10:15 Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Τιμούμε τον Lotfi Zadeh στο σημερινό Google Doodle

Τιμούμε τον Lotfi Zadeh στο σημερινό Google Doodle

Τιμούμε τον Lotfi Zadeh: Ο «πατέρας» της ασαφούς λογικής. Η Google τιμά μ’ ένα doodle την Τρίτη 30 Νοεμβρίου τον Lotfi Zadeh, τον “πατέρα” της fuzzy logic.

Πριν από 57 χρόνια στις 30 Νοεμβρίου 1964 ο Lotfi Zadeh (Λοτφί Ζαντέχ) παρουσίασε μια ρηξικέλευθη εργασία για τα «ασαφή σύνολα» (Fuzzy Sets), συστήνοντας στον επιστημονικό κόσμο την πρωτοποριακή θεωρία της «ασαφούς λογικής» (fuzzy logic).

Ο Zadeh, ο οποίος γεννήθηκε στο Μπακού το 1921 ήταν μαθηματικός αλλά και επιστήμονας υπολογιστών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ κλαι ένας άνθρωπος πολύ πιο μπροστά από την εποχή του που άνοιξε νέους δρόμους στη μαθηματική-και όχι μόνο-σκέψη.

Παρά την πολεμική που δέχθηκε η θεωρία του Zadeh βρήκε πρακτική εφαρμογή σε τομείς όπως αυτός της τεχνητής νοημοσύνης.

Η δημοσίευση Fuzzy Sets έγινε το 1965 και έκτοτε έχει αναφερθεί τουλάχιστον 100.000 φορές σε διάφορες επιστημονικές δημοσιεύσεις. Η θεωρία του Lotfi Zadeh προσφέρει μία εναλλακτική λύση στις άκαμπτες «ασπρόμαυρες» παραμέτρους της παραδοσιακής λογικής και επιτρέπει πιο διφορούμενα ή «ασαφή» όρια, τα οποία μιμούνται περισσότερο τον τρόπο με τον οποίοι οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο.

Κάθε πρόταση είναι αληθής με ένα βαθμό συμμετοχής μεταξύ του 0 και του 1. Η ασαφής λογική λοιπόν είναι μια προέκταση της κλασικής λογικής, ώστε να μπορεί να αποδίδει τιμές αλήθειας σε μια πρόταση ανάμεσα στο Αληθές και το Ψευδές. Δηλαδή μια πρόταση μπορεί να είναι αληθής με κάποιο βαθμό αλήθειας, όπως ακριβώς λειτουργεί και η ανθρώπινη λογική.

 

Για να θεμελιώσει τη θεωρία του ο Lotfi Zadeh μετακινήθηκε από τα μαθηματικά και τους αριθμούς στη φιλοσοφία και τη γλώσσα, γι’ αυτό και δέχθηκε σφοδρή κριτική. Οι επικριτές του ζητούσαν να αποδείξει ότι η ασάφεια δεν είναι «μεταμφιεσμένη» πιθανότητα.

Σε πρακτικό επίπεδο η θεωρία εφαρμόζεται στην κλινική ιατρική, στις κατασκευές, στη βιομηχανία, στην οικονομία, στην τεχνητή νοημοσύνη, κ.α, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το μετρό της Ιαπωνίας και τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται ώστε τα οχήματα να μην διολισθαίνουν και να μένουν με ασφάλεια στο δρόμο.

Πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2017 στις ΗΠΑ.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας