέας Γκότσης δίνει τη δική του ερμηνεία για το πνευμονικό οίδημα ενώ προσπαθεί να αποσυνδέσει την υποξία από την ασφυξία.
Γενικά ευρήματα, όπως το πνευμονικό οίδημα, για να αξιολογηθούν προς άλλη κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρχουν υγιείς πνεύμονες, ενώ εδώ προκύπτει πέραν αμφιβολίας παθολογία εκ των πνευμόνων.
Υποξία
Ευρύς όρος που συνάδει με κάθε είδος θανάτου, ο οποίος συνήθως συνδέεται με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και με πρακτικές της σύγχρονης καθημερινότητας. Σύμφωνα με την Ιατροδικαστική του Κουτσελίνη υποξία σημαίνει «μειωμένη προσφορά οξυγόνου στους ιστούς», ενώ επίσης ξεκαθαρίζει πως για να προκαλέσει αλλοιώσεις στους ιστούς πρέπει να δράσει μακρόχρονα.
Η Ιστολογική εξέταση ξεκαθαρίζει πως οι αλλοιώσεις, εκ του εγκεφάλου έχουν προκληθεί από ωρών προ του θανάτου, διαπίστωση συμβατή και με τις εργαστηριακές τιμές από το περιθανατίως ληφθέν αίμα, οι οποίες επίσης χρειάζονται κάποιες ώρες για να αρχίσουν να αυξάνονται. Επίσης οι αλλοιώσεις από το ήπαρ (Διάχυτη υδρωπική εκφύλιση των ηπατοκυττάρων (μη ειδικό εύρημα, συμβατό και με υποξία ισχαιμία), ξεκαθαρίζεται πως είναι μη ειδικό εύρημα. Η υδρωπική εκφύλιση προκαλείται συνηθέστερα από τοξικότητα ή ανοσολογικό μηχανισμό
Η διάγνωση της ιογενούς λοιμώξεως υποστηρίζεται ισχυρά από τις εργαστηριακές εξετάσεις στο περιθανατίως ληφθέν αίμα και επιβεβαιώνεται από την ιστολογική εξέταση, όπου ανέδειξε πυρηνικούς σχηματισμούς στους πνεύμονες και ευμεγέθη κύτταρα με μορφολογία συμβατή με ιογενή προέλευση στο έντερο, ενώ είναι επίσης συμβατή με τη μακροσκοπική – νεκροτομική εικόνα από το έντερο (εικόνα εγκολεασμού).
Ο ιατροδικαστής ουσιαστικά κάνει λόγο για ελλιπή φροντίδα του Παναγιωτάκη από όσους τον φρόντιζαν:
ΟΙ ΑΙΧΜΕΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ
- Ελλιπής φροντίδα ενός παιδιού, ειδικά αν αυτό νοσεί, μπορεί δυνητικά να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του.
- Η ανεύρεση τεμαχίων πλαστικού εντός του στομάχου δεν είναι ένδειξη μέγιστης δυνατής φροντίδας. Λόγω της ασαφούς ώρας ενάρξεως των πρώτων συμπτωμάτων, κρίνεται πως η άμεση παροχή ιατρικής φροντίδας θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την πορεία της υγείας του θανόντος.