More

  Η αλήθεια για το θρίλερ στο Μοναστηράκι

  Ιδιαίτερες λεπτομέρειες για το τι πραγματικά συνέβη το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στο Μοναστηράκι αλλά και τον τρόπο δράσης της «ομάδας Μαζιώτη», περιέχονται στην ογκώδη δικογραφία.

  Η λεπτή γραμμή η οποία χωρίζει την επιτυχία από την παρ’ ολίγο τραγωδία γίνεται καταφανέστατη μέσω των καταθέσεων των αστυνομικών αλλά και των πολιτών οι οποίοι έζησαν εκείνες της στιγμές.

  Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο ο Νίκος Μαζιώτης κατάφερε να ξεφύγει από τον έλεγχο των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ έξω από το κατάστημα της οδού Αθηνάς 6 αλλά και η συμπλοκή που είχε με αστυνομικό στην οδό Καπνικαρέα -έξω από την Αlpha Bank- λίγο προτού βρεθεί στο έδαφος. Από τα στοιχεία μάλλον καταρίπτεται ο “αστικός μύθος” που ήθελε την ΕΛ.ΑΣ. να παρακολουθούσε εδώ και καιρό τις κινήσεις του Ν. Μαζιώτη.

  Επίσης σημαντικά στοιχεία προκύπτουν και για τις ληστείες σε Μέθανα, Κλειτορία και Ακράτα καθώς επισημαίνεται ότι το modus operandi ταιριάζει με ακόμη 12 ληστείες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι και το Μάρτιο του 2014 σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα. Ωστόσο θεωρείται πάγια τακτική των αστυνομικών Αρχών να χρεώνουν ως πιθανούς αυτουργούς ορφανών ληστειών διάφορα πρόσωπα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο

  Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στο διαβιβαστικό δεν καταγράφεται ο εντοπισμός του Νίκου Μαζιώτη από την 25χρονη αστυνομικό η οποία τον ακολούθησε από την Ομόνοια. Αντίθετα η αφήγηση ξεκινάει από τις 12.25, τη στιγμή δηλαδή που ο επικεφαλής του Ε.Α. μπήκε στο κατάστημα με τα στρατιωτικά είδη στην οδό Αθηνάς.

  Ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει είναι ότι ο Νίκος Μαζιώτης και οι σύντροφοί του ήταν ιδιαίτερα υποψιασμένοι σε ότι αφορά την χρήση κινητών τηλεφώνων καθώς από τις άρσεις οι οποίες έγιναν δεν προέκυψαν στοιχεία.

  Η… καταδίωξη

  Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας στις 12.25 της 16ης Ιουλίου οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής εντόπισαν ένα πρόσωπο το οποίο έμοιαζε με τον Μαζιώτη να εισέρχεται στο κατάστημα πώλησης στρατιωτικών ειδών στην οδό Αθηνάς. Στις 12.30 άνδρες της ΔΙΑΣ έλαβαν σήμα προκειμένου να πάνε στο σημείο και να πραγματοποιήσουν τον απαραίτητο έλεγχο. Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ εισήλθαν στο κατάστημα και ζήτησαν από τον άγνωστο – μέχρι εκείνη τη στιγμή- άνδρα να εξέλθει από αυτό.

  Εξερχόμενος όμως ο Μαζιώτης κατόρθωσε να ξεφύγει πετώντας μια νάιλον σακούλα στο έδαφος. Η καταδίωξη μόλις είχε ξεκινήσει.

  Οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι ο πρώτος πυροβολισμός σημειώθηκε σε απόσταση πέντε μέτρων από το κατάστημα. Ακολούθως ο Μαζιώτης διέσχισε κάθετα την Ερμού, μπήκε στην πλατεία Μοναστηρακίου, έστριψε αριστερά στην Μητροπόλεως και στη συμβολή με την οδό Κηρυκείου πυροβόλησε τουλάχιστον πέντε φορές εναντίον των αστυνομικών που τον καταδίωκαν. Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν να τραυματισθεί ο Αυστραλός αλλά και ο Γερμανός τουρίστας που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο σημείο.

  Ακολούθως ο αρχηγός του Ε.Α. κινήθηκε στην οδό Αγγέλου Βλάχου με κατεύθυνση την πλατεία Μητροπόλεως όπου και έγινε αντιληπτός από αστυνομικό που τον αναζητούσε. Στη συμβολή με τη Μνησικλέους επιβιβάστηκε στο ταξί το οποίο όμως κόλλησε στην κίνηση με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κατέβει από αυτό.

  Οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι ο Νίκος Μαζιώτης εγκλωβίστηκε τελικά στην συμβολή με την οδό Καπνικαρέα, ακριβώς έξω από την Αlpha Bank.

  Eκεί ο Μαζιώτης ήρθε στα χέρια με έναν αστυνομικό. Τράβηξε μέσα από το τσαντάκι το όπλο και πυροβόλησε δυο φορές προτού βρεθεί στο έδαφος τραυματισμένος από τη σφαίρα ενός άλλου αστυνομικού.

  «Γυρίζουμε ταινία»

  Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις ληστείες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε τράπεζες στα Μέθανα, την Κλειτορία και την Ακράτα.

  Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 25ης Ιουλίου 2013 όταν δυο άνδρες ακινητοποίησαν την ταμία, τον προϊστάμενο και μια καθαρίστρια που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο υποκατάστημα της ΕΤΕ. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των 10 λεπτών έως ότου ανοίξει το χρηματοκιβώτιο στην τράπεζα μπήκαν τρεις πελάτες τους οποίους ένας εκ των δυο δραστών ακινητοποιούσε μπροστά από τον γκισέ λέγοντας ότι γυρνάνε ταινία!

  Τελικά η λεία ανήλθε σε 108.359 ευρώ και 2.000 δολάρια Αυστραλίας. Οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν ένα από τα αποτυπώματα που βρέθηκαν στο χώρο με εκείνο του Μαζιώτη ενώ πιθανολογούν ότι ο δεύτερος συνεργός, εκείνος που προσποιήθηκε τον πελάτη με την κατάθεση 25 ευρώ σε ένα τραπεζικό λογαριασμό είναι ο 35χρονος εναντίον του οποίου ο ανακριτής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης. Την πεποίθησή τους αυτή την στηρίζουν στα αποτελέσματα των γραφολογικών εξετάσεων που εμφανίζουν τις υπογραφές στα γραμμάτια να έχουν μπει από τον 35χρονο.

  Για τη συγκεκριμένη ληστεία έγινε άρση απορρήτου και σε ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο άγνωστος έδωσε στις Αρχές ως το κινητό των δραστών. Η εν λόγω σύνδεση ανήκει σε γυναίκα, πιθανόν συγγενή του 35χρονου αλλά αποδείχτηκε ότι το επίμαχο διάστημα εξέπεμπε από τη Μύκονο.

  Σε ό, τι αφορά τη ληστεία στην Τράπεζα Πειραιώς στην Κλειτορία κατά τη διάρκεια της οποία υπήρξε συμπλοκή και με δυο αστυνομικούς, οι Αρχές ταυτίζουν τον έναν εκ των δυο δραστών με το Νίκο Μαζιώτη, ενώ σε ότι αφορά τη ληστεία που έγινε στις 20 Δεκεμβρίου του 2012 από τέσσερις άνδρες στην Εurobank της Ακράτας με λεία 409.500 ευρώ οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν ως έναν εκ των ληστών τον 35χρονο συγκατηγορούμενο του Μαζιώτη μέσω ενός αποτυπώματος.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Κένυα: Υπερδιπλασιάστηκαν οι ελέφαντες μέσα σε 30 χρόνια, χάρη στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας

  Ο αριθμός των ελεφάντων στην Κένυα υπερδιπλασιάστηκε από το 1989 μέχρι το 2018, χάρη στις εντατικές προσπάθειες καταπολέμησης της λαθροθηρίας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο...

  Ολυμπιακός: Στην εντατική του “Σωτηρία” ο Σάββας Θεοδωρίδης με κορωνοϊό

  Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» εισήχθη ο Σάββας Θεοδωρίδης, την Τετάρτη (12/8). Ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο οποίος δίνει μάχη...

  Κορωνοϊός: Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο “κόκκινο” με 66 και 86 κρούσματα αντιστοίχως

  Στα 262 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα: - 22...

  Πατέρας ο Υπάτιος Πατμανόγλου!

  Πριν περίπου τρία χρόνια, ο Υπάτιος Πατμανόγλου, έχασε το γιο του και την σύζυγό του σε ένα φοβερό τροχαίο, στο οποίο έχασε τη ζωή...

  Νέες notams: Μέχρι και 31/8 ισχύει η αναστολή πτήσεων από και προς Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία

  Νέες αεροπορικές οδηγίες (notams) που θα ισχύoυν έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 και έχουν ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από...