10:56 Παρασκευή 20 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Τι συνέβη σήμερα στην Δίκη για την επίθεση με Βιτριόλι: Προκλητική η κατηγορούμενη - Η συγκλονιστική κατάθεση της Ιωάννας (Βίντεο - Φώτο)

Τι συνέβη σήμερα στην Δίκη για την επίθεση με Βιτριόλι: Προκλητική η κατηγορούμενη - Η συγκλονιστική κατάθεση της Ιωάννας (Βίντεο - Φώτο)

Αμετανόητη εμφανίστηκε κατά την πρώτη παρουσία της στη δικαστική διαδικασία η 37χρονη κατηγορούμενη Έφη Κακαρατζούλη για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, ενώ ζήτησε τον λόγο και προκάλεσε με όσα απηύθυνε προς το θύμα . Ούτε μία συγγνώμη δεν ζήτησε όπως ανέφερε η Ιωάννα στην συγκλονιστική κατάθεσή της. «Δεν έχει επικοινωνήσει κανένας από την οικογένειά της και δεν έχει ειπωθεί τίποτα ούτε προς εμένα ούτε προς την οικογένειά μου» υπήρξε η απάντησή της.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης του δικαστηρίου και στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η Ιωάννα, που προσήλθε στο Δικαστήριο στις 9:00, και οποία με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας έχει δηλώσει ότι θα είναι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου. Θα αναμένει, όπως είχε αναφέρει, την εμφάνιση της κατηγορουμένης για να της ζητήσει απαντήσεις σχετικά με τους λόγους που την οδήγησαν στην επίθεση εναντίον της στις 20 Μάιου του 2020.

 

 

Κατά την προσέλευση της Ιωάννας στο δικαστήριο, ο δικηγόρος της έκανε την ακόλουθη δήλωση μπροστά στις κάμερες:

Η αιφνιδιαστική προσέλευση της κατηγορούμενης

Φρόντισε να περάσει απαρατήρητη και επέλεξε να μπει την ώρα που έκανε δηλώσεις ο συνήγορος της Ιωάννας. Η καθ ομολογίαν δράστης μπήκε από την πίσω πόρτα. Το δικαστήριο σήμερα αναμένεται να αναγνώσει δύο ονόματα. Πρόκειται για πρόσωπα που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες συμμετείχαν ή γνώριζαν για την επίθεση.

 

Η αντίδραση της Ιωάννας όταν έμαθε ότι ήλθε η κατηγορουμένη

Όταν η κατηγορούμενη μπήκε από την πίσω πόρτα φορώντας χειροπέδες, οι συνήγοροι της Ιωάννας και η μητέρα της την πλησίασαν ενημερώνοντάς την πως η κατηγορούμενη βρίσκεται στο κτήριο των δικαστηρίων. «Μην νιώσεις άσχημα αν συγκινηθείς …είναι ανθρώπινο» της είπαν χαρακτηριστικά. Η Ιωάννα όταν έμαθε ότι η δράστις έφτασε στο δικαστήριο, δάκρυσε. Για αρκετή ώρα, η κατηγορούμενη δεν είχε εμφανιστεί στην αίθουσα. Μπήκε στις 09:30, με την Ιωάννα Παλιοσπύρου να “καρφώνει” το βλέμμα της πάνω της. Η κατηγορούμενη κάθισε στην πρώτη σειρά των καθισμάτων του ακροατηρίου.

Συγκλόνισε η κατάθεση της Ιωάννας: «Με κοίταξε στα μάτια και μου έριξε το βιτριόλι, άρχισα να λιώνω»

Πριν την κατάθεση της Ιωάννας ο πρόεδρος της είπε : «αν αισθανθείτε δυσφορία, ενημερώστε» και αμέσως η Ιωάννα ξεκίνησε την κατάθεση της λέγοντας: «Σηκώθηκα για να πάω στη δουλειά μου και ήμουν στην είσοδο της πολυκατοικίας των γραφείων.

Πάτησα το κουμπί του ασανσέρ και περίμενα να κατέβει. Κοιτούσα προς τα κάτω περιμένοντας. Άκουσα κάποιους θορύβους. Δεν έδωσα σημασία. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι η καθαρίστρια ή κάποιος άστεγος. Καθώς περίμενα το ασανσέρ εμφανίστηκε μπροστά μου μια γυναίκα, σήκωσα το βλέμμα και με κοίταξε στα μάτια. Μου έριξε το βιτριόλι που εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα τι ήταν και έφυγε τρέχοντας. Θέλω να σας πω ότι λούστηκα με αυτό το υγρό, το ένιωσα παντού πάνω μου. Ήμουν παντού στο σώμα μου λουσμένη και κατευθείαν μου ήρθε η μυρωδιά. Το πρώτο πράγμα ήταν να τρέξω για κάποια βοήθεια. Θυμήθηκα ότι είχε φαρμακείο δίπλα και έτρεξα προς το φαρμακείο. Οι πόνοι ήταν φρικτοί, δεν έβλεπα καθόλου από το ένα μάτι. Μπήκα μέσα στο φαρμακείο ουρλιάζοντας, οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τι έλεγα, πανικοβλήθηκαν. Τους έλεγα δώστε μου λίγο νερό πεθαίνω βοήθεια φώναζα. Πήγα στο νιπτήρα έριχνα νερό. Τα μαλλιά μου πέφτανε μέσα στο νιπτήρα. Έπιανα το πρόσωπο μου και καταλάβαινα ότι καιγόμουν, λιώνω. Φώναζα για βοήθεια, οι άνθρωποι τρόμαζαν. Καταλάβαινα ότι εκείνη τη στιγμή κάτι χάνω… Κάλεσαν σε βοήθεια το 166. Μου είπανε να βγάλω τα ρούχα μου γιατί λιώνανε πάνω μου. Εγώ το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να μη χάσω τις αισθήσεις μου. Γιατί καταλάβαινα ότι μόνο εγώ μπορούσα να σώσω τον εαυτό μου. Φώναζα Θεέ μου βοήθησε με γιατί μόνο εσύ μπορείς».

επίθεση βιτριόλι, επίθεση με βιτριόλι, Έφη Κακαρατζούλα, Έφη Καρακάντζουλα, Ιωάννα Παλιοσπύρου, Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο

Μετά την επίθεση

«Θυμάμαι απλά να με βρέχουν, να ουρλιάζω, να πονάω να ξανακοιμάμαι, να ξανά ξυπνάω, μου έκαναν τομές στο μάτι μου και στο αυτί. Αυτά δεν θυμάμαι παραπάνω. Προσπαθούσα απλά να αντέχω για να μην πονάω» ανέφερε στην κατάθεση της η Ιωάννα Παλιοσπύρου. «Την επόμενη μέρα με ενημέρωσαν ότι θα διακομιστώ στο Θριάσιο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη διακομιδή μου, επειδή δεν μπορούσα να δω, μπορούσα μόνο να ακούω, θυμάμαι την ώρα που περνούσαν τα φορεία στους διαδρόμους. Μια κυρία αναφώνησε “Θεέ μου” και κατάλαβα ότι το είπε για μένα, κατάλαβα ότι η κατάσταση δεν είναι καλή» περιέγραψε κλαίγοντας η 35χρονη κοπέλα. «Κατάλαβα ότι έχω σοβαρά εγκαύματα και απλά παρακαλούσα να επιβιώσω. Μέσα στο νοσοκομείο ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου, έκανα επτά χειρουργεία. Θυμάμαι ότι δεν άντεχα το φως γιατί τα μάτια μου ήταν τραυματισμένα, ακόμα και το φως του δωματίου ήταν επίπονο» ανέφερε επίσης.

Θυμάμαι απλά να με βρέχουν να ουρλιάζω να πονάω να ξανακοιμάμαι να ξανά ξυπνάω, μου έκαναν τομές στο μάτι μου και στο αυτί. Αυτά δεν θυμάμαι παραπάνω. Προσπαθούσα απλά να αντέχω για να μην πονάω. Την επόμενη μέρα με ενημέρωσαν ότι θα διακομιστώ στο Θριάσιο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη διακομιδή μου, επειδή δεν μπορούσα να δω, μπορούσα μόνο να ακούω, θυμάμαι την ώρα που περνούσαν τα φορεσιά στους διαδρόμους. Μια κυρία αναφώνησε θεέ μου κ κατάλαβα ότι το είπε για μένα (κλαίει) κατάλαβα ότι η κατάσταση δεν είναι καλή. Κατάλαβα ότι έχω σοβαρά εγκαύματα κ απλά παρακαλούσα να επιβιώσω.

Σκέφτηκα να δώσω τέλος στη ζωή μου.

Μέσα στο νοσοκομείο ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου, έκανα επτά χειρουργεία. Θυμάμαι ότι δεν άντεχα το φως για τα μάτια μου ήταν τραυματισμένα, ακόμα και το φως του δωματίου ήταν επίπονο. Σκέφτηκα να δώσω τέλος στη ζωή μου.

Για όσα διάστημα ήμουν στο νοσοκομείο έλεγα στους αστυνομικούς ότι δεν έχω πειράξει κανένα. Προσπαθούσα να τους βοηθήσουν αλλά δε μπορούσα. Δεν πίστευα ότι κάποιος μπορεί να κάνει τέτοιο κακό. Κάποια στιγμή λοιπόν μου είπαν ότι είχαν καταλήξει ποιος έκανε την επίθεση. Μου μιλούσαν για τη κατηγορούμενη και μου έλεγαν ότι εκείνη μου επιτέθηκε. Μαζί με αυτούς προσπαθούσα να και εγώ να καταλάβω και να τους βοηθήσω. Αν ισχύει τους έλεγα αυτό που μου λέτε ότι με παρακολουθεί εδώ και 1,5 χρόνο άρα ξέρει ότι δεν έχω καμία σχέση με αυτόν τον σύντροφο που είχε . δεν μπορούσαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Δεν ήξερα αν ισχύουν όλα αυτά, γιατί το έκανε αυτή, τι μου έχει συμβεί δε καταλάβαινα και δεν μπορούσαν να μου απαντήσουν. Μετά τη προφυλάκισή της προσπάθησα να εστιάσω στις δυνάμεις για να μπορέσω να βγω από το νοσοκομείο και να βγάλω σε πέρας τα χειρουργεία που έπρεπε. Στα μισά των χειρουργείων ο οργανισμός μου δεν άντεξε. Ανέβαζα πυρετό είχα πάθει λοίμωξη. Οι γιατροί μου είπαν ότι κινδυνεύσε η ζωή μου. Κόλλησα και δεύτερη λοίμωξη στο μάτι που κινδύνεψα για δεύτερη φορά να το χάσω. Κάποια στιγμή με τη βοήθεια των γιατρών τα ξεπεράσαμε. Ήρθε η στιγμή που μου ανακοίνωσαν ότι θα πάρω εξιτήριο. Μου είπαν ότι επούλωσαν τα τραύματα που είχα ότι ξεκινάει ένας μαραθώνιος και ότι χρειάζονται πολλά χειρουργεία για να είμαι λειτουργική, να κουνάω τα χέρια μου, το λαιμό μου. Μου λέγανε ότι είναι ένας μαραθώνιος με διάρκεια. Κάποια στιγμή αφού επέστρεψα στο σπίτι μου η έρευνα συνεχιζόντων. Κάποια στιγμή οι αστυνομικοί με ενημέρωσαν για κάποια στοιχεία που βρίσκονταν στο υπολογιστή της και με ρώτησαν αν γνωρίζω κάτι. Είμαστε από διπλανά χωριά αλλά ποτέ δε κάναμε παρέα με την κατηγορούμενη, γνωριστήκαμε εδώ στην Αθήνα. Βρεθήκαμε σε κάποιες γιορτές γενέθλια στο σπίτι συγγενών μου και ανταλλάζαμε κάποιες κουβέντες. Μου είπανε για κάποιες κουβέντες που είχαν γίνει μεταξύ της ξαδέλφης μου και της κατηγορουμένης μετά την επίθεση. Οι αστυνομικοί με ρώτησαν αν γνωρίζω κάτι. Μου ζητήθηκε αν μπορώ να μάθω τι είχε ειπωθεί μεταξύ τους.

Κάλεσα τη ξαδέλφη μου στο τηλέφωνο και την ρώτησα τι έχουν πει. Τα ρώτησα αν ισχύει και τι ακριβώς είχε ειπωθεί. Μου είπε ότι ισχύει ότι υπήρχε επικοινωνία μεταξύ τους, ότι δεν μου είπε για να μη με φέρει σε δύσκολη θέση. Μου είπε μεταξύ των συζητήσεων ότι είχαν μιλήσει και για μένα, όπως όλοι φίλοι και γνωστοί μιλούσαν για μένα. Τη ρωτούσε η κατηγορουμένη πως είμαι αν με είδε και πως ήταν τα μέτρα στο νοσοκομείο λόγω κοβιντ. Εκείνη της είπε ότι δε μπορούσε να μπει στο νοσοκομείο και ότι είχε δει μόνο τη μητέρα μου στο προαύλιο. Επίσης μου ανέφερε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που της είχε κάνει εντύπωση. Η κατηγορούμενη, όπως της είπε, έκανε ένα σχόλιο πολύ προσβλητικό για μένα. Της είπε η Εφη οκ αν δε μπορεί να δουλέψει θα πάρει την αποζημίωση και θα ζήσει. Δεν έγινε κάτι. Αυτό θύμωσε τη ξαδέλφη μου.

Ήθελε πραγματικά να με σκοτώσει

Αυτό το περιστατικό σε συνδυασμό με τις αναζητήσεις που με ενημέρωσαν πως είχε κάνει μετά την επίθεση και σε συνδυασμό με άλλα τουλάχιστον 2 περιστατικά που έλαβαν χώρα στο νοσοκομείο – η μητέρα μου μου είπε ότι κάποιο ήλθαν στο νοσοκομείο να με δουν αλλά δεν τους επετράπη η εισοδος- όλα αυτά με έκαναν να πιστέψω ότι ήθελε πραγματικά να με σκοτώσει και δε σταμάτησε ούτε και μετά. Όλα αυτά αν τα συνδυάσει κανείς και σύμφωνα με το συμπέρασμα των αστυνομικών ήταν να με σκοτώσει.

Έμαθα εκ τω υστέρων ότι έγιναν άλλες τρεις απόπειρες. Άλλες δυο έξω από το σπίτι μου, την είδαν οι γείτονες να κουβάλάει κάτι ύποπτο πάνω της. Σύμφωνα με τα στοιχεία είχε γίνει μια ακόμη απόπειρα τη προηγύμενη ημέρα, η οποία απλά απετράπη διότι δε με πρόλαβε. Δε κατάφερε να με σκοτώσει. Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι πάλι σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα με τρομάζει ότι είχε μια συμπεριφορά ανθρωπου – είχε αναστωτωθεί όλος κοσμός για το ποιος το έκανε – και αυτή βγαίνει και διασκδάζει και χορεύει πάνω στα τραπέζια. Αντί να πει τι πήγα και έκανα ενθαρύννεται ακόμη περισσότερο και αρχίζει και αναζητά τρόπους και όπλα ..Βλέπουμε έναν άνθρωπο που δεν πτοείται που γίνεται ακόμη χειρότερος. Αυτό είναι που με φοβίζει. Και δε ξέρω ακόμη ούτε τα κίνητρα ούτε ποιοι άλλοι γνώριζαν γιατί υπάρχουν κάι άλλοι. Σίγουρα ξέρω ότι δεν έχει μετανιώσει.

Ξέσπασε η οικογένεια της Ιωάννας

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της Ιωάννας δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης. Κάποια στιγμή ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Απόστολος Λύτρας τη ρωτήσε αν η κατηγορούμενη σήμερα που ήρθε στο δικαστήριο της είπε κάποια κουβέντα η αν της ζήτησε συγνώμη Απάντηση Ιωάννας: Δεν έχει πει τίποτα. Μόνο με κοίταξε στα μάτια όπως εκείνη την ημέρα , ψυχρή και απαθής.

Κύριε πρόεδρε … ακούστηκε να λέει η κατηγορούμενη στο σημείο αυτό προκαλώντας την οργή της οικογένειας της Ιωάννας.

Ο αδερφός και η μητέρα της δεν άντεξαν «Τολμάς να μιλάς. Φίδι… Σκύλα, απόβρασμα της κοινωνίας μας διέλυσες», φώναξαν προς την κατηγορούμενη η οποία κάθεται στην πρώτη σειρά των εδράνων στο ακροατήριο περιστοιχισμένη από τέσσερις αστυνομικούς για λόγους ασφαλείας.

Αμετανόητη και προκλητική: «Εσύ γνωρίζεις γιατί σου έριξα το βιτριόλι» – Σοκαριστικός Διάλογος

Η Έφη Κακαράντζουλα μίλησε για την επίθεση με το βιτριόλι για πρώτη φορά. Κλείνοντας την κατάθεση της η Ιωαννα ζήτησε να τοποθετηθεί «Θέλω να πω ότι από εκείνη την ημέρα το μεγαλύτερο συναίσθημα που νιώθω είναι φόβος. Φόβος γιατί δεν γνωρίζω το λόγο της επίθεσης, αλλά και γιατί δε γνωρίζω ποιοι άλλοι είχαν συμμετάσχει σε αυτή τη επίθεση εναντίον μου. Είμαι βέβαιη ότι αν είχε καταφέρει να μου επιτεθεί στο σπίτι μου, όπως αρχικά σχεδίαζε, αν είχε γίνει η επίθεση εκεί που είμαι μόνη μου και βράδυ που συνήθως γυρίζω στο σπίτι, εγώ σήμερα δε θα ήμουν εδώ. Θα επιτύχει το σκοπό της».

Αμεσως μετά, ο συνήγορος της κατηγορούμενης ζήτησε να κάνει δήλωση με τον αδελφό της Ιωάννας να εκνευρίζεται.

Ο διάλογος:

  • Κατηγορούμενη: Θα ήθελα να απευθυνθώ προς το Θύμα…
  • Αδελφός θυματος: Μη ξανά κοιτάξεις από εδώ!
  • Κατηγορούμενη: Ξερω ότι αυτό που έχει γίνει δεν είναι αποδεκτό, αλλά εσυ Ιωαννα γνωρίζεις γιατί έχει γίνει όλο αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να της αφαιρέσω τη ζωή.

Τι δήλωσε ο δικηγόρος της κατηγορούμενης κατά την αποχώρηση

Όσα είπε ο δικηγόρος της κατηγορούμενης, Νίκος Καράμπελας, στις τηλεοπτικές κάμερες. “Δεν θα κάνουμε δηλώσεις και δεν θα δώσουμε πληροφορίες μέχρι το τέλος της δίκης. Δεν θα κάνουμε τηλεδικη”

Απόστολος Λύτρας δικηγόρος του θύματος: Ψυχρή η κατηγορούμενη, εμφανίστηκε μακιγιαρισμένη με το μαλλί στην εντέλεια

Όπως είπε ο δικηγόρος της, Απόστολος Λύτρας στις κάμερες κατά την αποχώρηση του  «η κατάθεση της Ιωάννας ήταν συγκλονιστική. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ακούστηκε ότι ζήτησε βοήθεια από τον Θεό καθώς δεν περίμενε η ίδια ότι θα ζούσε και ότι οι γιατροί ήταν τρομοκρατημένοι γι’ αυτό που της είχε συμβεί και αντιλαμβανόταν ότι κινδύνευε η ζωή της».

Όπως είπε ο κ. Λύτρας, «η Ιωάννα προσπάθησε να περιγράψει στο δικαστήριο τι συνέβη και ότι η δράστις της έριξε από απόσταση 5-7 εκατοστά ένα λίτρο καυστικού υγρού. Είπε ότι τα ρούχα έλιωσαν, ότι οι πόνοι ήταν αφόρητοι, ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και πήρε τις πρώτες βοήθειες από το φαρμακείο».

Αναφερόμενος στην κατηγορούμενη ο κ. Λύτρας είπε ότι «από το περιβάλλον της κατηγορουμένης κανείς δεν την πλησίασε για μια τυπική συγγνώμη» και πρόσθεσε ότι «η κατηγορούμενη ήρθε στο δικαστήριο αλλά ήταν μια ψυχρή γυναίκα η οποία προφανώς το μόνο μέλημα της ήταν να είναι το μαλλί της στην εντέλεια και μακιγιαρισμένη. Μου έκανε τρομερή εντύπωση. Δεν μπόρεσε καν να κοιτάξει την Ιωάννα στα μάτια, κοιτούσε στην άλλη πλευρά».

Όπως είπε ο κ. Λύτρας, η κατηγορούμενη έδειξε αδιαφορία και αυτό ήταν που εξόργισε τον αδελφό και τη μητέρα της Ιωάννας αναφερόμενος στο επεισόδιο που συνέβη κατά τη δίκη.

“Η κατηγορούμενη δεν πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει και προκαλέσει. Μου έκανε τρομερή εντύπωση ο τρόπος που εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Δεν έχει δείξει καμία ένδειξη μεταμέλειας. Τη ρώτησε η Ιωάννα γιατί δεν με κοιτάς και δεν πήρε καμία απάντηση. Δεν αναφέρθηκε σε τίποτα”.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας